Japonia a suspendat, la data de 6 aprilie, importurile de carne de vită provenite de la o unitate de procesare deţinută de grupul "Cargill" Inc. în statul american Kansas, după ce a descoperit că a primit un transport ce conţinea părţi care nu sunt prevăzute în acordul privind comerţul de profil. În plus, exporturile nu erau însoţite de documentele sanitar veterinare necesare.
Transportul care a plecat de la "Cargill Meat Solutions" din Kansas conţinea două tone de limbă de vită, care nu este considerat un produs cu risc crescut pentru transmiterea encefalopatiei bovine spongiforme (boala vacii nebune).
Dar, Ministerul Sănătăţii din Japonia a anunţat că o parte din aceste produse ar putea proveni de la vite cu o vârstă de peste 20 de luni, iar în acest caz acordul permite doar livrarea de produse care provin de la animale a căror vârstă este mai mică de 20 de luni.
Japonia a eliminat, în iulie 2006, barierele impuse în ianuarie importurilor de carne de vită din SUA. Japonia a fost cea mai mare piaţă de desfacere pentru exporturile de carne de vită din SUA.