Italia a confiscat titluri americane false în valoare de 6.000 miliarde dolari

Vlad F. Dumea
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2012

Italia a confiscat titluri americane false în valoare de 6.000 miliarde dolari

Autorităţile elveţiene au confiscat, la cererea procurorilor italieni anti-mafia, certificate americane de trezorerie false în sumă record de 6.000 miliarde dolari, cifră care reprezintă aproape jumătate din datoria publică a SUA, conform Bloomberg.

Bondurile false, care au inscripţionată ca dată a emiterii anul 1934, au fost transportate în 2007 din Hong Kong la Zürich (Elveţia), unde au fost trans­ferate în seifuri, conform procurorilor din oraşul Potenza, din sudul Italiei. Aceştia au menţionat că titlurile au fost găsite în compartimente improvizate la trei seifuri din Zürich.

Titlurile păreau să fie emise de către Rezerva Federală a SUA (banca centrală), având o valoare nominală de 1 miliard de dolari, fiecare.

Ambasada SUA din Roma a examinat titlurile de valoare, conform procurorilor, care mai spun că aces­tea au confirmat falsul.

Frauda are riscul de "ameninţare severă" la adresa stabilităţii financiare internaţionale, potrivit procurorilor.

Autorităţile italiene au arestat opt persoane care au legătură cu ancheta în acest caz, denumită "Operaţiunea Vulcanica".

Procurorii au afirmat că frauda nu a fost dusă la bun sfârşit, însă suspecţii intenţionau să vândă bondurile false către o ţară în curs de dezvoltare, în mod direct sau prin intermediul unei bănci.

Operaţiunea a fost considerată "cea mai mare pentru un astfel de tip de investigaţie", potrivit lui Giovanni Colangelo, şeful biroului procurorului din oraşul Potenza, care conduce respectiva inves­tigaţie.

"Totul a început cu o investigaţie în clanurile mafiote din zona Vulture-Melfese" din zona sudică Basilicata, a mai precizat Colangelo. Inves­tigaţia le-a permis detectivilor să descopere "o reţea internaţională de oameni implicaţi în numeroase ţări".

"Contrafacerea de obligaţiuni, trans­ferul cutiilor de depozit din Hong Kong în Elveţia, călătoria globală (a suspecţilor) au avut un cost enorm, iar noi credem că interesele sunt foarte ridicate", a mai adăugat procurorul.

Aceasta este cea mai recentă reuşită dintr-un efort continuu al autorităţilor italiene de a rezolva problema comercializării ilegale a titlurilor americane false, presupuse a se desfăşura în cadrul unei organizaţii mafiote. Investigaţia a mai descoperit o datorie falsă americană în Roma, în valoare de 500 miliarde de dolari, în 2010.

Cazul urmează unui incident similar din 2009 când autorităţile au prins două persoane cu paşapoarte japoneze încercând să strecoare în mod ilegal titluri americane în valoare de 134,5 miliarde de dolari din Italia în Elveţia.

De asemenea, în septembrie 2009, poliţia a confiscat titluri false în valoare de 116 miliarde de dolari şi a arestat doi filipinezi care le deţineau, la aeroportul din Milano.

Serviciul Secret american descoperă aproximativ 100 de cazuri în medie, pe an, legate de obligaţiuni şi alte instrumente fictive.

Potrivit anchetatorilor, membrii unei reţele din afara legii au încercat să folosească titlurile false pe pieţele emergente sau să le ofere băncilor în schimbul banilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb