Iulia Timoşenko va candida la preşedinţia Ucrainei

V.B.
Internaţional / 23 februarie 2014

Sursa: http://www.tymoshenko.ua/

Sursa: http://www.tymoshenko.ua/

Fostul prim-ministru Iulia Timoşenko a anunţat, ieri seară, după eliberarea din închisoare, că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, votate, ieri, de parlament, să aibă loc la 25 mai, potrivit agenţiei Itar-Tass.

"Voi candida la alegerile prezidenţiale", a afirmat Timoşenko, în drum spre Euromaidan, unde a fost întâmpinată cu aplauze de cele câteva zeci de mii de persoane prezente în Piaţa Independenţei din Kiev.

Tot atunci, fostul premier a dat asigurări că Ucraina va deveni "în curând" membră a Uniunii Europene: "Sunt sigură că Ucraina va intra în curând în Uniunea Europeană şi acest fapt va schimba totul".

Totodată, Timoşenko susţine că trebuie pedepsiţi cei care se fac vinovaţi de uciderea şi maltratarea manifestanţilor: "Nu vom fi demni de memoria acelor persoane care ne-au deschis calea, dar au murit, dacă nu-i vom pedepsi pe toţi cei care au ucis, au bătut studenţi şi alţi oameni paşnici. (...) Dictatura s-a prăbuşit. Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi al diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara. Aceasta este Ucraina oamenilor liberi".

322 de parlamentari au votat în favoarea eliberării Iuliei Timoşenko. Tot ieri, Rada Supremă a hotărât, cu 328 de sufragii, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.

La rândul său, Viktor Ianukovici a transmis, în direct, la un post TV ucrainean, că nu accept decizia prin care a fost demis.

Pe 11 octombrie 2011, Iulia Timoşenko fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, în ceea ce avocaţii şi susţinătorii săi calificau drept un "proces politic".

La aflarea sentinţei, Iulia Timoşenko a apreciat că este victima unui "verdict fabricat" de regimul Ianukovici.

"Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937", declara atunci Timoşenko, referindu-se la epurările staliniste din anii 1934-1939.

"În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru (...), şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa", a afirmat, în verdict, judecătorul Rodion Kireev.

Fostul prim-ministru ucrainean era acuzat de abuz de putere în cadrul semnării unor contracte cu Rusia, în 2009, pentru furnizarea de gaze naturale către Ucraina. Potrivit instanţei, acordurile au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz: "Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, pierderi de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari.

Înainte de sentinţă, Uniunea Europeană (cu care Ucraina spera să semneze un acord de asociere) criticase acuzaţiile şi avertizase că o condamnare a Iuliei Timoşenko ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb