Ministerul Mediului din Italia a prezentat un nou plan care prevede interzicerea vânătorii de lupi şi vizează "o coexistenţă" între acest animal sălbatic şi activitatea umană, în special creşterea turmelor de animale, transmite AFP.
"Planul de conservare şi gestionare a lupului în Italia", prezentat marţi, urmează să fie acum discutat cu regiunile din această ţară care concentrează 10% din efectivele europene de lupi.
Prezentat de ministrul Mediului, Sergio Costa, un apropiat al Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), partidul la putere împreună cu Liga (extrema dreapta), planul format din 22 de acţiuni se bazează pe o analiză ştiinţifică destinată să facă compatibilă prezervarea speciei cu creşterea turmelor de animale.
Propunerea de vânătoare selectivă a lupilor, unul din punctele cele mai contestate ale planului elaborat de precedentul Guvern de centru-strânga, a fost abandonat. Măsura a fost criticată de asociaţiile pentru protecţia mediului şi animalelor, precum WWF.
Potrivit celui mai recent recensământ efectuat de Ministerul Mediului, în Italia ar fi aproape 300 de exemplare de lupi în zona munţilor Alpilor (faţă de 100 de exemplare în 2015) şi peste 1.500 de exemplare în zona munţilor Apenini.
Proiectul de protejare prezentat de Sergio Costa a fost salutat de asociaţiile pentru protecţia mediului şi animalelor. În prag de extincţie în anii 1980, lupul a devenit simbolul "revenirii naturii în Italia", subliniază WWF. Acest ONG a apreciat că planul de protejare reprezintă un pas înainte şi un semn de speranţă pentru fauna italiană.
În schimb, asociaţiile agricultorilor s-au arătat mai puţin entuziasmate. Cel mai import sindicat al fermierilor italieni, Coldiretti, a declarat că ar prefera să fie protejate "miile de oi şi capre devorate, de vaci şi măgari ucişi în toată peninsula, unde prezenţa lupilor s-a înmulţit în ultimii ani". Pentru Coldiretti, este vorba de apărarea familiilor care trăiesc în regiunile montane precum şi economia şi punerea în valoare a naturii, ameninţate de atacurile lupilor.