Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut scăderi, în iunie, într-o lună în care creşterile din pieţele internaţionale s-au mai tempertat faţă de cele din perioada aprilie-mai şi în care indicii bursei americane de tehnologie Nasdaq au atins maxime istorice.
Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un recul de 0,48%, la 8.659,55 puncte, iar BET-XT, ce urmăreşte traseul celor mai tranzacţionare 25 de titluri de la bursa noastră, s-a depreciat cu 1,29%, până la 789,19 puncte.
În Europa, indicele STOXX 600 a marcat o creştere de 2,85%, în iunie, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 6,25%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 1,53%.
Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 1,69%, în luna tocmai încheiată, în timp ce S&P 500 a crescut cu 1,84%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 5,99%.
"După un raliu de peste 6% în prima săptămână a lunii, S&P s-a scufundat, pe măsură ce numărul de cazuri de Covid-19 a început să crească, în multe părţi din Statele Unite", a apreciat Matthew Frankel contribuitor la The Motley Fool, într-un articol publicat în data de 1 iulie, adăugând: "În timpul pandemiei, acţiunile companiilor din tehnologie, în special a celor ce facilitează lucrul de aceasă, video streaming-ul sau fitness-ul de acasă, au fost în frunte, iar iunie nu a făcut excepţie".
La Bucureşti, declinul a apărut în condiţiile scăderilor aferente datelor ex-dividend pentru o serie de emitenţi din componenţa coşurilor de acţiuni, imagine corectată de evoluţia indicilor de tip Total Return, ce includ şi dividendele distribuite de emitenţi.
Astflel, indicele BET-TR, s-a apreciat cu 1,39%, până la 14.362,28 puncte, în vreme ce indicele BET-XT-TR a urcat cu 0,4%, la 1.315,52 puncte.
• Acţiunile Alro, în creştere cu 7,56%
În iunie, acţiunile Alro Slatina (ALR) au urcat cu 7,56%, până la 1,92 lei, cea mai mare creştere procentuală din cadrul indicelui BET, pe volume preponderent reduse în comparaţie cu media zilnică a anului, într-o lună în care preţul aluminiului la Bursa de Metale din Londra s-a apreciat cu 5,7%.
A fost o mişcare de continuare a trendului ascendent pe termen mediu dezvoltat de cotaţia ALR din minimele lunii martie, parte din tendinţa descedentă pe termen lung ce s-a conturat în a doua parte a anului 2018, după eşecul ofertei publice secundare pentru 53,77% din acţiunile Alro, ce fuseseră puse la vânzare de către Vimetco NV şi Conef.
La finele lunii iunie, Alro Slatina a împlinit 55 de ani de existenţă, ocazie cu care premierul Victor Orban a precizat că schema de ajutor de stat pentru consumatorii industriali energointensivi adoptată de Guvern şi aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în aplicare în iulie, după ce luna trecută, sindicaliştii Alro ceruseră aplicarea "imediată" a programului, în caz contrar fiind posibilă intrarea în faliment a combinatului.
• Randament total de 6,79% pentru titlurile Fondul Proprietatea
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,61%, la 1,26 lei, în luna trecută, dar cu tot dividendul de 0,0642 lei, a cărui dată de înregistrare a fost în 10 iunie, randamentul total al fondului închis de investiţii s-a ridicat la 6,79%.
FP derulează în prezent cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare de titluri proprii (prin achiziţii atât de acţiuni la BVB şi GDR-uri la Londra), operaţiune de natură să susţină cotaţiile în piaţă, între 2 şi 26 iunie tranzacţiile la bursa noastră fiind realizate la preţuri situate între 1,1595 lei şi 1,2555 lei.
Acţiunile prestatorului de servicii medicale private MedLife (M) au avut o creştere de 6,06%, luna trecută, la 35 de lei, preponderent în contextul unui volum zilnic sub media anului.
În data de 30 iunie, grupul a anunţat preluarea unui nou pachet de 7% din grupul de firme Genesys Arad, MedLife ajungând astfel la o deţinere de 68% din Genesys.
În acea zi, cotaţia M a urcat cu 2,34%, cea mai bună evoluţie din iunie, pe fondul unui volum de 5.928 de acţiuni, peste media lunii anterioare, de circa 2.540 de titluri.
Începând cu data de 7 iulie, MedLife va derula un program de răscumpărare pentru 1,77 milioane titluri proprii, conform hotărârii acţionarilor din data 23 aprilie a acestui an, achiziţiile urmând să fie făcute la preţuri situate între 10 şi 50 de lei pe acţiune.
• Declin de 17,73% pentru acţiunile Nuclearelectrica, în condiţiile înregistrării datei ex-dividend
Cu un declin de 17,73%, la 15,68 lei, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au avut cel mai mare declin din cadrul indicelui BET, în condiţiile în care la 15 iunie a fost înregistrată corecţia ex-dividend, de 11,34%.
Cu tot cu alocarea de 1,65306302 lei, pierderea înregistrată de titlurile producătorului de energie în iunie este de 9,06%, în condiţiile în care după ex-date, s-a manifestat o presiune importantă la vânzare, probabil marcări de profit după raliul puternic demarat în luna martie.
Luna trecută, Nuclearelectrica a îndeplinit, alături de Banca Transilvania (TLV), criteriile de lichiditate a FTSE Russell, condiţie necesară pentru promovarea pieţei noastre în categoria celor emergente secundare a agenţiei de rating londoneze, în septembrie, se arată într-un raport de analiză al BT Capital Partners.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au cunoscut un recul de 5,81%, în iunie, până la 0,324 lei/titlu, traseu divergent cu cel al preţului petrolului, în condiţiile în care cotaţia contractelor futures cu scandenţa în august a ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) a urcat luna trecută cu 10,6%, iar în cazul sortimentului Brent, relevant pentru piaţa europeană, avansul a fost de aproape 16,5%.
Scăderea preţului acţiunii SNP din luna trecută a avut loc preponderent pe volume scăzute, titlurile producătorului de petrol intrând într-o fază de letargie, după corecţia ex-dividend de la jumătatea lui mai.
Titlurile Banca Transilvania au avut un avans de 4,41%, luna trecută, până la 2,13 lei, în timp ce acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 3,18%, la 11,56 lei, în ambele cazuri rulajele fiind reduse, compartiv cu mediile acestui an.
Instituţia de credit din Cluj va distribui dividende şi va aloca acţiuni gratuite, în octombrie, în timp ce BRD, la solicitarea Societe Generale de deţine 60% din bancă, nu va aloca bani acţionarilor, în conformitate cu recomandarea Băncii Centrale Europene.
• Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 22,01% pentru SIF Transilvania şi 66,76% în cazul SIF Banat-Crişana
Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 2,83%, la 42.838,26 puncte, într-o lună în care toate cele cinci societăţi de investiţii finaciare au cunoscut scăderi ale cotaţiilor, cu menţiunea că, în cazul SIF Oltenia, randamentul acţiunii cu tot cu dividendul de 0,1 lei, este de 4,07%.
La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 22,01% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 66,76% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 19,79%, peste obiectivului avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.
În cazul SIF1, discount-ul de tranzacţionare dintre preţul de piaţă şi VUAN s-a mărit considerabil faţă de finele lunii mai, când SIF Banat-Crişana afişa un discount de 44,24% (calculat ca diferenţă relativă dintre ultimul preţ al acţiunii SIF1 din mai şi VUAN-ul lunii aprilie).
Lărgirea ecartului apare îndeosebi în condiţiile în care, în luna mai a avut loc o tranzacţie cu o acţiune SIF Imobiliare (SIFI), emitent deţinut în proporţie de 99,9997% de SIF Banat-Crişana, la preţul de 286 lei, cu 30% mai mare decât preţul anterior din piaţă, de 220 lei pe titlu, ce data din 25 aprilie 2019.
În acest context, Activul Net al SIF1 a urcat în mai cu 51,12%, la 3,513 miliarde lei, faţă de cele 2,325 miliarde lei de la finele lui aprilie, respectiv o creştere a VUAN-ului de la 4,519 lei, la 6,8293 lei.
Capitalizarea SIF Imobiliare, entitate înregistrată în Cipru şi ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate prin piaţa AeRO, este de 1,286 miliarde lei, circa o treime din Activul Net al SIF Banat-Crişana aferent lunii mai.
Am intrat în cel de-al doilea semestru al anului după ce, în primele şase luni din 2020, cotaţiile acţiunilor au fost puternic afectate de pandemia Covid-19. Urmează raportările financiare ale companiilor pentru primul semestru, care vor cuprinde întreaga perioada a stării de urgenţă continuată cu starea de alertă, încă în vigoare în ţara noastră.