JURNALISM SAU MANIPULARE? Interesele serviciilor în activitatea lui Robert Turcescu!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 23 septembrie 2014

Interesele serviciilor în activitatea lui Robert Turcescu!

Actualizare 13:13 Tiberiu Niţu: "Parchetul s-ar putea autosesiza în cazul Turcescu"

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-ar putea autosesiza în cazul jurnalistului Robert Turcescu, a declarat astăzi procurorul general, Tiberiu Niţu.

Domnia sa a afirmat, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde participase la şedinţa plenului: "Evaluăm împrejurarea şi situaţia creată şi vă asigur că, în momentul în care vom lua o decizie, vom comunica. Pentru a ne sesiza, nu trebuie să ne confirme nimeni nimic într-o fază preliminară. Noi evaluăm dacă sunt indicii în legătură cu săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Evaluăm împrejurarea şi situaţia creată. Dacă e de natură să ne ducă la concluzia că sunt indicii pe săvârşirea unei infracţiuni, ne sesizăm. Dacă nu, nu ne sesizăm".

Întrebat cât va dura evaluarea, Niţu a răspuns că nu poate să dea o dată până la care va fi stabilită o decizie.

Chestionat care este procedura în acest sens şi dacă ministrul Apărării Naţionale trebuie să confirme că Robert Turcescu a fost ofiţer acoperit, procurorul general a replicat că, pentru a se autosesiza PICCJ, nu este necesară nicio confirmare în faza preliminară.

"Pentru a ne sesiza, nu trebuie să ne confirme nimic într-o fază preliminară. Noi evaluăm dacă sunt indicii în legătură cu săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală", a explicat Tiberiu Niţu.

Procurorul general a adăugat că fiecare magistrat are obligaţia să dea o declaraţie privind calitatea sa de ofiţer de securitate: "Noi avem obligaţia să declarăm dacă am fost sau nu ofiţeri pe securitate. Fiecare magistrat dă această declaraţie, îşi asumă declaraţia pe care o face. (...) Există obligaţia legală a unei declaraţii notariale, sub sancţiunea falsului în declaraţii".

---

Actualizare 12:15 Corneliu Dobriţoiu va solicita audierea ministrului Apărării, Mircea Duşa, pe cazul Turcescu

Preşedintele Comisiei pentru Apărare a Senatului, Corneliu Dobriţoiu, va solicita audierea ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, în cazul jurnalistului Robert Turcescu, care s-a autodeconspirat ca fiind ofiţer sub acoperire, transmit sursele de presă.

Potrivit lui Dobriţoiu, Robert Turcescu a adus, prin declaraţiile făcute, "atingere gravă reputaţiei Armatei".

"Domnul Turcescu, în delirul său mediatic, a adus atingere gravă reputaţiei Armatei şi în acest sens o să abordăm acest subiect în reuniunea Comisiei de apărare şi o să propun audierea ministrului şi a restului responsabililor din minister care s-au ocupat cu plăţi, cu state de plată, în aşa fel încât să ne lămurim şi noi. Aceasta va fi o propunere pe care o voi supune votului şi, în măsura în care colegii mei din Comisie vor agrea audierea, categoric că se va discuta. Azi sau mâine vom discuta subiectul", a spus acesta.

Luni, Ministerul Apărării Naţionale preciza că nu face niciun fel de comentariu despre informaţiile referitoare la Robert Turcescu apărute în spaţiul public în ultimele zile.

"MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe", se arăta într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

---

Autodenunţul făcut de jurnalistul Robert Turcescu a eclipsat pentru câteva ore toate subiectele politice, economice sau mondene. În direct, la postul B1 TV, Turcescu a confirmat autenticitatea documentelor postate pe blogul său prin care a mărturisit că a fost ofiţer-acoperit. Din această perspectivă, activitatea sa jurnalistică din ultimul deceniu poate fi privită într-o cu totul altă lumină, existând întrebarea legitimă: "ce jocuri ale serviciilor a făcut jurnalistul Robert Turcescu?". Cum nu există, încă, o confirmare sau infirmare oficială a spuselor omului de televiziune, până la "noi ordine" Turcescu trebuie crezut pe cuvânt. Există şi posibilitatea ca după închiderea acestei ediţii toată povestea să fie aruncată în aer chiar de autor, au mai existat glume nesărate, dar chiar şi aşa merită să facem o scurtă recapitulare a activităţii de presă a lui Robert Turcescu, privind-o ca pe munca unui "agent de influenţă".

Înainte de a parcurge câteva dintre subiectele lansate pe piaţă de Turcescu, trebuie menţionată ultima ieşire (n.r. ultima până ieri după-amiază) în spaţiul public a jurnalistului, la postul B1 TV, de fapt un scurt monolog uşor confuz: "Nu sunt nişte aşa-zise documente. Eu le-am pus astăzi pe blogul personal. E o mărturisire publică. În ceea ce priveşte documentele, sunt dispus, oricând voi fi chemat de judecători, să spun adevărul despre ceea ce ştiu eu despre aceste lucruri. Nu sunt postate de altcineva. Sunt lucruri pe care mi le asum: eu le-am urcat pe blog, eu am scris lucrurile acelea. Sunt documente reale. Anunţ un singur lucru care e foarte important pentru mine: nu am trăit o eliberare mai mare, o sărbătoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât astăzi după ce m-am eliberat de povara asta.

Mi-am dat seama că e necinstit faţă de Dumnezeu, de mine, de familia mea, de voi toţi, e necinstit, nu pot să vă mai mint, trebuie să spun, să mărturisesc, indiferent ce m-ar costa asta. Din momentul în care m-am decis să public aceste documente. Mi le asum. Astăzi sunt împăcat, am o stare de fericire, de bucurie. Am scris acolo că cer iertare. Le cer iertare tuturor celor care această povară a mea îi încurcă. Le spun să mă judece drept, dar dacă le-am greşit, le cer iertare. De mâine (n.r. luni) nu voi mai face această emisiune. Ştiu că, în contextul actual, până ce un judecător va spune dacă am greşit sau nu, nu am tăria să mă mai înfăţişez public. Le doresc tuturor să trăiască un astfel de moment de eliberare, să trăiască sentimentul acesta, al faptului că făcând aşa, asta este calea cea dreaptă. Am trecut prin clipe chinuitoare, în momentul acela mă dădeam de ceasul morţii pentru că nu mai puteam să vin să discutăm de ofiţerul acoperit. Eram în faţa voastră un nimeni, un ins care minţea. De asta am decis să mă eliberez. Fiecare are o cale în a face lucrurile".

Bilele, albă şi neagră, acordate de Robert Turcescu în emisiunea "100%" de la Realitatea TV, au produs multe coşmaruri oamenilor politici şi nu numai. Printre primele victime ale acestei emisiuni a fost primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, care a eşuat lamentabil într-o emisiune transmisă în direct în 2004, atunci când moderatorul l-a invitat să conjuge verbul "a fi". În acelaşi an l-a întrebat în direct pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, dacă este consumator de droguri, în aceeaşi emisiune edilul neştiind să spună care este însemnul electoral al PSD, partid din care făcea şi încă face parte. Un episod memorabil este acela cu Elena Udrea în rolul principal. În 2005, Turcescu i-a citit Elenei Udrea o declaraţie făcută de "preşedintele Norvegiei", aceasta s-a lansat într-o declaraţie fără să-şi dea seama că Norvegia nu are preşedinte şi că nici nu este membră a UE. Nici Traian Băsescu nu a scăpat mai bine din proba "bilelor", înainte să ajungă preşedinte, neştiind cine a scris versurile imnului naţional şi neputând să recite două strofe din acesta. Nici cu colegii de breaslă realizatorul TV nu a fost foarte blând. În plin scandal al operaţiilor estetice, Turcescu a vorbit despre soţia unui realizator TV de la Antena 3, despre care a susţinut că a beneficiat de o "vaginoplastie" la Spitalul de Arşi, ulterior "scăpând" în respectivul context numele lui Răzvan Dumitrescu. Lui Lucian Mândruţă i-a reproşat în faţă, în cadrul unei emisiuni difuzate de Antena 2, că a făcut prea multe compromisuri în cariera de om de televiziune, iar pe Mircea Badea l-a dat în judecată pentru ameninţări şi instigare la violenţă, având câştig de cauză într-o primă instanţă.

Un moment important în cariera lui Robert Turcescu a avut loc în 2009, atunci când a moderat la Palatul Parlamentului întâlnirea dintre candidaţi la preşedinţie: Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Câteva luni mai târziu, Turcescu a plecat de la Realitatea TV, post cu o puternică atitudine anti Traian Băsescu la aceea vreme, la B1 TV, o televiziune care se manifesta contrar din acest punct de vedere. În ultimii ani, Robert Turcescu a prezentat mai multe cazuri de plagiat, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu şi Ştefania Duminică (secretar de stat în Ministerul Educaţiei) fiind printre cei acuzaţi de furt intelectual. La începutul acestui an Mariana Câmpeanu ( atunci Ministrul Muncii) a fost acuzată în emisiunea lui Turcescu că şi-a favorizat soţul acordându-i acestuia pensie şi indemnizaţie de însoţitor de la Casa de Pensii Ilfov, în 2005, acolo unde şefă era Mariana Câmpeanu, fiind prezentate documente prin care se demonstra că Iulian Câmpeanu nu era invalid la vremea respectivă. Cu doi ani în urmă, Gigi Becali l-a acuzat pe jurnalist că l-a tras pe sfoară cu 24.000 de euro. Turcescu i-ar fi cerut banii pentru realizarea unui reportaj şi a unui interviu, primind în schimb doar un CD cu o înregistrare.

Revenind la tema ofiţerilor acoperiţi, în urmă cu o săptămână, Robert Turcescu i-a cerut senatorului PSD Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, să spună dacă a fost sau este ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe sau al fostei Direcţii de Informaţii Externe, fiind foarte deranjat de faptul că într-o altă emisiune acesta folosise sintagma "colonelul Turcescu". După cum se poate observa, majoritatea emisiunilor realizate de Robert Turcescu au fost pe teme politice, din această zonă fiind şi multe dintre anchetele jurnalistice şi dezvăluirile acestuia.

Cariera jurnalistică a lui Robert Turcescu este prezentată pe wikipedia.org: " Debutează în presă în 1993 la Curierul Naţional. Scrie la Pop Rock & Show, Ziua şi Evenimentul Zilei. În continuare evoluează la radio, întâi la Radio Total unde devine redactor-şef la vârsta de 23 de ani. În anul 2000 este numit redactor-şef la Europa FM unde devine realizatorul emisiunii România în direct. În paralel cu emisiunea de la Europa FM se implică în conducerea trustului Realitatea-Caţavencu. Are o emisiune la Realitatea TV, scrie la Cotidianul (unde este redactor şef între 2004-2005). Emisiunea TV cu numele < 100% >, devine un talk show popular, fiind premiata in 2004 ca cel mai bun talk-show din televiziune de către Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune. În timp emisiunea pierde substanţa şi iese din emisie un an de zile, dar revine în 2009. În 2008 i se impune să renunţe la emisiunea de la Europa FM pentru nou-înfiinţatul Realitatea FM, unde se mută cu tot cu emisiune, luând în primire postul de director executiv. De la sfârşitul lunii septembrie a anului 2010, îşi va relua emisiunea < 100% >, la postul de televiziune B1 TV. Începând cu 10 octombrie 2011, realizează emisiunea < Sub semnul întrebării >, tot la B1 TV".

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a oferit un scurt comunicat de presă, care nu lămureşte absolut deloc lucrurile: "În legătură cu informaţiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spaţiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. M.Ap.N. aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe". În anul 2012, în urma unor dezvăluiri de presă, Ministerul Apărării Naţionale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu a primit gradul de locotenent-colonel. Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foşti miniştri, primari, preşedinţi, alţi jurnalişti. Deranjat de situaţie, Robert Turcescu a solicitat de urgenţă "îndreptarea acestei situaţii prin revenirea la starea de fapt: cetăţean român care nu şi-a satisfăcut stagiul militar şi, prin urmare, nu poate aparţine corpului ofiţeresc al Armatei Române". Robert Turcescu spunea, că în situaţia în care nu i se va anula gradul primit "în mod accidental", va acţiona în judecată MApN pentru prejudicii grave de imagine. Ulterior, Ministerul a retras toate aceste grade acordate în urma unor nereguli.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nu s-a aflat inca daca Turcescu a fost infiltrat in presa sau in servicii. Pe cine a slujit nu exista dubii dar pentru adevarul istoric este necesar sa aflam ce a fost intai infiltrat, ziaristul sau colonelul.

    Bune capcanele de la 100%, pacat ca primea intrebarile in plic.

    Cu tipul care-si pazea gramada de pepeni si scrisese: atentie, unul dintre ei e otravit. Intr-o dimineata a gasit un mesaj care spunea: acum sunt 2 otraviti.

    Concluzia e ca marturisirea lui RT deschide cutia Pandorei: e singurul ofiter infiltrate in presa sau sunt 2? De fapt 2 e generic, pot fi 10 sau 100, idea e ca avem o certitudine in plus, aceea ca nu suntem manipulate doar politic, ci si securistic prin presa... 

    turcescu e doar o fumigena a lui basescu...ala nu a putut nominaliza pe nimeni ca fiind sub acoperire, timpul trecea si asa turcescu s-a bagat in seama...in tara prostilor

    1. nu cred.Prin Turcescu a fost manipulata o kare parte din public,in ultimul timp in favoarea lui Basescu.

    modul in care Turcescu infiera la televiziune aducea cu metodele procurorilor communisti din epoca stalinista

    Partea rea este ca au intervenit brutal in politica inscenandu-i lui Geoana vizita la Vantu. Partea buna este ca au intervenit in politica scapandu-ne de un idiot. Serviciile trebuie sa lucreze mai discret si mai curat pe viitor. Turcescu este un tip destept fara tagada insa daca ar fi avut si o bruma de caracter nu ar fi fost asa respingator. In esenta, presa a scapat de un propagandis INFECT. Ii asteptam pe Cristoiu si pe Hurezeanu sa faca gesturi asemanatoare.

    1. ne a scapat de idiot dar nea pricopsit cu satana

    JURNALISM SAU MANIPULARE? 

    Raspuns: manipulare ordinara prin jurnalism.

    1. asta e basescu , daca turcescu e colonel ,celalalt idiot pe nume totolan este doarcaporal

    Cum de tace Make? pai se poate? tocmai la asa un subiect.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb