Sportivii rămaşi fără ţară, din diverse motive - mai mult sau mai puţin personale, sunt tot mai mulţi, de la un an la altul. Echipa refugiaţilor care va participa la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, va fi mai mare decât cea care a concurat la ediţia din 2016 a JO, la Rio de Janeiro, a anunţat CIO.
Comitetul Internaţional Olimpic a prezentat o listă de 37 de refugiaţi care beneficiază de burse olimpice şi vor încerca să se califice la JO. "În acest moment nu putem spune cât de mare va fi echipa. Ceea ce putem spune este că va fi mai mare decât cea de la Rio-2016", a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach. Acesta a mai declarat că bursierii nu vor trebui să întrunească neapărat criteriile internaţionale pentru a obţine un loc în echipă, însă trebuie să se apropie cât se poate de mult de acestea: "Calificarea nu înseamnă neapărat standardele internaţionale. Vrem să îi identificăm pe cei care fie pot îndeplini criteriile internaţionale fie cel puţin se pot apropia cât se poate de mult de aceste criterii".
Cei 37 de refugiaţi provin din Afganistan, Camerun, RD Congo, Eritreea, Etiopia, Iran, Sudanul de Sud, Sudan şi Siria. Ei se pregătesc în 11 ţări pentru competiţiile de atletism, badminton, box, judo, karate, nataţie, taekwondo şi haltere, dar se vor reuni în aprilie 2020 pentru un cantonament comun.
În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro a participat o echipă formată din zece refugiaţi provenind din Siria, Congo, Etiopia şi Sudanul de Sud. Cei zece au concurat în probele de atletism, nataţie şi judo. După JO, CIO a continuat să îi susţină pe cei zece refugiaţi, precum şi alţi refugiaţi din întreaga lume, prin Programul de Susţinere a Sportivilor Refugiaţi.