Anul şcolar va începe la 14 septembrie şi alegerile locale se vor desfăşura la 27 septembrie, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o, ieri, la Palatul Cotroceni.
Referitor la noul an şcolar, preşedintele Iohannis a precizat: "Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar prin respectarea regulilor de bază fiecare contribuie la siguranţa întregii comunităţi. Limitarea accesului la educatie are consecinţe negative majore pentru generaţiile tinere şi ne afecteaza pe noi toţi. Decizia de a deschide şcolile, deşi nu este una uşoară, este corectă şi necesară".
Legat de problema achiziţionării tabletelor necesare elevilor pentru educaţia online, preşedintele a spus că ne confruntăm cu o situaţie care este nesatisfăcătoare şi trebuie rezolvată repede. Domnia sa a precizat că momentan se lucrează la un scenariu prin care autorităţile locale vor achiziţiona tabletele şi acestea vor fi decontate de către Guvern, din fondurile europene, iar unde nu se poate se vor lua în calcul achiziţii directe pe loturi mici.
"Sunt nemulţumit, deoarece întregul sistem de achiziţii pare că nu funcţionează. Uitaţi-vă la tot felul de achiziţii care nu pot fi făcute, la tablete.Totuşi nu e vorba de rachete pe care să le trimitem pe Marte, este vorba despre tablete. Întregul sistem de achiziţii trebuie reevaluat, pentru ca totul să se petreacă într-un termen rezonabil de scurt. (...) Am pretenţia ca după alegerile parlamentare să ne apucăm serios de treabă, să refacem procedurile de achiziţii", a afirmat Klaus Iohannis.
Şeful statului a mai spus că nu va participa la nicio festivitate legată de deschiderea noului an şcolar dar va transmite un mesaj video adresat elevilor şi cadrelor didactice
În privinţa alegerilor locale, preşedintele ţării consideră că ele nu mai pot fi amânate şi că este necesar să se desfăşoare, conform programării, la 27 septembrie.
"Alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul şi lipsa de legitimitate a aleşilor, ale căror mandate s-au terminat de câteva luni, dăunează atât comunităţilor locale cât şi democraţiei în ansamblu. Din păcate, în această perioadă nu lipsesc iniţiativele demagogice cu măriri inaplicabile pentru diferite categorii sociale. În aceste zile asistăm la o adevărată întrecere în Parlament privind aceste proiecte. Campionul populismului fără acoperire este acelaşi PSD. Fac apel la decenţă politică. Crearea de false aşteptări imposibil de susţinut economic sau contestarea unor măsuri sanitare luate în această perioadă sunt lucruri toxice care fac rău cetăţenilor", a spus Klaus Iohannis.
În acest context, preşedintele s-an referit şi la disputa din Parlament privind modificarea rectificării bugetare cu privire la majorarea punctului de pensie.
"N-ar fi existat se pare bani pentru majorarea cu 40% (n.r. - a punctului de pensie) nici în condiţiile în care n-am fi avut această epidemie şi criză economică. Acum, când avem pandemia şi criza, bugetul s-a restrâns considerabil. Totuşi, eu şi Guvernul am dorit o creştere a pensiilor şi s-a realizat. Atât s-a putut în acest moment. Noi ne dorim majorarea pensiilor şi dublarea alocaţiilor, dar atât se poate acum. E regretabil că PSD nu a înţeles nimic şi continuă să dea impresia unor persoane că s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut mai mult. Încercările PSD de a corecta în Parlament finanţele ţării sunt jalnice, o abordare populistă, care nu le face cinste. Este destul de clar că mai mult decât s-a decis până acum prin rectificarea bugetară nu se poate da în acest an", a precizat preşedintele Iohannis.
Şeful statului a menţionat că actualul Guvern nu a vehiculat niciodată ideea tăierilor de salarii şi pensii şi că bugetul pentru anul viitor trebuie construit cu mare grijă şi să fie discutat şi aprobat de viitorul Parlament, "nu de actualul Legislativ care are abordări neprincipiale şi care nu au nimic de a face cu realitatea".
1. Decizii imbecile
(mesaj trimis de Cristian în data de 10.09.2020, 13:24)
Decizia trimiterii elevilor și părinților să stea la o coada la medicul de familie, după o hârtie cu care să poată intra in școală, e de departe cea mai imbecila dintre toate, expunând elevii, părinții, medicii și ceilalți pacienți unui risc inutil. Exact ceea ce trebuia evitat, adică orice forma de aglomerație, au decis tâmpiții de la Guvern sa se producă.