JURNAL DE CĂLĂTORIE Tel Aviv - Ierusalim, extremele aceleiaşi lumi

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Lifestyle / 20 decembrie 2019

Tel Aviv - Ierusalim, extremele aceleiaşi lumi

Israel era, până nu de mult, o destinaţie strict religioasă. În ultimii ani, însă, concepţia acestei destinaţii s-a schimbat şi reuşeşte să atragă turişti dornici să descopere cultura, gastronomia, dar şi plajele aurii din Ţara Sfântă.

De altfel, autorităţile israeliene promovează city break-urile în cele două oraşe care par la capete diferite ale lumii - Tel Aviv şi Ierusalim.

În timp ce Ierusalim este oraşul sfânt, dominat de prezenţa mormântului lui Iisus Hristos, Tel Aviv şi-a căpătat numele de "Sin City" şi oraşul care nu doarme.

Păşind în Ierusalim poţi crede că aici timpul s-a oprit în loc. Străduţele pietruite şi oamenii îmbrăcaţi în funcţie de religie te fac să uiţi data în care eşti. Oraşul te primeşte cu braţele deschise, indiferent din ce parte a lumii vii, de credinţă sau de vârstă.

Religia împarte oraşul sfânt în patru cartiere - cartierul evreiesc, creştin, armean şi musulman.

Mii de pelerini creştini umplu străduţele, dornici să refacă Drumul Crucii şi să vadă locurile în care Iisus a fost prins, răstignit, înmormântat şi a înviat. Oraşul vechi, care cuprinde toate aceste locuri, este înconjurat de opt porţi. Toate drumurile de aici duc prin bazarul în care se înşiră sub privirile curioase ale turiştilor suveniruri, condimente orientale, tămâie, cruciuliţe, apă din Iordan, pământ sfânt, şaluri şi cruciuliţe, crame şi diferite cosmetice de la Marea Moartă, hummus şi falafel. Găseşti orice, trebuie doar să te pricepi, ca în aproape orice bazaar, la negociere.

Ajuns în Ierusalim trebuie să faci o vizită şi la Zidul Plângerii, locul în care evreii merg să se roage şi să lase bileţele cu dorinţele lor. Locul reprezintă un vestigiu al zidului antic care înconjura curtea Templului iudeu din Ierusalim, şi, după distrugerea acestuia, este considerat principalul loc sacru al iudaismului. Vreme de secole este un loc de rugăciune şi principalul loc de pelerinaj pentru evrei.

Pe Muntele Măslinilor, locul de unde se spune că s-a înălţat Iisus, se vede Cimitirul Evreiesc, pentru care evreii plătesc bani serioşi să fie îngropaţi aici, credinţa lor fiind că cei care se odihnesc aici vor fi primii la a doua întâlnire.

Întreg oraşul este înţesat de istorie şi religie, iar o atmosferă încărcată şi agitată domină întreg oraşul.

În Tel Aviv lucrurile stau total diferit. Un oraş fără doar şi poate cosmopolit, tânăr şi în plină dezvoltare, efervescent şi plin de viaţă.

Aici, regăseşti cluburi de noapte care se împletesc cu galeriile de artă, străzi pietruite uitate de vreme, zgârie-nori care te duc cu gândul la New York, restaurante şi baruri cochete, pieţe de mâncare pline de culoare şi savoare, mall-uri şi pieţe cu vechituri.

Plajele sale atrag turişti de toate felurile dornici să se bucure de soare sau de sporturile nautice. Pe faleză te poţi bucura de plimbări cu trotinetele, bicicletele sau seagway. Chiar dacă nu ai încercat până acum nu trebuie să fii reticent când auzi de seagway. Îţi recomand chiar să încerci pentru că este mai distractiv decât te aştepţi, cel puţin aşa a fost pentru mine. Preţul pentru o plimbare de 1-1,5 ore costă cam 120 de shecheli (n.r un shechel este echivalent cu 1,15 lei).

Oraşul vechi din Tel Aviv, Jaffa te va fascina. Pare că este acolo de când lumea. Cărările sale ascunse te vor purta printre clădiri din piatră care îţi vor fura privirea. Un pod al dorinţelor, biserica franciscană Sfântul Petru în interiorul căreia larma rămâne în stradă şi reuşeşti să te bucuri de linişte, terase aglomerate şi case în stil arab fascinate, toate îţi vor bucura ochii, dar şi sufletul. Mai ales că de aici poţi admira panorama oraşului şi un apus de neuitat.

Poţi să-ţi tragi sufletul în gară. Nu o gară obişnuită, ci una care nu mai este în funcţiune, ci a fost renovată şi transformată într-un loc cu magazine şic şi terase cochete. Este vorba despre staţia Tachana, prima gară din Orientul Mijlociu şi ultima staţie de pe ruta Jaffa-Ierusalim.

Pentru că aşa cum spuneam Tel Aviv este cunoscut ca fiind oraşul care nu doarme niciodată, aici poţi găsi micul dejun servit 24 din 24 de ore. Nu se ştie niciodată când te culci şi deci la ce oră te vei trezi.

Pe lângă cele două oraşe extrem de diferite, dar cel puţin la fel de interesante, la doar 2 ore şi jumătate de Tel Aviv poţi ajunge la Marea Moartă, iar în drum să vizitezi cetatea Masada. Acest loc antic, aflat în vârful unui munte, a fost redescoperit la mijlocul anilor 1800, Masada a fost apoi cercetată arheologic, reconstruită în 1966 şi introdusă în circuitul turistic. În anul 2001, fortăreaţa a intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Din 2007, aici există şi un muzeu arheologic. Cetatea este renumită până astăzi pentru puternicul asediu roman asupra unui grup de refugiaţi evrei. După încheierea primului mare razboi dintre romani şi evrei, un grup de evrei zeloţi (sicari) s-au închis în fortăreaţa numită "Masada". Asediul roman asupra fortăreţei a fost unul de mare amploare, ducând în cele din urmă la sinuciderea în masă a tuturor celor din fortăreaţă.

Te poţi plimba printre ruinele impresionante urcând cu telecabina, care circulă din 15 în 15 minute.

Israel este un amalgam, o intersecţie. Indiferent la ce te închini, ce nume poartă Dumnezeul tău, ce preferinţe sexuale ai sau ce vârstă, în Israel reuşeşti să-ţi găseşti un loc.

Peste 115.000 de turişti români au vizitat Israelul în primele 11 luni ale anului, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor înregistrate de Ministerul Turismului din Israel. Până la finalul anului, Ministerul previzionează aproximativ 130.000 turişti români în Israel şi 4,5 milioane de turişti din toată lumea.

Ruta Bucureşti - Tel Aviv este, din această vară, una dintre cele mai aglomerate pentru turismul românesc. 8 companii aeriene au zboruri zilnice şi săptămânale între Bucureşti şi Tel Aviv, între care companii de linie precum Tarom şi El Al, dar şi companii low cost precum Wizz Air, Blue Air, Ryanair şi companii specializate în zboruri charter: Arkia, Israir şi Blue Bird. Preţul unui zbor începe de la 50 euro, iar durata zborului este de doar 2,5 ore.

Peste 10.000 de turişti au vizitat Tel Aviv-ul cu ocazia concursului Eurovision şi nu mai puţin de 45.000 de turişti au participat la cea mai mare paradă a comunităţii gay din Orientul Mijlociu.

Deşi comunitatea creştină rămâne majoritară în distribuţia religioasă a turiştilor care ajung în Israel, atenţia Ministerului Turismului din Israel s-a orientat în ultimii ani asupra turiştilor care nu vin în pelerinaj sau exclusiv pentru locurile sfinte.

Locurile sfinte rămân bonusul oricărei vacanţe în Israel, însă destinaţia oferă şi foarte multe experienţe actuale: shopping, cină la restaurante de lux, cazarea în boutique hoteluri sau în hoteluri de brand etc. De altfel, şi statisticile Ministerului Turismului din Israel reliefează faptul că 26% dintre turiştii care călătoresc în Israel ajung aici pentru călătorii şi pentru explorat, în timp ce doar 19% vin aici pentru pelerinaje.

Costul mediu total al unei vacanţe în Israel, incluzând cazarea, transportul, cumpărături, mâncare şi băutură, este de 1.421 dolari. Din aceştia, costul cazării este de 630 dolari, costul transportului 242 dolari, cumpărături 171 dolari, mâncarea şi băutura 213 dolari.

Israelul este o destinaţie importantă de călătorie pentru turiştii români, apreciată pentru pelerinajele organizate aici. Începând cu anul 2017, Ministerul Turismului din Israel şi-a concentrat eforturile pe promovarea oraşelor Tel Aviv şi Ierusalim ca două destinaţii de city break într-o singură vacanţă, oferind experienţe multiculturale, o viaţă de noapte intensă, delicii gastronomice şi posibilităţi pentru turismul de aventură. Aproape 100 de zboruri săptămânale leagă acum Tel Aviv şi Eilat de principalele aeroporturi din România - Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Sibiu. Anul 2018 comparativ cu 2016 a înregistrat o creştere cu 152% a turiştilor români, iar perspectivele rămân extrem de pozitive şi pentru 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb