Aproape trei sferturi dintre statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) îşi bazează politica fiscală pe un anumit fel de stimulente, ceea ce înseamnă că politica este responsabilă pentru o mare parte din creşterea economică, a declarat, astăzi, secretarul general al OECD, Jose Gurria, informează CNBC.
Pe de altă parte, politica monetară rămâne foarte relaxată în multe state OECD, în special în Europa şi Japonia.
"Avem o situaţie în care economia nu stă încă pe propriile picioare. Are nevoie în continuare de sprijin, de anumite cârje politice. Aceasta înseamnă că, dacă stimulentele vor fi eliminate, creşterea se va aplatiza şi în consecinţă trebuie să asistăm pe partea politicilor structurale", a declarat Jose Gurria, un economist şi diplomat mexican care a negociat Acordul NAFTA în 1994.
Pe lângă îmbunătăţirea perspectivelor economiei mondiale, în ultima perioadă au crescut şi tensiunile comerciale, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat introducerea unor tarife vamale la o serie de produse. Dar, cu toate acestea, Jose Gurria nu este deosebit de îngrijorat de riscul unui război comercial.
"Vedem că există tensiuni comerciale. Dar, cu toate acestea, au loc foarte mult discuţii fără a fi impuse tarife", a apreciat Jose Gurria.
Acesta a apreciat că statele lumii nu vor rezolva problema dacă se concentrează pe consecinţele supracapacităţii.
"Cred cu tărie că, dacă nu ne aplecăm asupra miezului problemei, care este supracapacitatea, şi ne concentrăm doar pe consecinţele problemei nu vom face suficiente progrese", a spus Gurria.