Joe Biden e în corzi

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 17 august 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Cercetările de piaţă demonstrează că, în prezent, Joe Biden este în cădere liberă. Probabil că este la cel mai scăzut nivel la care a ajuns vreodată un preşedinte al Statelor Unite. Sociologii şi analiştii politici consideră că declicul electoratului american s-a produs imediat după retragerea din Afganistan. Este fix momentul în care statul subteran acţionează. Într-o schemă de natură penală.

Presupun că România a fost pentru mai mulţi ani un experiment. Un experiment făcut de Washington la mare distanţă. Un experiment reuşit. Eliminarea, prin mecanisme penale, a oamenilor politici deveniţi incomozi. Sau pur şi simplu balast. Iar acum vedem cum se aplică aceeaşi schemă la Washington. La scurt timp după ce lui Donald Trump, devenit extrem de periculos pentru următorul mandat prezidenţial, i s-a pasat o bombă mediatică, sub forma unei percheziţii fără precedent la domiciliul unui ex-preşedinte, şi sub pretextul că ar fi colaborat cu alte puteri în materie de spionaj, iată că lui Biden i se întoarce mingea. Cu şi mai multă forţă. Aşa se face că, în presa de peste ocean, explodează un scandal pe care, eu unul, îl aşteptam de mult. Scandalul Hunter Biden versus România la care, în mod straniu, se referise şi Donald Trump între cele două tururi de scrutin. Dar peste care, cumva, s-a pus capacul.

Dacă se dovedeşte - până în prezent, probele sunt mai mult jurnalistice şi într-o măsură mai mică documentate de procurori, în cursul anchetelor efectuate în urma sesizărilor mai vechi FBI - că Joe Biden, pe atunci vicepreşedinte al Statelor Unite, a pus şi el umărul, a stimulat şi a acoperit din spate operaţiunile de tip imobiliar făcute de fiu său, Hunter Biden, în România, atunci gluma se îngroaşe. Preşedintele Statelor Unite, care nici aşa nu mai are prea multă popularitate, poate fi pus la colţ. Iar statul invizibil se va năpusti asupra lui, călcându-l în picioare, pentru a-i face pârtie viitorului preşedinte. Pentru moment, o dezvăluire despre care noi vorbim de mai mulţi ani a fost făcut în presa mainstream din Statele Unite şi este preluată, rând pe rând, de presa partizană a lui Donald Trump. Există o serie întreagă de argumente, care creează o prezumţie rezonabilă că, în România, Hunter Biden, cu sprijinul tatălui său, Joe Biden, a săvârşit operaţiuni care pot fi asimilate actelor şi faptelor de înaltă corupţie. Care sunt acestea?

Să o luăm puţin pe ocolite. La scurt timp după ce a ajuns preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, cum el însuşi a relatat, a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Volodimir Zelenski. La Kiev, procurorul general declanşase o amplă anchetă legată de afaceri frauduloase puse la cale de Hunter Biden. Printr-o declaraţie aproape sinucigaşă, făcută pe un post de televiziune din Statele Unite, Joe Biden a comunicat, nici mai mult nici mai puţin, decât că i-a cerut lui Zelenski să pună definitiv capăt respectivei anchete. Şi că, în următoarele zece minute, acesta s-a conformat. Dacă s-a întâmplat aşa - şi nu avem niciun motiv să credem că Biden a minţit atunci când s-a incriminat pe sine - confesiunea sa echivalează cu un autodenunţ. Dar despre Ucraina, numai de bine. A izbucnit războiul, Statele Unite au devenit unii dintre principalii susţinători ai Ucrainei, iar peste scandal s-a pus cu fermitate capacul. Şi iată că bâlciul se mută în România.

Concret, dezvăluirile presei din Statele Unite se referă la operaţiuni desfăşurate în România în domeniul imobiliar, taxate drept ilegale, între Hunter Biden şi omul de afaceri Puiu Popovici, pe de-o parte, şi statul român prejudiciat, pe de altă parte. Operaţiuni care au implicat acte de mare corupţie. În mod normal, la Bucureşti ar trebui să se declanşeze imediat o anchetă oficială pe această temă.

Până una alta, este momentul să reamintesc o a doua împrejurare, care ne poate conduce la miezul acestui megascandal. Ne întoarcem cu câţiva ani în urmă, la Costa Rica. Acolo unde Elena Udrea, aflată după gratii, în vremea în care încă preşedinte al Statelor Unite era Donald Trump, deci oponentul lui Joe Biden, a acceptat în schimbul eliberării ei să fie supusă unui debriefing de către agenţi FBI. La data respectivă, beneficiind de o serie de informaţii verificate, am fost în măsură să informez opinia publică asupra celor două direcţii în care s-a desfăşurat debriefingul. Prima şi cea mai importantă a fost legătura destul de complexă dintre Hunter Biden şi Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, omul în casa căruia a crescut Hunter, şi Fondul Proprietatea. Unde, cu sprijinul lui Traian Băsescu, Gitenstein a fost numit staroste, după ce şi-a încheiat mandatul de ambasador. Aşa cum am precizat şi atunci, Elena Udrea s-a abţinut să ofere informaţii grave despre Traian Băsescu, dar, în încercarea de a-şi salva pielea, a făcut dezvăluiri despre cei doi americani. Al doilea subiect al acestui debriefing, care a durat mai multe zile, l-a constituit statutul în România al lui Viktor Bout. Cel mai mare traficant de arme din istorie. Aflat în acest moment în custodia Statelor Unite, după o condamnare de 30 de ani, şi care urmează să facă parte dintr-un schimb de prizonieri cu Federaţia Rusă. Pentru că vechiul său tovarăş de arme, Vladimir Putin, îl doreşte pe Viktor Bout în libertate.

Dar să ne întoarcem la oile noastre. Un scandal de mari proporţii, cu o uriaşă încărcătură penală, a explodat la Washington şi urmează să fie gestionat, aşa cum va fi gestionat, de către serviciile secrete şi de către procurori, care, treptat, pe măsura decăderii electorale a lui Joe Biden, schimbă tabăra, pe model românesc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ma tem ca experimentul din Romania se va prelungi si in sua , adica se fac dezvaluiri peste dezvaluiri si nimic , caravana trece . Totusi in sua mai exista oaze in justitie si presa adevarata , acolo mai este ceva speranta . la noi toti canta sub aceiasi bagheta ponosita a securitatii vandute lui soros .

    1. Dar de unde stii tu chestii atat de secrete? Tu stii ca securitatea este vanduta si stii si ca Soros a cumparat-o. Cat a dat pe ea?

      [...] de ce trebuie sa analizam procentele din sondajele americane privindu-l pe presedintele american.? vi se pare cumvaca acolo nu este democratie.? pai cum sa explicam faptul ca iata in america,procurorii si fbi,tocmai ce il ceceteaza pe tramp si sunt gata sa il bage la puscarie. acolo,democratia functioneaza ca un ceasornic in comparatie cu colonia romania.ce ziceti de faptul ca presedintele nostru a obtinut prin frauda (constatata de instanta) niste case si nu l-a deranjat nimeni nici cu o floare.instanta,a hotarat ca banii obtinuti ilegal din inchirierea acelor case trebuiau restituiti statului,s-a intamplat cumva acest lucru si romanii nu stiu.? ce sa mai vorbim despre democratia din romania cand un primar de sector a fost inscaunat dupa ce toata tara a vazut cum acest primar si acolitii sai au furat voturile cu sacii,iar presedintele le-a taiat elanul procurorilor spund ca alegerile sunt corecte.ce sa mai vorbim de miliardele de euro furate de politicieni si aceste furturi au fost constatate de justitie. in afara de faptul ca acei politicieni au fost in niste vacante prin niste puscarii,romanii,nu au mai beneficiat din acele miliade de nici un euro,desi furturile ereau din munca lor. ce ziceti de actualul jaf,facut de actualii guvernanti din avutia nationala in privinta combustibililor si a curentului electric si gazelor.raspunde cineva ca 70% din populatia romaniei este talharita la drumul mare cu acordul guvernantilor.? eu,si cred ca toti romanii,si-ar dori in colonie o democratie de tip american. ce ziceti,poate scrieti un articol si despre democratia originala din colonia romania.!

      "Chestiile " sint la vedere si nici pe departe secrete , se simt si pot fi probate prin oamenii lui soros , inclusiv directorul ,sprijiniti sa ajunga in diferite functii . cat despre suma cu care a fost cumparata , trebuie facuta o evaluare de specialisti, pentru ca se spune ca s-a primit si o anumita cantitate de produse agroalimentare ,

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb