Italia vrea să organizeze un summit extraordinar G20 privind criza din Afganistan

G.B
Internaţional / 24 august 2021

Italia vrea să organizeze un summit extraordinar G20 privind criza din Afganistan

Italia, ţara care deţine în prezent preşedinţia G20, vrea să organizeze un "summit ad hoc", în cadrul acestui forum, privind criza din Afganistan, a anunţat astăzi ministrul italian de externe Luigi Di Maio, potrivit Digi24.

"Lucrăm la ipoteza unui summit ad-hoc pentru a promova o dezbatere aprofundată asupra Afganistanului", a declarat Di Maio în timpul unei audieri în Parlament.

Marţi are loc şi summit-ul G7 pe aceeaşi temă, un forum din care nu fac parte China şi Rusia, însă al cărui rol este crucial. Liderii celor mai industrializate ţări vor discuta marţi despre evacuarea miilor de oameni care încearcă să iasă din Afganistan, în condiţiile în care există tot mai multe temeri că timpul pentru acest lucru nu va fi suficient, relatează Reuters.

"Va trebui să găsim alianţe şi să implicăm toţi actorii, în special cei din regiune (...), în plus faţă de China şi Rusia", a mai spus ministrul italian.

Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor după o ofensivă fulgerătoare, chiar înainte de expirarea termenului stabilit de preşedintele american Joe Biden pentru retragerea ultimelor trupe americane, pe 31 august. Victoria talibanilor a provocat o criză gravă, făcând deosebit de dificilă evacuarea din ţară a diplomaţilor, militarilor şi a colaboratorilor afgani.

Termenul limită 31 august "nu va fi suficient" pentru evacuarea "tuturor celor pe care vrem să-i scoatem" de acolo, a atras atenţia marţi şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas.

În acest context "Italia a luat iniţiativa de a dezvolta o coordonare în cadrul G20 care va face posibilă urmărirea mai eficientă a evoluţiei situaţiei" din Afganistan, a explicat Luigi Di Maio.

"Afganistanul se va afla, de asemenea, în centrul întâlnirii mele cu ministrul rus (de externe Serghei) Lavrov, vineri", a adăugat el.

"G20 poate reprezenta o importantă platformă multilaterală pentru gestionarea responsabilă şi coordonată a provocărilor globale", a insistat Di Maio.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb