KLAUS IOHANNIS: "Comunitatea internaţională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul"

Andrei Stan
Internaţional / 29 septembrie 2015

Şeful statului s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon

Actualizare 20:30

Klaus Iohannis a declarat astăzi, la ONU, că Naţiunile Unite trebuie să îşi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS, să rezolve cauzele migraţiei şi să fie mai puţin tolerante în privinţa unor conflicte ca cel din Ucraina sau Transnistria, transmite Administraţia Prezidenţială.

"Naţiunile Unite sunt invitate, împreună cu organizaţiile regionale şi statele individuale, să îşi asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt crime pline de laşitate împotriva oamenilor nevinovaţi, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanităţii, sau forma odioasă şi fără precedent dezvoltată de aşa-numitul ISIS/Da'esh ale cărui acţiuni constituie evidente violări ale dreptului internaţional şi ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susţinem", se arată în intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis, susţinută în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU şi publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a spus că, la 70 de ani de la înfiinţare, Naţiunile Unite au nevoie de voinţa politică pentru a-şi întări şi mai mult rolul în menţinerea păcii internaţionale şi a securităţii, "acest rol fiind supus unui test intensiv, în aceste zile".

În context, Iohannis a reafirmat susţinerea României pentru iniţiativa Franţei şi a Mexicului de a propune un acord între membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acţiuni pentru a preveni sau a încheia situaţii de atrocităţi în masă şi crime de război la scară mare.

Şeful statului a arătat că ONU trebuie să rezolve de "manieră realistă" principalele cauze care au generat valul de migraţie din Orientul Mijlociu.

"Valurile de migraţie din prezent reprezintă doar una dintre consecinţele îngrijorătoare ale conflictelor interne şi internaţionale din Orientul Mijlociu şi arealul de la sudul Mediteranei. Acest fenomen reclamă nu doar reacţii la nevoile umanitare imediate ale refugiaţilor. Naţiunile Unite trebuie să rezolve, de manieră realistă şi energică, principalele cauzele ale migraţiei. Trebuie să oprim distrugerea structurii sociale a societăţilor afectate de conflict şi să ajutăm populaţiile să scape de sărăcie extremă, pe tineri să îşi redobândească speranţa într-un viitor mai bun şi pe toţii oamenii să îşi reconstruiască demnitatea. Prin intermediul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare, ONU trebuie să joace un rol mult mai puternic în această privinţă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este, probabil, necesară o reformă profundă a Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare" a spus Iohannis.

Preşedintele a insistat asupra faptului că "terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor şi a societăţilor", iar România consideră că întreaga comunitate internaţională trebuie să facă mai mult pentru a combate acest fenomen cu instrumente juridice care includ dreptul penal internaţional. Astfel, el a menţionat că România şi Spania au evocat posibilitatea înfiinţării unei Curţi Internaţionale pentru Crimele Terorismului.

Klaus Iohannis a mai spus că Naţiunile Unite trebuie să fie mai puţin tolerante în privinţa conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia şi Nagorno-Karabah sau a conflictelor din Ucraina.

"Orice status quo în situaţii contrare dreptului internaţional sunt întotdeauna fragile şi pot conduce la izbucniri ocazionale ale violenţei. De asemenea, lipsa de acţiune în astfel de situaţii dă naştere impresiei eronate că obţinerile ilegale de teritoriu, în detrimentul statelor suverane şi independente, sunt posibile şi tolerate. Este cazul situaţiei din Ucraina, în privinţa căreia Naţiunile Unite şi Consiliul de Securitate, în special, nu au luat măsurile de acţiune care sunt preconizate în conformitate cu Carta ONU. Îndemnăm toate statele membre ale Consiliului de Securitate să acţioneze responsabil şi să decidă în interesul păcii şi al securităţii internaţionale şi în conformitate cu dreptu

(S.A.)

----------

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, în marja participării la Adunarea Generală a ONU, cu Ban Ki-moon, secretar general al ONU, cei doi discutând despre teme de actualitate de pe agenda internaţională, inclusiv situaţia din Ucraina, dar şi despre poziţia României ca membru activ al ONU, informează Administraţia Prezidenţială.

"Întâlnirea a marcat un moment aniversar, atât pentru ONU, 70 de ani de la semnarea Cartei ONU, cât şi pentru România, 60 de ani de la aderare. Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda internaţională şi au subliniat importanţa ONU în arhitectura de securitate globală", se precizează pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, Iohannis a reafirmat importanţa pe care România o acordă respectării dreptului internaţional şi instituţiilor sale juridice şi a subliniat angajamentul părţii române de a contribui la demersurile diplomaţiei internaţionale.

De asemenea, cei doi au discutat despre situaţia din Ucraina, reforma ONU şi "consolidarea poziţiei României ca membru activ al ONU".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb