KLAUS IOHANNIS, DESPRE CONSUMUL DE GAZE: "Abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă"

S.B.
Politică / 29 iulie 2022

"Abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat despre măsura europeană de reducere a voluntară a consumului de gaze cu 15% în această iarnă, că ar fi o abordare corectă, iar analiza ministerului de resort arată că în România este o variantă fezabilă şi sustenabilă, informează news.ro.

"Nu trebuie să ne imaginăm că dorim să stea cineva pe frig şi să dorim să nu existe gaz pentru industrie. Noi trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar e înţelept să economisim acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap", a adăugat şeful statului.

"Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condiţiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puţin, gazul pe piaţa internaţională devine tot mai scump. Totuşi, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă, după părerea mea. Noi trebuie, sigur, să căutăm surse alternative de gaz, trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar în acelaşi timp este înţelept să economisim acolo unde se poate, repet, acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva să stea pe frig. Nu putem să ne imaginăm că cineva doreşte să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcţioneze. La noi s-a făcut o analiză şi ministerul de resort a ajuns la concluzia că pentru România o economie aşa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă, este sustenabilă. Aici nu vorbim de o reduce a consumului cu 15% faţă de ce avem acum, ci o reducere cu 15% faţă de media ultimilor ani şi calculele noastre ne arată că aşa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei româneşti", a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susţinută vineri la Palatul Cotroceni.

Preşedintele României a adăugat că România nu va abandona Republica Moldova şi o va sprijini cu soluţii, pentru orice variantă va apărea.

"În acelaşi timp suntem, foarte conştienţi de situaţia extrem, repet, extrem de dificilă în care se găseşte Republica Moldova şi astăzi, la Guvern, se vor purta discuţii pe această teamă, şi mâine, şi poimâine, şi în continuare până găsim soluţia cea mai bună. Astăzi, în discuţia cu doamna Preşedinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii şi să avem planuri concrete, pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert, nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii, aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea. Pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele este complicat, dar repet, nu vom abandona Moldova", a completat Iohannis.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1.

Guvernul a anunţat că întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale, industria critică şi consumatorii români nu vor fi afectaţi de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

România a susţinut importanţa surselor de energie indigene, fiind deja demarată extracţia de gaze naturale din Marea Neagră care acoperă aproximativ 10% din consumul anual al ţării noastre. Prin realizarea investiţiei în perimetrul Neptune Deep, România va deveni independentă de importurile de gaze naturale, fiind deopotrivă un factor de stabilitate în regiune. Energia nucleară şi, într-o oarecare măsură, cărbunele, prin producţia lor în bandă reprezintă un element suplimentar de echilibrare a reţelei. În viitorul apropiat, România este interesată de finalizarea interconectărilor aferente Coridorului Vertical şi Coridorului Transbalcanic de gaze pentru a fluidiza aprovizionarea din surse noi de furnizare în regiune. De asemenea, operaţionalizarea Platformei energetice UE pentru achiziţia în comun a gazelor naturale este o cerinţă necesară pentru a asigura distribuirea unor fluxuri suplimentare de gaze din state terţe, la preţuri stabile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Plăvane, ia fă tu băiete niște economii de 15%. Renunță la o excursie, stai la 17 grade la Cotroceni la iarnă. Și lasă-i și pe stăpânii tăi nemți să stea la 17 grade. În definitiv, stăpânii tăi nemți și-au tras 2 conducte de gaz din Rusia în pofida criticilor estului European. Iar acum, când nemții au luat-o freză, trebuie să strângem noi cureaua. După ce nemții au îngropat acum 10-12 ani South Stream și Nabucco.

    Nemaipomenit discurs de vanzator si tradator de tara.de sluga proasta si obedienta.

    Germania nu merita sa primeasca nici macar un milimetru cub de gaz.si-au tras conducte de la rusi doar pentru ei.au cumparat gaz de la taica putin la preturi promotionale.au facut north stream 2 desi toata lumea s-a opus. 

    Au zis ipocrit ca nu mai vor gaz rusesc,ca o sa cumpere lichefiat.acum vor sa ia din toata europa,tribut 15%.sa faca toata lumea economie pentru nemti .

    Eu cu astia nu vreau sa fiu solidar. 

    Normal. Ce să zică și sluga.

    Sa afle si OMV ca e acord european de reducere la consum de gaz si electricitate ,nu la productia de gaze si electricitate !

    Se pare ca OMV a luat o inainte Comisiei EU cu reducerile (din resusrele de pe teritoriul romanesc primite pt maruntis acum 10 ani) ,dar intr un sens gresit . Ei au redus cu 9 % productia de gaz si ceva reducere si la energie electrica deja in prima jumatate a anului acesta . Asta dincolo de intirzierile intentionate si placarea sistematica de la proiectul Neptun Deep ,cu care autoritatile romane dau asigurari linistitoare pt la iarna . OMV zice clar ca ,cel mai devreme semnarea acordului etc pt Neptun Deep e in 2023 ,iar productia (iarasi ,cel mai devreme ) peste alti 5 ani .Pina atunci Turcia va fi scos masiv gaz din acel zacamint (ca e aceeasi punga de gaz ) si dupa cum merge razboiul sunt sanse ca si Rusia sa revendice acel platou cu gaz metan . Personal rog publicatia Bursa sa reia istoricul tratativelor energetice de acum aprox 6-10 ani care au stabilit traseele conductelor de gaz si hub urile si punctele de conectare ,si cine s a acoperit de glorie din partea Romaniei semnand acele acorduri . Asa ca acum Austria e mare hub energetic ,piata de gaz unde se ancoreaza si pretul gazului produs aici si mare conector pe gaz ,probabil unde se va opri sau limita gazul de acum inainte . Ca ceea ce oficialii care s au grabit sa boicoteze gazul rusesc foarte devreme ,deci ce ei nu spun e ca dupa iarna viitoare timpul curge si vin alti ani cu alte ierni ....fara gaz ! Dar ,Austria e in siguranta ,din acest p d v ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb