JOACA DE-A EXPORTUL Guvernul vrea să relaxeze exportul de produse agricole, după ce l-a interzis

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 14 aprilie 2020

După ce, la mijlocul săptămânii trecute, ministrul de interne, Marcel Vela, a emis Ordonanţa Militară nr. 8 prin care, la solicitarea premierului Ludovic Orban a interzis, în perioada stării de urgenţă, exporturile de cereale şi produse agricole din ţara noastră, în urma datelor primite din teren, ministrul agriculturii, Adrian Oros, vrea o nouă ordonanţă care să dea "la loc, comanda". Ministrul de resort doreşte relaxarea dispoziţiilor anterioare, prin ridicarea interdicţiei de export în afara Uniunii Europene a produselor procesate de panificaţie, deoarece Guvernul este interesat să rămână în ţară produsele de bază: cereale, ulei şi zahăr.

Ministrul Adrian Oros a declarat: "Noi acum evaluăm care sunt consecinţele Ordonanţei Militare nr. 8. Vrem să ne asigurăm că există produsele alimentare de bază pentru populaţie. Vrem să ne asigurăm că până la noile recolte sunt suficiente stocuri în România. În fiecare zi analizăm ceea ce se întâmplă. S-ar putea ca în noua ordonanţă militară unele produse din acea ordonanţă să dispară, s-ar putea să adăugăm altele. Am avut date mai exacte după ce am dat ordonanţa. Noi ne-am bazat pe buna credinţă a celor care raportau cifrele. De când am dat ordonanţa militară, cifrele s-au schimbat un pic. Vom reevalua ceea ce se întâmplă şi vom lua o decizie ca în noua ordonanţă să facem unele retuşuri. La produsele procesate, la produsele de panificaţie care sunt procesate. Ne interesează să rămână cereale, ulei, zahăr, deci produsele de bază. Avem instrumentul ordonanţelor militare şi putem în fiecare săptămână să actualizăm".

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că în perioada stării de urgenţă se va suspenda exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr. Măsura este cuprinsă în ultima ordonanţă militară. Decizia a fost luată după ce premierul Ludovic Orban a susţinut că prin Portul Constanţa au fost exportate în ultima lună peste 700.000 de tone de cereale.

Legat de interzicerea exporturilor de cereale, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii în guvernele PSD în perioada decembrie 2016-noiembrie 2019, a declarat: "Noi facem export de cereale spre Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord. Se ştie că România are nevoie de 5,5 milioane de tone de grâu. Din rezultatul de producţie din ultimii trei ani, România a realizat în jur de 10-11 milioane de tone. Iată un excedent pe care trebuie să îl valorifici, că altfel blochezi fermierul. Asta în condiţiile în care România trebuie să aibă o suprafaţă strategică pentru cultivarea grâului".

Fostul ministru de resort susţine că interzicerea exporturilor de cereale a fost o măsură inutilă, atât timp cât există în stocuri rezerva necesară consumului intern până la strângerea recoltei din acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb