Deputatul PSD, Iulian Iancu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că guvernarea Tăriceanu are un comportament "indiferent şi iresponsabil" faţă de siguranţa sistemului energetic naţional şi faţă de uzinarea apelor din marile lacuri de acumulare, unele aflate sub limita de avarie.
Iulian Iancu a explicat: ""Patru din cele şapte mari lacuri de acumulare sunt în zona de atenţionare a Dis-pecerului Energetic Naţional. Lacurile Vidra şi Oaşa sunt sub limita de siguranţă, iar lacul Fântânele este sub limita de avarie.
Încă un lac, în ultimele şapte zile, din cele şapte mari lacuri de acumulare, Vidraru, a intrat în zona de atenţionare".
"În aceste momente, Guvernul, într-un mod absolut iresponsabil, uzinează apa care reprezintă siguranţa în funcţionare a sistemului energetic naţional, mergând pe un singur principiu,
Potrivit lui Iancu, ultimele date ale Dispecerului Energetic Naţional arată că lacurile din România se află sub limita care atenţiona asupra siguranţei în funcţionarea sistemului energetic naţional.
Deputatul PSD a declarat: ""Este cea mai gravă situaţie întâlnită din 2000 până astăzi. În acest moment, România continuă să exporte energie electrică. În cursul acestui an, s-au extras din interiorul sistemului energetic naţional 6.000 de miliarde, iar 70% din energia importată a fost cumpărată de Electrica pentru a o trimite populaţiei. Exportăm la simplu şi cumpărăm din import la preţ dublu faţă de cât exportăm. Pierdem mii de miliarde, când avem mai mare nevoie de ele. Exportând această energie exportăm siguranţa sistemului energetic"".
În opinia sa, lacurile de acumulare aflate sub limita de atenţionare impusă de Dispeceratul Energetic Naţional nu mai trebuie uzinate şi, de asemenea, este necesară susţinerea financiară a producătorilor de energie care sunt în situaţia de a nu-şi putea plăti facturile la combustibil - gaz, păcură, cărbune.
Iulian Iancu a explicat: ""Suntem într-o situaţie în care Ministerul de Finanţe trebuie să intervină imediat pentru a asigura resursele financiare. Cei care asigură siguranţa sistemului energetic naţional trebuie să aibă un comportament responsabil. Exportul trebuie diminuat. Cei care au contracte pentru energie ieftină au o prevedere contractuală pentru siguranţa sis-temului, pentru situaţii limită, pentru situaţii de criză, care le permite diminuarea cantităţilor. Altfel vom uzina apa din lacuri în continuare şi vom pune în pericol întregul sistem energetic doar pentru a-şi onora ei contractele"".