Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica: "Cred că statul trebuie să mai vândă din deţinerea sa în companie"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2024

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica

English Version

"Cu un pachet de 10-15% cred că putem crea o emoţie mare în piaţă, anul viitor"

Listarea Hidroelectrica a fost un succes istoric care trebuie să continue cu o ofertă publică secundară, prin care statul să mai vândă din deţinerea sa în companie, a spus, vineri, Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica, cu ocazia evenimentului ce a marcat un an de la listarea producătorului şi furnizorului de energie electrică la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Directorul Hidroelectrica a subliniat că, în opinia sa, statul, care în prezent deţine 80% din producătorul de energie, trebuie să păstreze controlul companiei.

"Cu 10-15% (n.r. acţiuni ale Hidroelectrica vândute prin bursă) anul viitor cred că am putea să creăm iarăşi o emoţie foarte mare în piaţă. Sunt ferm convins că dacă şi alte companii ar fi făcut listări din timp, rezultatele ar fi fost altele astăzi (...). De la Londra la New York se vorbeşte despre România, se vorbeşte despre Hidroelectrica, despre Bursa de Valori Bucureşti. În ultimii şase-şapte ani, la evenimentele dedicate investitorilor unde prezentam compania, prezentam cât de mare este potenţialul său, nimeni nu credea că la bursa de la Bucureşti poate exista un astfel de efort investiţional fantastic", a spus Karoly Borbely.

Hidroelectrica a debutat la Bursa de Valori Bucureşti în data de 12 iulie 2023, după cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, prin care Fondul Proprietatea a vândut 19,94% din Hidro, întreaga deţinere în producătorul de energie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro).

De la listare şi până la finele săptămânii trecute, preţul acţiunii H2O s-a înscris pe o traiectorie ascendentă, având o creştere a cotaţiei de 17%, iar faţă de preţul de închidere al ofertei publice de 104 lei pe acţiune şi luând în calcul şi dividendul acordat de companie în acesta an, randamentul total al titlurilor Hidroelectrica se ridica la 37%.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională.

La finele lunii mai, fondurile private de pensii deţineau 11,2% din Hidroelectrica, din care deţinerea fondurilor Pilon II echivala cu 10,8% din producătorul şi furnizorul de energie electrică, conform site-ului desprepensiiprivate.ro. Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 80% din Hidroelectrica, emitent a cărei evaluare se ridică la 57 miliarde de lei, cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sa vanda tot statul. Ne-am saturat de incompetenti si de spagile politicienilor.

    1. Mai bine vindem statul. Ar fi mai bine fara.

      Evident ca ar fi mult mai bine sa vanda din actiuni , dar cine sa ia decizia asta ? Unii fara scoala, fara minime cunosiinte economice, super mediocrii, care se gandesc numai la spagile lor ?

      Nici o sansa ! 

      n-are de ce sa vanda statul.

      statul sa vanda ce nu poate mangeria, tarom, cfr.

      ct timp h2o e profitabila n-are de ce sa vanda 

    Fa un split si o sa ai mai multe actiuni. Si emotie in piata :)).

    A functionat la altii.  

    Urmeaza statul sa vanda 10% inca.

    Noroc ca Franklin Templeton a listat Hidroelectrica pe bursa. In baza psd si pnl nu era listata nici astazi. La fel si Salrom, Aeroporturi Bucuresti, Posta Romana , Portul Constanta.

    Detinand statul 80 % din HIDROELECTRICA , are dividende care pot alimenta bugetul , solid nu gluma ! Anul acesta 5 miliarde de lei si daca se adevereste ce ati estimat, la anul cam 3 miliarde de lei ...micsorand pachetul de actiuni al statului, creati calea de marire a taxelor catre populatie ...aceiasi populatie care a muncit la construirea hidrocentralelor, care plateste curentul electric consumat si care mai plateste si imprumuturi faraonice facute de guvernanti ca sa realizeze stabilitatea si siguranta statului ...! Cand faci reabilitare la o hidrocentrala , pe vremuri se chema reparatie capitala cu modernizare si nu trebuia sa depaseasca 60% din valoarea de inlocuire actualizata a mijlocului fix supus reparatiei, trebuie sa stiti ca nu se poate depasi nici ca valoare si nici ca timp de executie ( vezi metoda drumui critic Pert) executia de la zero a unui obiectiv nou ! Poate mai exista institutul de proiectare ISPE , ei stiu si va pot lamuri in multe aspecta ! Noi cei de varsta a treia, urmarim cu interes toate activitatea depusa de domniile voastre , conducatori de institutii ale statului , guvernanti si oameni politici, intrucat ne gandim cu responsabilitate la generatiile ce vor urma si asta in virtutea formatiei profesionale de ingineri energeticieni capabili sa compare, sa evalueze si sa priveasca fenomenul in ansamblu ! Evolutia de facto a umanitatii spune ca in acest moment trebuie sa conservam si sa mentinem ceea ce exista , dincolo de asta este caderea libera si autodistrugerea prin antropizare excesiva ! Sanatate si ganduri bune sa aveti !

    raspunsul meu: NU.

    Nu acum.  

    Din august/sept 2024 pana in nov 24/feb 25 o sa fie niste corectii adanci in piata ... nu vinzi pe corectie (decat daca esti un stat tampit) pentru ca pe leul pe care l-ai fi luat daca aveai rabdare , o sa iti iei 75-85 bani !  

    Borbely stai cuminte pana la anul!  

    Se vinde pe varfuri, se cumpara de la podea! Nu invers!  

    Ban.Cher.Vali 

    statul sa nu vanda tot… nu inca… sacalii se ling pe bot in asteptare… si dupa sa faca legea.. cu “amaratii”…

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb