Kamala Harris: "Promit să fiu un preşedinte pentru toţi americanii"

F.D.
Internaţional / 23 august

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Kamala Harris a vrut "să traseze o nouă cale" a unităţii acceptând nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în care se va confrunta cu Donald Trump, relatează Agerpres.

"Promit să fiu preşedinta tuturor americanilor", a spus vicepreşedinta în vârstă de 59 de ani, în ovaţiile asurzitoare a mii de delegaţi.

Într-un discurs plin de autoritate, adesea solemn, Kamala Harris a luat uneori accente patriotice. "În eterna luptă dintre democraţie şi tiranie, ştiu unde sunt. Şi ştiu unde ar trebui să fie Statele Unite", a spus ea.

După ce a terminat, sub avalanşa tradiţională de baloane în culorile Americii, a rămas pe scenă savurând euforia, alături de soţul ei Doug Emhoff, precum şi de colegul ei de cursă Tim Walz şi de membrii familiilor lor.

"În numele tuturor americanilor, indiferent de partid, rasă, sex", "în numele tuturor celor a căror istorie poate fi scrisă doar în cea mai mare naţiune din lume, accept nominalizarea dumneavoastră pentru a deveni preşedinta Statelor Unite", a spus candidata.

Pentru cel mai important discurs din viaţa ei, Harris, originară din California, a ales ca fir roşu parcursul mamei sale, care este indiană.

"Am văzut cum o trata lumea uneori. Dar mama nu şi-a pierdut niciodată calmul. A fost puternică, curajoasă", a spus candidata, adăugând că a învăţat de la ea "să nu se plângă niciodată de nedreptate, ci să acţioneze împotriva ei".

Kamala Harris şi-a atacat cu forţă adversarul republican.

"Ştim cum ar arăta un al doilea mandat pentru (Donald) Trump. Totul este scris în Proiectul 2025", a afirmat ea, referindu-se la un program ultra-conservator realizat de apropiaţii miliardarului al cărui obiectiv, potrivit ei, este "să ne ducă ţara înapoi cu ani".

"Spre deosebire de Trump, nu mă voi împrieteni cu dictatorii", a adăugat ea, promiţând sprijin pentru Ucraina şi Israel, dar şi "autodeterminare" pentru palestinieni.

Fosta procuroare de California a vorbit despre reformarea unui sistem de imigraţie "defect", promovarea unei economii "care să permită ca fiecare să aibă succes" şi restabilirea unei garanţii a dreptului la avort în întreaga ţară.

Principalul lucru pentru ea, totuşi, nu a fost să detalieze un program, ci să convingă America de statura ei prezidenţială.

"Voi fi o preşedintă care ne va reuni în jurul celor mai înalte aspiraţii ale noastre. O preşedintă care conduce şi ascultă", a spus Harris.

Discursul său, chiar şi însoţit de aclamări, a adus brusc gravitate convenţiei democrate, care de luni se desfăşoară într-o atmosferă festivă, cu o sală adesea transformată într-o mare discotecă.

Dar nu şi în prezenţa lui Beyonce. Reţelele de socializare au fost pline de zvonuri toată ziua despre o posibilă vizită a vedetei, care a dat campaniei imnul său oficial cu piesa sa "Freedom".

În faţa Kamalei Harris, marea majoritate a reprezentanţilor şi reprezentantelor din toate statele americane au purtat alb.

Această culoare, asociată cu marile lupte politice ale femeilor, dă seamă de speranţa lor de a o vedea devenind prima femeie care va conduce Statele Unite, după alegerile din 5 noiembrie, comentează AFP.

Adversarul ei republican, pe care îl va înfrunta într-o primă dezbatere pe 10 septembrie, şi-a inundat reţeaua de socializare cu mesaje în timpul discursului vicepreşedintei, numindu-l "cel mai prost discurs rostit vreodată" şi scriind: "EA A FĂCUT DIN NOI O NAŢIUNE ÎN DECLIN".

Sondajele îi dau Kamalei Harris un uşor avantaj în ceea ce priveşte intenţiile de vot la nivel naţional.

Aceasta nu este în niciun caz o garanţie a victoriei, cu 74 de zile înainte de alegerile care vor fi cu siguranţă decise, la fel ca în 2016 şi 2020, în câteva state cheie.

Se pot întâmpla atât de multe până la scrutin. În patru săptămâni uimitoare, America şi-a văzut actualul preşedinte, Joe Biden, abandonându-şi candidatura, iar fostul său preşedinte, Donald Trump, fiind victima unei tentative de asasinat reaminteşte AFP.

Vineri, liniile s-ar putea mişca din nou. Potrivit presei americane, candidatul independent Robert F. Kennedy Jr va ieşi din cursă şi îşi va exprima sprijinul pentru miliardarul republican.

"Să trecem la treabă", a scris pe reţeaua X, după discurs, fostul preşedinte Barack Obama, a cărui campanie din 2008 a fost evocată în mod constant săptămâna aceasta la Chicago.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb