KAZMUNAIGAZ NU VREA AGA LA ROMPETROL RAFINARE, Kazahii au schimbat raportul de forţe în lupta cu minoritarii

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2009

Prospectele ofertelor de preluare la RRC şi PTR ar putea fi aprobate săptămâna viitoare de CNVM.

Prospectele ofertelor de preluare la RRC şi PTR ar putea fi aprobate săptămâna viitoare de CNVM.

Cei nouă acţionari minoritari, care au solicitat convocarea Adunării Generale la "Rompetrol Rafinare" pentru schimbarea consiliului de administraţie prin metoda votului cumulativ, au rămas cu puţine căi de acţiune în demersul lor, după ce KazMunaiGaz le-a res-pins cererea.

Una dintre variante - calea instanţei - pare, însă, foarte dificilă, în condiţiile în care ar putea dura luni întregi. O altă variantă ar fi solicitarea votului cumulativ pentru schimbarea administratorilor prin completarea ordinii de zi a unei Adunări Generale care a fost deja convocată. Pentru aplicarea votului cumulativ, este nevoie, însă, ca solicitanţii să deţină 10% din acţiuni.

Deocamdată, nu a fost convocată nicio AGA la "Rompetrol Rafinare".

Minoritarii şi-au motivat cererea prin existenţa unor "suspiciuni cu privire la relaţiile dintre societate şi grupul acţionarului majoritar, derulate pe parcursul ultimelor exerciţii financiare, culminând cu majorările de capital aprobate în ultima AGEA".

Totuşi, trebuie luat în calcul şi faptul că acţionarul majoritar KazMunaiGaz urmează să lanseze o ofertă publică de preluare obligatorie a companiei, ocazie în care grupul de minoritari ar dori să se găsească într-o poziţie cât mai bună, din care să îşi negocieze un exit favorabil.

Potrivit unor surse din piaţă, solicitarea convocării unei Adunări Generale a fost folosită de cei nouă acţionari drept pretext pentru începerea unei negocieri în afara viitoarei oferte de preluare, în condiţiile în care investitorii se aşteaptă ca KMG să propună un preţ "nemulţumitor" pentru acţiunile RRC pe care nu le deţine.

Cei nouă acţionari au mai cerut auditorului societăţii întocmirea unui raport de audit referitor la toate actele juridice dintre societate şi administratorii, angajaţii, acţionarii care deţin controlul, precum şi cu persoanele implicate cu aceştia, încheiate între 1 ianuarie 2007 şi 1 septembrie 2009.

Acţionarul majoritar susţine că "nu există vreun indiciu că auditorul ales cu unanimitate de voturi (...) nu şi-ar îndeplini corespunzător obligaţiile contractuale şi legale".

KMG invocă legea pieţei de capital

Reprezentanţii "Rompetrol Rafinare" au declarat, miercuri seara, că solicitarea celor nouă acţionari nu întruneşte condiţiile legale pentru alegerea consiliului de administraţie prin metoda votului cumulativ şi au refuzat, în consecinţă, convocarea unei Adunări Generale.

Administratorii RRC au invocat, în acest sens, legea pieţei de capital care prevede că o astfel de solicitare trebuie formulată de acţionari ce deţin cumulat cel puţin 10% din capitalul social al emitentului.

Cei nouă acţionari care deţin împreună puţin peste 5% din titlurile "Rompetrol Rafinare" s-au bazat, însă, pe o dispoziţie a legii societăţilor comerciale care permite acţionarilor cu deţinere sub 10% să convoa-ce AGA, însă această prevedere poate fi aplicată doar dacă nu intră în contradicţie cu legea pieţei de capital.

Grupul Rompetrol a transmis CNVM documentele în vederea lansării ofertelor de preluare la RRC şi PTR

Grupul Rompetrol s-a încadrat în termenul acordat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi a depus documentele necesare pentru începerea ofertelor publice de preluare în cazul companiilor pe care le controlează pe Bursă, au declarat surse din CNVM, citate de NewsIn.

Potrivit sursei citate, prospectele de ofertă ar putea fi aprobate săptămâna viitoare de Comisie.

CNVM păsuise cu 30 de zile grupului Rompetrol, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR), pentru a stabili preţul la care va face ofertele publice la cele două companii. Astfel, The Rompetrol Group a avut la dispoziţie 30 de zile pentru a întocmi rapoartele de evaluare, pe baza cărora să anunţe preţul la care va face ofertele publice de preluare a acţiunilor pe care nu le deţine la cele două societăţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb