Japonia a ieşit din cea mai severă recesiune de după Război

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 august 2009

Preţurile de consum au scăzut cu 1,7% în Japonia, în luna iunie.

Preţurile de consum au scăzut cu 1,7% în Japonia, în luna iunie.

Analiştii nu cred, însă, într-o redresare sustenabilă

Economia Japoniei a ieşit, în trimestrul al doilea, din cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial. Evoluţia a fost determinată de creşterea exporturilor şi a cheltuielilor de consum.

Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a crescut cu 3,7% în trimestrul al doilea din 2009, faţă de perioada similară din 2008, marcând prima expansiune din ultimele cinci trimestre. Analiştii estimau o creştere mai mare, respectiv +3,9%.

Comparativ cu trimestrul anterior, economia japoneză a crescut cu 0,9%, iar analiştii anticipau o expansiune de 1%. În primele trei luni ale anului, economia niponă a scăzut cu 11,7%.

Exporturile au fost principalul factor al creşterii economiei nipone, consemnând un avans de 6,3%, comparativ cu trimestrul anterior.

"Expansiunea a fost impulsionată de pachetele de stimulente şi exporturi, însă este greu de crezut că aceşti factori vor putea face economia să crească în continuare, în acest ritm", a declarat Takahide Kiuchi, economist şef la "Nomura Securities" Co. din Tokyo, citat de agenţia Bloomberg. Kiuchi a adăugat: "Am trecut de ce era mai rău, însă Japonia nu se află în situaţia în care să poată realiza o redresare sustenabilă".

La rândul său, guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Masaaki Shirakawa, a spus, recent, că recuperarea economiei nipone, a doua din lume, este foarte probabil să fie slabă, deoarece nu există garanţii că cererea va creşte, în contextul implementării programului de stimuli.

"Chiar dacă vom înregistra o revenire, nu cred că aceasta va fi impresionantă", a spus Shirakawa, în condiţiile în care banca a menţinut dobânda-cheie la 0,1%.

Oficialii băncii arată că rămân îngrijoraţi de riscurile asociate activităţii economice şi preţurilor, în contextul în care recesiunea ce a cuprins economia ţării dă semne de temperare.

Programul de 25.000 miliarde yeni (262 miliarde dolari) pus la punct de Cabinetul premierului Taro Aso a dus la creşterea încrederii consumatorilor pentru a şaptea lună la rând în iunie, conform unui raport guvernamental. Guvernul nipon a acordat un sprijin financiar de 12.000 yeni (125 dolari) pe cap de locuitor, precum şi reduceri de taxe, în vederea sprijinirii consumului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb