Instanţa supremă a aprobat astăzi solicitările a doi avocaţi, între care şi cel al Bombonicăi Prodana, care au cerut înaintarea unei adrese către DNA pentru a oferi lămuriri privind implicarea SRI în dosar, informează Cotidianul.
Potrivit rechizitoriului, este vorba de cauza în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat în ce priveşte angajările de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman.
Avocatul Florarei Alesu, inculpată în acest dosar, a precizat: "Avem o cerere care constă în a se efectua o adresă către PÎCCJ - DNA structura centrală, prin care să se solicite unităţii de parchet în ce a constat cooperarea între SRI şi DNA în instrumentarea prezentului dosar. (...) Am o adresă în care procurorul-şef al DNA spune că beneficiar secundar este UM 9060 Alexandria, Unitatea Militară. (...) În baza protocolului, se creează echipe operative comune, SRI acordă procurorilor asistenţă tehnică de specialitate. (...) Dacă se va demonstra că a fost încălcat principiul loailităţii administrării probelor, apărarea poate cere eliminarea din dosar a tuturor mijloacelor de probă administrate prin încălcarea principiilor".
Apărătorul a invocat faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a acceptat deja solicitări similare în dosarul "Gala Bute" sau în cel al Alinei Bica.
"Solicităm şi noi acelaşi lucru", a adăugat, la rândul său, avocatul Toni Neacşu, apărătorul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea.
ÎCCJ a aprobat solicitările avocaţilor, procurorii DNA urmând să spună dacă a existat o cooperare între Direcţie şi SRI, să indice începutul colaborării acestei colaborări, să specifice în ce anume, concret, a constat această cooperare, dacă există alte documente în custodia instituţiilor în acest sens şi, dacă e cazul, acestea să fie înaintate judecătorilor.
Între timp, instanţa supremă a stabilit un nou termen pentru data de 15 mai şi le-a solicitat avocaţilor să pregătească pentru atunci concluziile pe fond.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu s-a prezentat astăzi la proces.
DNA susţine în acest dosar că "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".
Conform procurorilor, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal. Şi fosta soţie a liderului PSD este judecată în această cauză.
În cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, anchetatorii susţin că "în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective".