Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi ca urmare a pensionării acestora, printre care se numără şi fostul procuror general al României Gabriela Scutea care este acum procuror la Parchetulul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite Administraţia Prezidenţială, potrivit News.ro.
Astfel, conform sursei citate, şeful statului a semnat, vineri, următoarele decrete:
"- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Scutea Gabriela la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - pensionare, la data de 18 august 2023;
- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Oancea Camelia, procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina - pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Militaru Dalida Mirela în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj - pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Pantilie Nicoleta în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel, în prezent detaşată în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, delegată în funcţia de director adjunct al Direcţiei resurse umane şi organizare - pensionare".
Gabriela Scutea, în vârstă de 50 de ani, a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 20 februarie 2020, potrivit site-ului PÎCCJ. Ea a condus PÎCCJ până în primăvar acestui an.
Aceasta s-a înscris, în luna februarie a acestui an,în cursa pentru un nou mandat de 3 ani la şefia PÎCCJ, însă competiţia a fost însă câştigată de Alex Florenţa, care din 30 martie a devenit noul procuror general al României.
Anterior numirii în funcţia de procuror general, Scutea a ocupat poziţii de conducere şi de execuţie la nivelul tuturor gradelor de jurisdicţie, având o activitate de 24 de ani în cadrul Ministerului Public din România.
Conform sursei citate, în perioada 2013 - 2016, în calitate de ministru consilier la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Gabriela Scutea a reprezentat Ministerul Justiţiei în relaţia cu organismele Comisiei Europene pe aspecte referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Din această poziţie, a contribuit inclusiv la gestionarea unor dosare în sfera dreptului penal şi cooperării judiciare, aflate pe agenda Consiliului Uniunii Europene.
În perioada 2010 - 2012, Gabriela Scutea a participat la reuniunile Forumului Consultativ al Procurorilor Generali din Statele Membre UE, în cadrul cărora au fost discutate elemente de fundamentare pentru viitoare iniţiative strategice, inclusiv Parchetul European (EPPO). În anul 2012, a activat în cadrul Grupului de lucru al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care a pregătit Opinia nr. 7 - "Managementul resurselor serviciilor de parchet".
Scutea a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi are un master în "Criminalitate, devianţă, prevenire şi intervenţie socială", obţinut la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, mai indică sursa menţionată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 16:38)
Un om care stie doar sa se semneze.