KLAUS IOHANNIS, DECLARAŢII LA IEŞIREA DIN STAREA DE URGENŢĂ: "Dacă situaţia se va înrăutăţi, nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă"

M.A.
Politică / 14 mai 2020

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis, a prezentat măsurile care intră în vigoare începând de mâine, 15 mai, când expiră starea de urgenţă.

Iohannis a dat asigurări că "avem cadrul legal în vigoare pentru instituirea stării de alertă, şi că în baza lui urmează să fie fi luate decizii,şi să fie impuse măsuri restrictive, inclusiv pentru următoarele trei zile".

"Suntem la finalul a două luni dificile în care cei mai mulţi, majoritatea covârşitoare, aţi respectat restrIcţiile. Aţi stat în case, aţi renunţat să vă vedeţi familIa şi prietenii, v-aţi schimbat viaţa, punând mai presus viaţa celorlalţi, Am reuşit să limităm răspândirea. Dumneavoaatră sunteţi eroi naţionali. Vă mulţumesc pentru sacrificii. Putem spune acum că împreună am salvat vieţi, Aşa arată o naţiune puternică şi unită şi la fel trebuie să continuăm şi în lunile următoare. Lupta cu virusul este departe de a se fi încheiat", a declarat preşedintele.

Şeful Statului a transmis un mesaj de mulţumire medicilor şi personalului medical pentru efortul extraordinar, menţionând că ţara noastră a luat măsuri rapide, deşi numărul de îmbolnăviri era mai mic decât în alte state şi faptul că a fost o decizie bună o confirmă numărul mic de infectări şi decese.

"Ştim sigur că fără aceste măsuri - unele foarte dure, precum carantinarea unor localităţi, închiderea şcolilor - numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Unde se află România la finalul stării de urgenţă? Azi avem 16.247 cazuri de îmbolnăvire, un trend epidemiologic în uşoară scădere. Cazurile vindecate: 9.053 e mai mare decât al cazurilor active. 225 pacienţi la Terapie Intensivă. Pe toată durata stării de urgenţă nu s-au înregistrat depăşiri de capacitate la ATI. La început, capacitate azilnică de testare era de 704 teste pe zi. Azi, a crescut la capacitatea de 10.643 testări pe zi. 277.804 teste făcute până acum", a transmis Klaus Iohannis.

Presedintele a menţionat că, România a fost foarte puţin pregătită pentru o criză. În rezerva statului negăsindu-se toate materialele necesare, a fost nevoie de soluţii rapide şi astfel, a fost cumpărat tot ce era nevoie.

"Situaţia ne-a pus în faţă o oglindă deseori nemiloasă pentru tot ce a însemnat eşecul din ultimii 30 de ani. Cea mai importantă reformă de care România are nevoie e reconstrucţia statului. E un obiectiv ambiţios, care nu se poate realiza în 4 ani, dar e obligatoriu să începem resetarea. Educaţia, sănătatea, sistemele ignorate şi căpuşate atâţia ani trebuie să devină prioritatea noastră. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie. Ne-am confruntat şi cu legislaţie insuficientă. În 3 decenii nu s-a construit o legislaţie coerentă. Guvenrul e obligat să se adapteze permanent, în timp ce în Parlament politicieni vechi şi retrograzi au încercat să dărâme şi instrumentele puţine pe care le aveam la dipoziţie. Legislaţia trebuie croită coerent, să permită intervenţia rapidă a statului. În ultimele săptămâni s-au văzut foarte bine deficienţele statului, dar perioada asta ne-a arătat că şi cele mai grele provocări pot fi depăşite dacă executivul, format din preşedinte şi guvern, lucrează ca o echipă." a explicat Iohannis.

Preşedintele a anunţat şi că, de mâine, intrăm într-o nouă etapă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, că membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă lucrează la regulamentul privind impunerea stării de alertă, începând de mâine.

"Medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conştientizăm toţi că pericolul e departe de a fi trecut. Sunt însă necesare măsuri pentru revenirea la o viaţă apropiată de normalitate. Azi, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă declară stare de alertă. Nu vor urma trei zile fără reguli. Virusul nu ţine cont de acte administrative, iar renunţarea prematură la toate regulile ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare şi în baza lui vor fi luate deciziile, inclusiv pentru următoarele trei zile. Intrarea în starea de alertă aduce riscuri noi şi responsablităţi suplimentare. Distanţarea socială, munca de acasă, respectarea normelor, purtarea măştii sunt esenţiale pentru a controla epidemia. Fără aceste reguli, lucrurile pot degenera uşor. Dacă situaţia se va înrăutăţi şi vom avea supra-aglomeraraeea spitalelor, nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă. Nu facem aceste lucruri de teama amenzilor, ci pentru că e spre binele nostru şi a celor apropiaţi. Ştim cu siguranţă că depinde de fiecare ca epidemia să treacă cât mai repede.", a adăugat şeful Statului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu ne relaxam deloc cu aceasta “stare de alerta”, un alt tip de arest la domiciliu. Ba din contra suntem obligati sa purtam tot timpul botnita “cea de toate zilele”, nu exista inca un cadru practic reglementat, astfel ca abuzurile autoritatilor vor maxime! Practic, Șparlamentul Coloniei i-a dat un cec in alb Plavanului si Guwernerului sau, pt a transforma Romania intr-un mare Lagar de Concentrare administrat de Lagerführer-ul Plavannis, in care Biserica, Credinta si Vietile prizonierilor romani sunt calcate cu bocancii, conform principiului nazist, “Arbeit macht frei”!!

    Plavanul considera Romania si pe romani, drept paltonul sau, pe care la nervi isi permite sa-l arunce pe unde doreste! Tot ca pe paltonul sau, i-a considerat si pe acei amarati copii romani, pe care i-a vandut ca pe niste saci de cartofi in Vest, castigand de pe urma lor un morman de bani! Acum, cand a mai dat iobagilor mamaligari inca o portie de arest la domiciliu(zu hause), ne poate zice cu ranjetul ala specific de cabalina: GHINION!! 

    Mai intai, Romania a fost o tara suverana, apoi, din decembrie ’89 a devenit Colonie, pt ca din martie 2020 sa devina Lagar de concentrare si reeducare pe model antihristic!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb