IUNIE FINANCIAR Luna iunie în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2020

Luna iunie în cifre

1 iunie

- Intră în vigoare măsuri de relaxare (după restricţiile impuse de pandemie) printre care redeschiderea teraselor cu respectarea anumitor condiţii; permiterea organizării şi desfăşurării competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori; organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor; organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri; se ridică restricţiile/interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane; se reia transportul feroviar internaţional de persoane.

2 iunie

- Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,3293 RON, conform BNR.

4 iunie

- Guvernul adoptă un memorandum privind programul de susţinere a companiilor mari, pentru asigurarea capitalului de lucru şi a investiţiilor.

- Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, semnează ordinul privind ghidul pentru schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, prin subvenţionarea unei părţi din kilowattul consumat de către cele 15 sectoare mari consumatoare de energie.

5 iunie

- Agenţia de rating Standard and Poor's menţine calificativul ţării noastre la "BBB-", cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiţii. Perspectiva asociată ratingului este negativă.

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4587 lei, conform BNR.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 234,504 lei, potrivit BNR.

9 iunie

- Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, anunţă că după 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi fără locuri de joacă.

10 iunie

- Curtea Constituţională desfiinţează legea privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale şi OUG 44/2020 privind acelaşi subiect.

11 iunie

- Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost chemat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru audieri într-un dosar de corupţie. La ieşire, Meleşcanu a spus că a fost audiat ca martor.

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,2483 lei, conform BNR.

15 iunie

- Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) susţine că Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a fost colaborator al Securităţii. CNSAS a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care trebuie să confirme sau să infirme verdictul Colegiului CNSAS.

- Parlamentul adoptă prelungirea mandatelor aleşilor locali până la data de 1 noiembrie.

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,8337 RON, potrivit BNR.

16 iunie

- Guvernul adoptă hotărârea de prelungire cu 30 de zile a stării de alertă, începând din 17 iunie.

- Executivul renunţă la procedura achiziţiilor directe de echipamente medicale, sanitare şi de protecţie, pe care a folosit-o în cele 60 de zile ale stării de urgenţă şi în primele 30 de zile ale stării de alertă.

- Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă prin care firmele din domeniul HoReCa au fost scutite de la plata impozitului specific pentru o perioadă de 90 de zile, care se adaugă la perioada anterioară de 60 de zile a stării de urgenţă.

17 iunie

- Camera Deputaţilor adoptă impozitarea pensiilor speciale cu 10% pentru pensiile cuprinse între 2001 lei şi 7000 lei, şi cu 85% pentru cele de peste 7001 lei, act normativ atacat ulterior la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului.

- PSD a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, intitulată "Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre".

18 iunie

- Plenul Parlamentului adoptă impozitarea pensiilor senatorilor şi deputaţilor după schema stabilită în ziua precedentă pentru pensiile speciale.

Curtea Constituţională schimbă definiţia partidului politic parlamentar.

21 iunie

- PSD anunţă că va lansa o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, după ce Executivul a prelungit starea de alertă fără încuviinţarea Parlamentului.

23 iunie

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile a inculpatului Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

24 iunie

- Senatorii şi deputaţii îl aleg în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) pe Nicu Marcu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, fost parlamentar USL.

- PNL obţine funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în care a fost ales Mircea Man, iar în Comitetul de Reglementare al instituţiei - Marian Neacşu şi Valeriu Steriu.

- Camera Deputaţilor adoptă moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, însă acesta a rămas în funcţie.

25 iunie

- Curtea Constituţională a României a decis că izolarea şi carantinarea persoanelor se poate face doar prin lege şi nu prin ordinul ministrului Sănătăţii.

- Executivul a aprobat o hotărâre prin care a operaţionalizat Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos - SUMAL.

26 iunie

- Direcţia Naţională Anticorupţie dispune punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Liviu Dragnea, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman (cazul Tel Drum).

- Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţă publicarea execuţiei bugetare: un deficit bugetar de 38,84 miliarde lei, respectiv 3,59% din PIB în primele cinci luni ale anului 2020, faţă de 1,4%, cât a fost în aceeaşi perioadă din 2019. Ministrul menţionează că aproape jumătate din deficit a fost generat de "sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19".

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,5515 lei, potrivit datelor BNR.

Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, reia anunţul potrivit căruia social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.

29 iunie

- Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, este invitat, pentru a treia oară, la audieri, de către Comisiile economică şi de buget din Senat. Tema audierii - derularea Programului IMM Invest România, strategia de administrare a datoriei publice, programul de convergenţă 2020, perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracţiei economice din ultimele luni, aplicarea prevederilor Legii bugetului de stat pe 2020. Ministrul nu s-a prezentat la audieri.

- Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, anunţă că va depune o plângere penală la adresa ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în baza legii răspunderii ministeriale, ca urmare a refuzului acestuia de a se prezenta la audieri.

- Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţă că programul IMM Invest a fost accesat de 8.368 de firme, iar volumul creditelor acordate în acest program a ajuns la 7,2 miliarde de lei, şi reprezintă 10,5% din stocul total de credite în lei pentru companii.

- Euro atinge cursul maxim al lunii faţă de leu: 4,8439 lei, potrivit cifrelor BNR.

30 iunie

- Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 ajunge la 26.970. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 1.651 de decese. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.141 au fost externate la finele lunii iunie: 19.050 pacienţi vindecaţi şi 1.091 asimptomatici. Până la data respectivă, la nivel naţional au fost prelucrate 710.112 de teste.

- Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că doar patru persoane din 4.600 care au participat la testarea din Capitală au rezultate pozitive la coronavirus.

- Banca Naţională a publicat noua valoare a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC): 2,41%, calculată în baza dobânzilor reale din trimestrul întâi din 2020. Valoarea precedentă a IRCC era de 2,44%.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 246,0742 lei, conform BNR.

- Parlamentul a votat numirea noilor vicepreşedinţi ai Curţii de Conturi: Ilie Sârbu, fost parlamentar PSD, şi Niculae Bădălău, preşedintele organizaţiei PSD Giurgiu.

- Indicele BET, al celor mai lichide 17 acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,48% în iunie, la 8.659,55 puncte, iar BET-XT, care urmăreşte traseul celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a depreciat cu 1,29%, la 789,19 puncte.

- Indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 2,83%, la 42.838,26 puncte în iunie.

- Acţiunile Alro Slatina au urcat cu 7,56%, la 1,92 lei, aceasta fiind cea mai mare creştere din cadrul indicelui BET.

- Acţiunile prestatorului de servicii medicale private MedLife au avut o creştere de 6,06% luna trecută, la 35 de lei. În 30 iunie, compania a anunţat preluarea unui nou pachet de 7% din grupul de firme Genesys Arad, MedLife ajungând astfel la o deţinere de 68% din Genesys.

- Cu un declin de 17,73%, la 15,68 lei, acţiunile Nuclearelectrica au avut cel mai mare declin din cadrul indicelui BET.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb