JAPONIA Deflaţia şi creşterea datoriei guvernamentale ameninţă economia

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2010

Redresarea Japoniei este solidă, însă a doua economie a lumii se confruntă cu problema deflaţiei şi a datoriei, a declarat, ieri, ministrul nipon de Finanţe, Naoto Kan. Potrivit domniei sale, preţurile bunurilor au cres­cut, iar yenul s-a depreciat de când guvernul condus de premierul Yukio Hatoyama a ajuns la putere, în vara anului trecut. De asemenea, executivul nipon a reuşit adoptarea bugetului înainte de sfârşitul anului fiscal, la 31 martie.

"În cele şapte luni de guvernare, nu se poate nega faptul că situaţia economică şi fiscală s-a îmbunătăţit, aşa cum arată datele oficiale", a afirmat Kan, care a avertizat că deflaţia şi creşterea datoriei guvernamentale ameninţă economia.

Oficialul nipon a accentuat necesitatea dezvoltării unei strategii de creştere economică pe termen lung şi a cerut ca obligaţiile asumate în campania electorală să fie pe deplin îndeplinite. Banca Japoniei (BoJ) consideră că atenuarea politicii monetare a avut un impact limitat asupra deflaţiei, susţine Kan, citat de Agerpres.

Comparativ cu luna trecută, Banca Centrală a Japoniei s-a arătat în aprilie uşor mai optimistă faţă de situaţia economiei, apreciind că aceasta continuă să-şi revină, graţie cererii externe şi a măsurilor de stimulare. Pentru moment, însă, BoJ se aşteaptă la o creştere moderată, urmând ca aceasta să se accelereze, după ce relansarea din sectorul corporatist se va răsfrânge şi asupra gospodăriilor. Cu toate acestea, Banca Japoniei a recunoscut că, deocamdată, momentul este mult prea slab pentru a sprijini o relansare autosuficientă a consumului privat pe piaţa internă. Guvernul nipon şi-a sporit presiunile asupra Băncii Japoniei pentru a adopta noi măsuri împotriva deflaţiei, care afectează profiturile corporaţiilor şi activitatea economică, deoarece consumatorii întârzie achiziţionarea bunurilor, sperând în noi reduceri de preţuri. Preţurile de consum în Japonia sunt în scădere din martie 2009, din cauza capacităţilor de producţie excedentare faţă de cererea în scădere, în contextul crizei mondiale.

Ministrul japonez de Finanţe, Naoto Kan, şi-a exprimat dorinţa de a stopa fenomenul deflaţiei până la finalul lui 2010, deşi BoJ şi principalele organizaţii economice internaţionale prevăd că fenomenul va persista cel puţin până în primul trimestru al lui 2012.

Japonia s-a mai confruntat cu deflaţia în perioada 1997-2006. Deflaţia descurajează investiţiile, reduce speranţa companiilor de a avea profit şi scade consumul în gospodării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb