Japonia estimează 298.000 de victime şi pagube de 2.000 miliarde de dolari în cazul unui megaseism

A.B.
Internaţional / 31 martie

Japonia estimează 298.000 de victime şi pagube de 2.000 miliarde de dolari în cazul unui megaseism

Un ''megaseism'' urmat de un tsunami ar putea provoca până la 298.000 de decese în Japonia, iar pagubele ar putea ajunge la 2.000 de miliarde de dolari, a afirmat luni Guvernul nipon într-o nouă estimare privind riscurile de producere a unui astfel de fenomen, potrivit AFP, care afirmă cele ce urmează.

Aceste statistici sunt o actualizare a unei estimări precedente, realizată în 2014, privind potenţialele consecinţe ale unui seism gigantic de-a lungul fosei submarine Nankai, în sudul Japoniei.

Această falie cu o lungime de 800 de kilometri, paralelă cu coasta niponă, se întinde de la Shizuoka, la vest de Tokyo, până la punctul sudic al insulei Kyushu, în sud-vestul arhipelagului.

Placa tectonică oceanică din Marea Filipinelor alunecă lent dedesubtul plăcii continentale pe care se află Japonia. Plăcile se blochează pe măsură ce se deplasează, acumulând imense cantităţi de energie care, odată eliberată, provoacă seisme masive.

Estimarea a fost dată publicităţii la trei zile după seismul puternic care a lovit Myanmar, unde au murit peste 1.700 de persoane, precum şi Thailanda, unde au fost raportate 18 decese, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.

Grupul de lucru privind gestionarea catastrofelor din cadrul Guvernului japonez a estimat că până la 215.000 de persoane ar putea fi ucise de un tsunami, 73.000 în urma prăbuşirii unor clădiri, iar 9.000 din cauza unor incendii declanşate în urma catastrofei.

Acest bilanţ este însă mai mic decât cel din 2014, care vorbea despre 323.000 de persoane care şi-ar putea pierde vieţile într-o catastrofă similară.

În decursul ultimilor 1.400 de ani, megaseisme în fosa Nankai s-au produs la fiecare 100 până la 200 de ani. Cel mai recent a avut loc în 1946.

Oamenii de ştiinţă susţin că prezicerea seismelor este extrem de dificilă. În ianuarie însă, un panel guvernamental a declarat că probabilitatea ca un astfel de megaseism să survină în următorii 30 de ani a crescut uşor, riscul producerii fiind cuprins între 75% şi 82%.

În august anul trecut, Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a emis primul său ''aviz de megaseism'' după devastatorul cutremur din 2011, care a declanşat un tsunami mortal şi a provocat catastrofa nucleară de la Fukushima, conform sursei citate.

Această alertă a JMA privind un megaseism a urmat unui cutremur cu magnitudinea 7,1 produs în sudul Japoniei şi în urma căruia 14 persoane au fost rănite. Alerta a fost ridicată după o săptămână, dar a provocat o penurie de orez şi de alte produse de bază în toată regiunea afectată.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5998
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2151
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9509
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.2781

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb