"KazMunayGas" a plătit 1,6 miliarde de dolari pentru acţiunile Rompetrol, achiziţionate în 2007

A.G.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2008

"KazMunayGas" a plătit 1,6 miliarde de dolari pentru acţiunile Rompetrol, achiziţionate în 2007

Preţul plătit anul trecut de compania KazMunayGas pentru achiziţia a 75% din acţiunile Rompetrol se ridică la 1,6 miliarde dolari, a declarat, ieri, Ilya Pustogchev, director la Departamentul de Politică Informaţională, citat de Agerpres.

"Având în vedere situaţia actuală de pe piaţa petrolului credem că afacerea Rompetrol a fost una de succes pentru noi. Statistic, pentru construirea unei rafinării noi se investesc un miliard de dolari pentru o capacitate de o mie de tone pe an", a spus Ilya Pustogchev.

În ceea ce priveşte achiziţionarea pachetului de acţiuni rămas, de 25% din capitalul Rompetrol, oficialul a precizat că nu s-a luat încă o decizie în acest sens, "pentru că suntem mulţumiţi de actualul management".

Domnia sa a mai precizat: "Mi se pare avantajos să rămână în continuare la Patriciu. Suntem mulţumiţi de actualul management deoarece conducerea Rompetrol are o experienţă foarte bună în domeniul de petrol şi gaze în regiune şi nu văd de ce am schimba asta".

În 2007, Compania Naţională KazMunayGas a achiziţionat 75 % din acţiunile The Rompetrol Group (TRG).

TRG are sediul în Olanda, iar majoritatea operaţiunilor şi activelor sale sunt localizate în Franţa, Româ­nia, Spania şi Europa de Sud-Est. Grupul este activ în principal în domeniul rafinării şi comercializării /downstream/, cu operaţiuni adiţionale în explorare, producţie şi alte servicii pentru industria petrolieră.

TRG deţine două rafinării (Petromidia şi Vega) şi aproximativ 630 de benzinării în Europa (România, Franţa, Spania, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Albania şi Georgia). Rompetrol livrează produse petroliere în Turcia, Ucraina, Croaţia, Moldova şi are un contract de închiriere de petroliere pe 5 ani. Grupul are peste 8.000 angajaţi în 13 ţări.

Daniyar Berlibayev, vicepreşedinte KMG, a fost numit Preşedintele Consiliului de Supraveghere al TRG, iar Dinu Patriciu este Preşedinte şi Chief Executive Officer al Grupului.

Compania Naţională JSC KazMunayGas (KMG) este un operator naţional în explorarea, producţia, procesarea şi transportul de petrol şi gaze, reprezentând interesele Guvernului din Kazakhstan în industria de petrol şi gaze. KazMunayGas este deţinută 100% de Holdingul pentru Administrarea Activelor de Stat din Kazakhstan JSC "Samruk".

Restructurarea KazMunayGas ar putea afecta şi Grupul Rompetrol

KazMunayGas, din Kazahstan, a aprobat un plan de restructurare care trebuie implementat până în 2012 şi care ar putea afecta şi grupul petrolier românesc.

"Ne gândim la o restructurare a KazMunayGas deoarece vrem să rămânem doar cu activităţile de petrol şi gaze. Aceeaşi tactică va fi aplicată probabil şi la Rompetrol. Celelalte activităţi sunt profitabile pe piaţă şi dacă vom decide să le vindem vom obţine profit", a mai declarat Ilya Pustogachev.

Domnia sa a dat ca exemplu o companie a grupului din Kazahstan care îşi desfăşoară activitatea în presă şi care va fi vândută.

În ceea ce priveşte Rompetrol, în prezent se face o analiză a companiilor din grup şi a activităţii acestora, dar nu s-a luat încă o decizie de a vinde sau nu.

"Dacă se va hotărî vânzarea acestor afaceri şi dacă Dinu Patriciu vrea să le cumpere şi oferă un preţ bun, nu avem nimic împotrivă", a spus reprezentantul KazMunayGas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb