• Printre activele vizate se numără compania energetică "Enel"
Premierul italian, Romano Prodi, şi guvernul pe care acesta îl conduce analizează posibilitatea vânzării unor proprietăţi imobiliare deţinute de stat, precum şi cote din capitalul unor companii controlate de stat. În acest fel, Italia urmăreşte să-şi reducă datoria publică, iar printre societăţile vizate se numără producătorul de utilităţi "Enel" SpA (de la care statul italian a mai înstrăinat o cotă în trecut). În ce priveşte proprietăţile imobiliare, vor fi vândute unele cazarme şi spaţii pentru birouri.
"Nu avem nimic împotriva privatizărilor şi analizăm posibilitatea vânzării de active", a declarat Romano Prodi.
Menţionăm că agenţia de rating "Standard & Poor"s" a avertizat că va reduce calificativul Italiei pentru credit, situaţie care s-ar produce pentru a doua oară de la momentul introducerii monedei unice (euro). Cei de la "Standard & Poor"s" spun că vor reduce ratingul în situaţia în care guvernul italian nu va controla deficitul bugetar şi nu va reduce datoria publică. Datoria Italiei va creşte în 2006 pentru al doilea an consecutiv.
Guvernul lui Prodi intenţionea-ză să-şi micşoreze cheltuielile cu15 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) anul viitor, să reducă deficitul bugetar până la limita de 3% din PIB, admisă de Uniunea Europeană. Executivul condus de Prodi, care şi-a intrat în atribuţii în urmă cu patru luni, a mai promis să diminueze datoria publică la mai puţin de 100% din PIB până în 2011, de la 107,7% în acest an.
"O proporţie de 100% din PIB reprezintă un obiectiv serios pe termen scurt şi mediu", a precizat Prodi, adăugând: "Nimeni nu ne poate cere să ajungem la această limită imediat. Este important să luăm decizii privind modificările structurale care vor aduce îmbunătăţiri pe viitor".
În perioada 1995-2005, Italia a vândut active de stat în valoare de peste 100 de miliarde de euro, printre acestea numărându-se participaţii deţinute la marile companii din ţară, precum "Enel", "Eni" SpA, "Telecom Italia" SpA şi "Alitalia" SpA. În urma aces-tor înstrăinări, statul a reuşit să-şi reducă datoriile care, în 1994, ajungeau la 122% din PIB.