Italia face eforturi de orientare a fluxurilor financiare în România

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2006

Din ce în ce mai multe bănci italiene sunt prezente la noi în ţară

Una dintre cele mai mari bănci din Italia, "Banca di Roma", cu peste 1200 de fililale în întreaga lume, este prima instituţie bancară italiană care a deschis o sucursală la noi, în februarie 2001.

"Banca Italo Romena", care aparţine grupului "Vento Banca", este prezentă în România din 1997, când s-a constituit prima fuziune de tip bancar între o instituţie română şi una italiană.

"San Paolo IMI Bank Româ-nia", o altă instituţie bancară italiană, va avea, până la sfârşitul anului, 38 de puncte operative în toată ţara, conform declaraţiei directorului general Marco Capellini, într-un comunicat de presă din 10 februarie 2006. "San Paolo IMI Bank România" este rezultatul fuziunii, în 2002, dintre grupul "Cardine" şi "San Paolo IMI", "Cardine" fiind, la momentul fuziunii, acţionar majoritar al "West Bank", înfiinţată în Arad în 1996. "West Bank" reprezintă structura pe care s-a dezvoltat "San Paolo IMI Bank România".

Banca "Unicredit", al cărei pachet majoritar de acţiuni (99,94%) este deţinut de "Unicredit Group", are 34 de sucursale, din care 12 în Bucureşti. Grupul bancar este cel mai mare din Italia, din punc-tul de vedere al capitalizării bursiere (aproximativ 30 de miliarde de euro). Din noiembrie 2005, "Banca Ţiriac" şi "HVB Bank" fac parte şi ele din reţeaua central şi est europeană a "Unicredit".

"Banca Popolare di Vicenza" este prezentă în România prin "Volksbank", deţinând un procent de 1,0531% din acţiunile băncii austriece. Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de "Volksbank International AG".

"Daewoo Bank România SA" aparţine tot unei bănci italiene, "CR Firenze" din Italia, care a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de 56,23% în martie 2006. Banca deţine zece sucursale în ţara noastră.

"Prezenţa financiară a Italiei în România nu este nouă şi nici temporară iar sistemul bancar italian în România se dezvoltă permanent", a declarat ieri Daniele Mancini, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia celei de-a doua ediţii a Adunării Generale Unimpresa România. Domnia sa a insistat asupra prezenţei strategice a sistemelor bancare italiene în ţara noastră, precizând faptul că aceste instituţii sunt "bănci italo-române în adevăratul sens al cuvântului".

România este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai Italiei

Recunoscută din 2005 ca Patronat de către Guvernul României, Unimpresa şi-a sărbătorit ieri, la Bucureşti, al treilea an de activitate în Româ-nia. "România este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai Italiei", a declarat ieri ambasadorul Italiei la Bucureşti, Daniele Mancini. Domnia sa ne-a informat că ţara noastră se numără printre primii 15 parteneri economici strategici ai Italiei, impornaţa sa fiind mai semnificativă chiar decât cea a Japoniei. Acest randament este confirmat de indicatorul puternic şi dinamic al schimburilor economice şi comerciale între cele două state, a declarat în continuare Daniele Mancini.

Domnia sa a mai declarat ieri că preşedintele Traian Băsescu i-a propus să faciliteze cât mai multe investiţii italiene în România, iar estimările sunt deja foarte optimiste. Dacă în ultimii doi ani au fost înregistrate circa o mie de noi companii italiene în ţara noas-tră, domnul Mancini prevede o creştere semnificativă a acestora şi anul acesta.

Sudul ţării şi mai ales Constanţa vor fi puncte de atracţie importante pentru investiţiile italiene, a declarat ambasadorul Mancini, oraşul situat pe malul Mării Negre, constituind un terminal al conductelor de petrol şi un port foarte mare, cu o poziţie strategică în Europa.

Totodată, domnia sa a transmis intenţia investitorilor italieni de a construi aeroporturi în întreaga ţară. După deschiderea celui de la Timişoara, urmează Cluj, Sibiu, Braşov, Arad şi Bucureşti. Domnul ambasador a mai estimat o concentrare a investiţiilor italiene în sectorul agricol şi agro-alimentar din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb