Indicatorul Business Sentiment Index din martie 2021, urmărit de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), arată că majoritatea companiilor mari din organizaţie se aşteaptă ca investiţiile străine directe în România să crească în cea de-a doua jumătate a anului curent, a declarat, marţi, preşedintele FIC, Ramona Jurubiţă, citată de Agerpres.
"Un ultim mesaj ar fi legat de datele pe care le-a publicat Banca Naţională de curând, în care observăm o scădere destul de abruptă a investiţiilor străine directe în România în 2020. Observăm o scădere cu 60%, care practic reprezintă un minim din ultimii 17 ani. Cu toate acestea, Consiliul Investitorilor Străini urmăreşte un indicator care se numeşte Business Sentiment Index. Este un indicator pe care îl măsurăm de două ori pe an, iar ediţia din anul acesta, din martie 2021, surprinde o majoritate din mediul privat - iar când spunem majoritate din mediul privat ne referim la majoritatea companiilor mari care sunt membre FIC - care practic aşteaptă ca investiţiile străine să crească în perioada următoare. Aşadar, ceea ce observăm pentru a doua jumătate a anului 2021 e un sentiment de încredere şi de optimism, dar şi de alocare concretă înspre creşterea şi redirecţionarea sumelor către investiţii în economie", a afirmat Jurubiţă, într-o conferinţă pe tema investiţiilor străine în România.
Preşedintele FIC a subliniat că acesta este un mesaj de optimism pentru economie.
"Consiliul Investitorilor Străini are în componenţă peste 125 de companii mari, din domenii largi de activitate - energie, retail, automotive, telecom, servicii financiare, iar cifra de afaceri cumulată a companiilor membre reprezintă aproximativ o pătrime din Produsul Intern Brut. Aşadar mesajul acesta de optimism cred că ar trebui să constituie un indicator pentru a putea să continuăm această poveste de succes pentru România", a apreciat ea.
Potrivit acesteia, România are nevoie de un mecanism de atragere a investiţiilor străine.
"Este clar că acum România trece printr-un context economic dificil şi e clar că nu este singura ţară care trece prin acest lucru, motiv pentru care trebuie să ne uităm la aceste oportunităţi de creştere, iar investiţiile sunt, din punctul nostru de vedere, un exemplu bun şi ar putea reprezenta o poveste de succes pentru România şi aici vrem să ne concentrăm, asupra susţinerii şi construirii pe mai departe a acestei poveşti de succes pentru România. Şi spunem acest lucru pentru că noi credem că România, echipată cu resursele potrivite - şi când spunem resursele potrivite ne referim la un organism dedicat şi strategic foarte important, după modelele pe care le-am analizat din ţările din jur, de atragere a investiţiilor, de alegere şi concentrare proactivă în atragerea acestor investiţii străine, acest lucru ar ajuta foarte mult în construirea acestei poveşti de succes pentru România", a explicat Ramona Jurubiţă.
Liderul FIC a subliniat că stabilitatea fiscală şi legislativă reduc incertitudinile investitorilor străini.
"Este clar că trecem şi prin această perioadă de incertitudine şi noi credem că atât structura, cât şi componenţa investiţiilor străine directe pot şi clar vor fi influenţate, iar un factor important pentru a reduce efectul cumulat al acestor incertitudini credem că se referă la stabilitatea fiscală şi legislativă de care avem nevoie pentru a putea atrage aceste investiţii", a precizat Ramona Jurubiţă.