Jihadiştii sunniţi din Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) au lansat o ofensivă-fulger în nordul şi centrul Irakului şi îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către capitala Bagdad, conform unui purtător de cuvânt al SIIL, citat de AFP.
Islamiştii (excluşi din reţeaua Al-Qaida din cauză că erau consideraţi prea radicali) au preluat controlul asupra nordului Irakului, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din ţară, Mosul, a provinciei Ninive din care face parte acesta şi a unor sectoare din două provincii apropiate, Kirkuk şi Salaheddine, cu majoritate sunnită.
Ieri, membrii SIIL controlau Tikrit (oraş situat la nord de Bagdad) şi avansau către capitală. Ei au încercat, dar fără succes, să preia controlul oraşului Samarra, plasat la aproape 100 km de Bagdad.
Într-o înregistrare audio de miercuri, atribuită purtătorului de cuvânt al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta îi îndeamnă pe militanţă să meargă la Bagdad şi îl critică pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru incompetenţă: "Continuaţi să vă extindeţi. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad şi la Karbala. Puneţi-vă centurile şi fiţi pregătiţi. Mergeţi la Bagdad!".
Adresându-se lui Maliki, pe care îl califică drept un "vânzător de lenjerie de corp", el al-Adnani a declarat: "Nimeni nu este mai nebun decât tine, cu excepţia celor care te acceptă ca premier şi comandant. Ai pierdut o ocazie istorică pentru poporul tău, de a controla Irakul, iar şiiţii te vor blestema totdeauna, cât timp vor trăi".
Avansul jihadiştilor sunniţi din SIIL în faţa forţelor guvernamentale în derută şi a unei puteri şiite neputincioase a determinat circa 500 de mii de locuitori să fugă. În faţa avansului din nord al combatanţilor jihadişti antrenaţi, militarii şi poliţiştii au dat dovadă de o rezistenţă redusă. Guvernatorul privinciei Ninive, Athil al-Nujaifi, a acuzat comandanţii militari că au abandonat câmpul de bătălie.
Armata SUA ia în calcul lansarea de atacuri aeriene împotriva jihadiştilor, dar "în niciun caz" nu intenţionează să trimită trupe terestre în Irak, a transmis Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, după retragerea SUA din 31 decembrie 2011, ca urmare a încheierii unui angajament militar masiv american timp de 8 ani.
Tot în 2011, Bagdadul şi Washingtonul nu au reuşit să ajungă la un acord privind menţinerea unui contingent american în Irak. Mulţi s-au alarmat atunci de o eventuală intensificare a violenţelor după plecarea americanilor. Ulterior, Statele Unite ale Americii au cheltuit zeci de miliarde de dolari ca să formeze şi să echipeze forţe armate irakiene. Aceleaşi forţe irakiene au fugit acum din faţa jihadiştilor, mai punctează AFP.
SIIL a luat ostatici 49 de turci la consulatul Turciei din Mosul, printre care consulul şi membri ai forţelor speciale, precum şi 31 de şoferi de camion turci din această provincie.
Consiliul de Securitate al ONU se va întruni astăzi cu uşile închise începând cu ora 18:30 (ora României), ca să dezbată situaţia din Irak.
SIIL, care vrea să instaureze un stat islamic, a avertizat că "nu va pune capăt seriei de invazii binecuvântate". Grupul controlează deja sectoare din provincia vestică Al-Anbar, de la graniţa cu Siria. Acuzat de abuzuri în Siria, SIIL deţine vaste sectoare în provincia Deir Ezzor (nord-estul Siriei), bogată în petrol, generând temeri privind o unire teritorială cu nord-vestul irakian.
Simbolic, grupul a difuzat miercuri pe Internet fotografii cu jihadişti care creează o rută între Siria şi Irak aplatizând cu un buldozer un zid de nisip.
Tot miercuri, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a condamnat violenţele şi a îndemnat comunitatea internaţională să fie unită în legătură cu evenimentele din Irak, o ţară subminată de atacuri ale ultraislamiştilor, aflaţi de-acum în apropiere de capitala Bagdad. Oficialul a făcut apel la "respectarea legilor umanitare internaţionale şi a drepturilor omului în acţiunile lansate în Irak împotriva terorismului şi a violenţei".
"Terorismul nu are dreptul de a anula calea spre democraţie, urmată prin voinţa poporului irakian", a mai transmis Ban Ki-moon.
La rândul lor, SUA au promis miercuri ajutor pentru Irak, inclusiv militar, în faţa acestei ofensive care a pus în derută armata formată şi echipată de Washington, după doi ani şi jumătate de la retragerea americanilor.