JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ Competiţia la care participarea e o victorie

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 5 februarie 2018

Competiţia la care participarea e o victorie

Jocurile Olimpice de iarnă, care vor avea loc în districtul PyeongChang din Coreea de Sud, debutează în această săptămână. Pentru delegaţia noastră importantă este participarea, doar super-optimiştii se gândesc şi la o eventuală medalie.

Această ediţie a jocurilor va fi cea mai mare din istorie, ca număr de participanţi şi medalii de aur atribuite (102). Nu mai puţin de 2.925 de sportivi din 92 de ţări vor lua parte la această ediţie, PyeongChang 2018 va depăşi, ca număr de participanţi, Jocurile Olimpice din 2014 de la Soci, la care au fost prezenţi 2.858 de sportivi din 88 de ţări. Statele Unite ale Americii se vor prezenta cu cea mai mare delegaţie care a luat parte la o ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice, având în componenţă 242 de sportivi, urmată de cea a Canadei, cu 226 de competitori. În urma scandalului de dopaj cu care s-a confruntat Rusia, în Coreea de Sud vor concura, sub drapel neutru, 169 de sportivi ruşi. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a făcut o excepţie în privinţa Coreei de Nord, căreia i-a atribuit 22 de locuri, în condiţiile în care doar doi sportivi (patinaj artistic) reuşiseră să se califice în mod oficial la JO 2018.

Delegaţia ţării noastre numără 28 de sportivi, dintre care o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali, purtătorul drapelului urmând să fie biatlonistul Marius Petru Ungureanu.Tricolorii vor concura la şase sporturi: bob, schi (alpin, fond şi sărituri), patinaj (viteză), biatlon, sanie şi skeleton. Lotul tricolor este următorul: Bob: Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă); Schi alpin: Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill; Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu; Schi fond: Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz; Sărituri cu schiurile: Daniela Vasilica Haralambie; Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu; Sanie: Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin); Skeleton: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, aşteaptă o "minune" la această ediţie a jocurilor, ceea ce poate fi tradus printr-o medalie: "E foarte important că sportivii noştri au ajuns la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Ei trebuie să concureze cu încredere şi să facă o performanţă notabilă. Este momentul lor şi vom fi alături de ei pentru a-i ajuta să realizeze o performanţă bună. Eu îmi pun speranţe în toţi sportivii, fiecare are şansa lui. Fiecare poate prinde o zi extraordinară şi să facă o performanţă la care nici nu se gândeşte. La Jocurile Olimpice se întâmplă minuni, la Jocurile Olimpice te poţi autodepăşi. Dacă intri cu mentalitatea asta ai toate şansele să reuşeşti. Este nevoie de investiţii pentru a reuşi în sporturile de iarnă. Cunosc amănunte despre ceea ce înseamnă susţinerea acestor discipline. Într-adevăr, e nevoie de investiţii mari în primul rând în infrastructură, în pârtii, în piste de bob, de sanie, de skeleton. După aceea în materialele specifice, pentru că se cheltuie mulţi bani pe consumabile. Sunt eforturi financiare foarte importante pe care dacă le faci cu jumătate de an înainte de JO nu obţii ceea ce îţi doreşti. E un proces lung în care trebuie să ai continuitate". Fostul preşedinte al COSR, Octavian Morariu, în prezent membru al Comitetului Olimpic Internaţional, a declarat că fără investiţii consecvente nu pot fi obţinute performanţe: "Trebuie să avem răbdare cu sporturile de iarnă. Sunt sporturi dificile, sporturi scumpe şi fără investiţii consecvente nu ajungi la performanţă. Noi am început de ceva vreme să investim în sporturile de iarnă şi rezultatele încep să se vadă. Dar ele sunt mai puţin popularizate. Pentru că bobul României la juniori a câştigat titlul mondial. Iar ăsta e un prim semn, pentru că au concurat împotriva unor ţări puternice şi au învins, deşi nu au avut boburi la fel de performante. Dacă aceşti copii continuă în această direcţie şi vor avea boburi performante, ne putem aştepta în ceva vreme la medalii olimpice". În ceea ce priveşte participarea ţării noastre la Jocurile Olimpice de iarnă, a existat şi o minune, medalia de bronz obţinută de echipajul de bob două persoane format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, la ediţia din 1968 de la Grenoble.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bobul ala de la juniori e o floare rara, iar cu o floare nu renasc sporturile de iarna ;cand o sa investim si noi in macar 7-8 piste de bob si sanie omologate in toata tara, dar mai ales in scoli de antrenorat si programe de management sportiv pentru sporturile de iarna, am putea avea pretentii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb