Kazahii vor să cumpere ce mai este de vânzare prin România

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2007

Nursultan Nazarnayev, preşedintele Kazahstanului

Nursultan Nazarnayev, preşedintele Kazahstanului

"Antibiotice Iaşi" - atracţie pentru ex-sovietici

Kazahstanul importă anual medicamente de 700 de milioane de dolari şi este foarte interesat de industria farmaceutică din România, îndeosebi de viitoarea privatizare a producătorul de medicamente "Antibiotice Iaşi", susţine Kanat Ozumbayev, preşedintele Fondului Samruk, deţinător a 50% din economia statului ex-sovietic.

"Producţia internă de medicamente a Kazahstanului este insuficientă, şi însumează doar 70 de milioane de dolari. Anual plătim 700 de milioane de dolari pe medicamente ceea ce înseamnă foarte mult şi suntem interesaţi de intensificarea relaţiilor bilaterale între statele noastre şi în acest domeniu. Am dori o fabrică de medicamente românească în ţara noastră", a explicat Galym Obrazkov, ministrul Industriei şi Comerţului din Kazahstan, cu prilejul Forumului de Afaceri România-Kazahstan.

Astăzi vin "petrodolarii" pentru 75% din acţiunile Rompetrol

KazMunaiGaz (KMG) va efectua, vineri, plata pentru achiziţionarea pachetului de 75% din acţiunile Rompetrol, estimat la 2,7 miliarde de dolari, susţine Uzakbai Karabalin, preşedintele KMG, prezent la dezbatere. În plus, compania ex-sovietică nu exclude posibilitatea să achiziţioneze şi restul de 25% din acţiunile Rompetrol.

"Deţinem o experienţă în domeniul petrolului similară cu cea a voastră. Avem dreptul să cumpărăm şi restul de 25% din acţiuni, dar momentan nu suntem interesaţi de această achiziţie. Mai întâi dorim să vedem care este evoluţia companiei, căreia îi vom da posibilitatea să se dezvolte", a explicat Uzakbai Karabalin, precizând: "KMG va menţine planul strategic de dezvoltare a Rompetrol".

De asemenea, preşedintele KMG a precizat că nu intenţionează să restructureze, la nivelul personalului, compania Rompetrol.

"Vom menţine tot -ul care şi-a dovedit competenţa, iar la Rompetrol vor veni foarte puţini kazahi", a conchis Karabalin.

Ministrul kazah: Aşteptăm din România o listă cu societăţile pregătite de privatizare

Schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Kazahstan au scăzut cu 12%, faţă de primele zece luni ale anului 2006, şi se cifrează în prezent la 545 de milioane de dolari, susţine Almas Kudaybergen, vicepreşedintele Comitetului pentru Investiţii din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului din Kazahstan.

"Exportul kazah în România a fost de 490 de milioane de dolari, în timp ce, din păcate, exporturile ţării voastre sunt infime. România a exportat bunuri în valoare de doar 55 de milioane de dolari", a explicat Almas Kudaybergen.

Precizăm că, exporturile româneşti se bazează îndeosebi pe mobilier, utilaj petrolifer, metalurgic, precum şi pe autoturisme.

Totodată, Galym Obrazkov, ministrul Industriei şi Comerţului din Kazahstan, a subliniat că, în Kazahstan, firmele străine, implicit firmele româneşti (n.r momentan 15 întreprinderi) beneficiază de acelaşi tratament cu firmele kazahe, în urma unor modificări legislative de ultim moment. Acestea îşi desfăşoară activitatea în domeniul energetic, agricol şi în cel al petrolului şi gazelor. "Aşteptăm din partea României o listă cu societăţile care vor fi privatizate. Noi suntem interesaţi de România", a explicat ministrul ex-sovietic, precizând că, la rândul său, statul kazah resimte un deficit acut de materiale de construcţii.

"Kazahstanul suferă un în construcţii şi importă materie primă de 2,8 miliarde de dolari. Anual avem nevoie de 4 milioane de tone de ciment, iar deficitul din prezent s-ar putea dubla pe viitor. Plătim momentan 320 de dolari pe tonă, ceea ce, iarăşi este foarte mult", a explicat Obrazkov.

Potrivit delegaţiei kazahe, ex-sovieticii mai sunt interesaţi de dezvoltarea portului Constanţa, precum şi de industria cuprului din ţara noastră.

Partea română, reprezentată de Dragoş Şeuleanu, preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie din România (CCIR), le-a sugerat investitorilor kazahi să se orienteze îndeosebi spre parteneriate cu firme româneşti, deoarece "tot ce era bun a fost dat".

Relaţiile comerciale româno-kazahe, consolidate printr-un acord

Tot ieri, în cadrul Forumului de Afaceri "România-Kazahstan" a fost semnat Acordul de colaborare între CCIR şi Camera Economică Naţională Atameken, dar şi Memorandumul de constituire a Consiliului Bilateral de Afeceri România-Kazahstan între cele două instituţii.

"Important este ca aceste acorduri să nu rămână doar nişte contracte şi să se şi concretizeze. Le propunem omologilor kazahi să adere la , pentru dezvoltarea relaţiilor cu UE, deoarece piaţa kazahă a devenit o piaţă <ţintă> pentru Europa", a mai spus Dragoş Şeuleanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb