Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, declară că pe pieţele financiare are loc o "corecţie continuă" şi reiterează că grupul G7 este îngrijorat de volatilitatea excesivă a dolarului. "Observăm în piaţă un proces continuu de corecţie, care are un nivel ridicat de volatilitate", a declarat Trichet ieri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în Israel.
Trichet a reafirmat o declaraţie a grupului G7 al ţărilor industrializate, potrivit căreia mişcările bruşte ale cursului dolarului faţă de euro sunt un motiv de îngrijorare. Preşedintele BCE a menţionat: "Am mai precizat că mişcările bruşte şi volatilitatea excesivă reprezintă o cauză de îngrijorare. Nu este nimic nou în asta".
Preşedintele Federal Reserve din New York, Timothy Geithner, a declarat că Statele Unite trec printr-un "proces de ajustare necesar, dar dificil", iar economia mondială se confruntă cu probleme după un "boom" ce a durat o perioadă lungă de timp.
"Însă, circumstanţele din fiecare ţară sunt foarte diferite, iar politicile monetare vor trebui să fie, de asemenea, diferite, chiar dacă ne confruntăm cu o provocare comună în ceea ce priveşte dinamica inflaţiei la nivel mondial", a spus Timothy Geithner, adăugând: "Observăm circumstanţe foarte diferite. Ceea ce trebuie să facem este să găsim echilibrul care va duce la o stabilitate a preţurilor şi la susţinerea creşterii economice pentru o perioadă lungă de timp".
Geithner a mai afirmat că, în comparaţie cu criza petrolului din anii 1970, economia mondială este "mai bine poziţionată pentru a face faţă consecinţelor unei încetiniri a expansiunii economice". În opinia sa, cel puţin pentru moment, economia pare foarte rezistentă la presiuni.
În ceea ce-l priveşte, Trichet a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la modul în care intenţionează BCE să lupte împotriva inflaţiei, iar Geithner a precizat că Fed va combate în mod eficace riscurile inflaţioniste, însă nu a oferit detalii.