• Nu se impune o măsură imediată pentru stoparea declinului euro
Pieţele financiare acţionează iraţional în privinţa problemei datoriilor zonei euro, este de părere liderul Eurogrup (grupul miniştrilor de finanţe din zona euro), Jean-Claude Juncker, care sus-ţine că, deşi scăderea euro este un subiect de îngrijorare, o intervenţie imediată pentru stoparea declinului nu este necesară.
"Sunt un pic îngrijorat de rapiditatea cu care scade euro, însă nu cred că se impune o acţiune imediată", a afirmat Juncker.
Comentariile liderului Eurogrup au fost făcute după ce, în dimineaţa zilei de miercuri, moneda unică europeană a coborât până la cursul minim al ultimilor patru ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor legate de posibila înrăutăţire a crizei datoriilor din Europa: 1,2144 dolari. Dar, euro s-a mai redresat miercuri, în baza speculaţiilor potrivit cărora liderii europeni vor lua, în curând, măsuri pentru susţinerea monedei unice. Astfel, euro a urcat, în numai câteva ore, la peste 1,23 dolari şi a încheiat ziua cu un curs de 1,2415 dolari, pe piaţa din New York.
Ieri, euro s-a depreciat, ajungând la 1,2378 dolari la ora 9:30, pe piaţa londoneză. La New York, la ora 8:50 a.m., cursul era tot în scădere, res-pectiv 1,2343 dolari.
Potrivit "Credit Suisse Group" AG, euro ar putea să scadă la 1,16 dolari în următoarele trei luni, dacă actuala criză a datoriilor din zona euro va obliga Banca Centrală Europeană să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 1%.
În apărarea monedei unice a venit, ieri, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde. "Nu cred, sub nicio formă, că euro este în pericol. Euro este o monedă solidă şi credibilă", a afirmat oficialul francez.