KLAUS IOHANNIS: Măsuri de relaxare, gradual, după 15 mai

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 aprilie 2020

Măsuri de relaxare, gradual, după 15 mai

Măsurile de izolare şi distanţare socială ar putea fi relaxate gradual după 15 mai, când expiră al doilea decret prin care a fost prelungită starea de urgenţă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii pe care a avut-o, ieri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban, cu o parte dintre membrii Guvernului şi cu secretarul de stat Raed Arafat, în cadrul căreia a fost evaluată situaţia generată de actuala pandemie.

Klaus Iohannis a declarat: "După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă respectăm cu toţii măsurile, e clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare. Relaxarea va fi făcută în paşi, nu va fi făcută deodată, pentru că specialiştii ne spun că virusul nu dispare. Aceste chestiuni vor fi decise în baza dovezilor ştiinţifice, de către guvern şi vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu comitetul ştiinţific care funcţionează pe lângă Ministerul Sănătăţii, cu cei efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. Măsurile respective vor fi aduse la cunoştinţa publicului de autorităţile care se ocupă concret de gestionarea situaţiei actuale. (...) Măsurile de relaxare vor fi graduale. La început vor fi posibile activităţi cu risc mic de contaminare cu acest virus. Este nevoie de evaluări din partea medicilor, a specialiştilor şi chiar una economică, pentru că ne dorim să repornim economia României. Este important să înţelegem că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi responsabilitatea va reveni fiecăruia dintre dumneavoastră.

Deocamdată este încă prea devreme să relaxăm actualele măsuri".

Preşedintele a atras atenţia cetăţenilor să nu ia în considerare planurile de măsuri care sunt anunţate de alte persoane sau de politicieni şi să se ghideze doar după ceea ce le spun autorităţile însărcinate să se ocupe cu gestionarea epidemiei Covid-19 din ţara noastră.

El a criticat dur "măsura aberantă" propusă de medicul Adrian Streinu Cercel, de la Institutul Naţional Matei Balş, cu privire la carantinarea persoanelor cu vârsta mai mare de 65 de ani.

Preşedintele Iohannis a precizat: "Aşa ceva nu se poate. Nu poate fiecare institut să vină cu un plan propriu, să îl pună pe masă şi să spună că aşa se va întâmpla. Ideea a dus la foarte multă nelinişte. Vorbim despre o măsură aberantă - carantinarea persoanelor peste 65 de ani. Aşa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, democratică, ce se protejează împotriva pandemiei, nu într-una în care se vine cu măsuri totalitare. Statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, ce nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Asemenea planuri prost gândite nu fac decât să inducă panică în populaţie, iar panica e ultimul lucru de care avem nevoie. Nu putem să avem un plan pentru fiecare. Noi trebuie sa avem un plan pentru România".

Referitor la acest aspect, s-a exprimat ieri şi Avocatul Poporului care a solicitat autorităţilor de la Bucureşti  să dea asigurări cetăţenilor că adoptarea unor astfel de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opţiune în România.

În cadrul discursului său, preşedintele s-a referit şi la evenimentele negative din timpul sărbătorilor pascale, în care mai multe persoane au intrat în conflict deschis cu poliţiştii şi jandarmii în câteva localităţi din ţară, inclusiv în Capitală, din cauza nerespectării restricţiilor de circulaţie şi a celor privind distanţarea socială. Klaus Iohannis a condamnat manifestările violente, a lăudat intervenţia fermă a autorităţilor şi a susţinut că oricine va încălca legea va fi sancţionat la fel de ferm, rapid şi drastic.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. E târziu după 15 mai, multora le mor deja copiii de foame. Plus că nu va exista cerere pentru aproape nimic afara de mâncare. O astfel de cădere de cerere se ajustează in 12 luni.

    1. Unde mor copii de foame, bai aerianule?

      Confunzi Romania cu Coreea de Nord! 

      Cand ai fost ultima data la un control medical?

      Caderea ta neuronala nu se mai recupereaza! 

    Situatia se prezinta in felul urmator.

    Nimeni nu stia sau daca stia n-a spus-o clar cum se vor petrece lucrurile. Pentru a nu demobiliza populatia si din ratiuni de strategie sanitara, constient sau nu, s-a folosit tactica gugu-lugu. Adica situatia nu este grava, mai facem o distantare sociala, mai oprim niste activitati, mai folosim carantina si izolarea, ca in final sa scapam de virus si sa ne intoarcem la ale noastre, care cum au fost. Si din gugu-lugu in gugu-lugu am ajuns acum la cruda realitate, adica dupa toate eforturile facute, nu vom scapa de virus si suntem obligati sa traim cu el, nimeni nu stie cit. Cei in putere de munca vor relua activitatea, cu anumite masuri de protectie. Dar oricare ar fi aceste masuri de protectie, ei tot se vor infecta, asimtomatic sau nu. Si acest proces va continua pina cind majoritatea populatiei in putere, sau toata, se va infecta. Depinde cind va aparea vaccinul. Dupa cum vedem atacul virusului, pentru cei in putere, deocamdata nu este extrem de periculos, dar face ravagii in rindul batrinilor. Deci batrinii sunt extrem de expusi, pina la aparitia unui tratament eficace.  

    Partea prosta ca cei in putere stau impreuna cu batrinii. Deci avem o situatie care nu stim cum se va rezolva, dar trebuie cumva rezolvata, daca nu vrem sa ajungem de groaza lumii. 

    Deci, cumva, cumva, batrinii trebuie separati. Ca numim aceasta separare izolare sau carantina are mai putina importanta, important este ca ei sa fie separati de restul populatiei, copii si populatie activa. 

    Propunerea mea este sa li se acorde batrinilor o vacanta prelungita, binemeritata si niciodata acordata, in locuri exotice, calatorii pe mare, toate axate pe o atmosfera de cunostere, de instruire, de care multi dintre ei n-au avut parte in viata lor.

    Sa nu ne gindim lacine stie ce locuri extravagante, consider ca locuri gen Coasta de Azur ar fi indicate pentru asa ceva. Si totul s-ar petrece in liniste si pace, in armonie, cu o eleganta necesara si ceruta de vremurile glorioase pe care le traim. 

    1. Lasand la o parte elucubratiile de la sfarsit eu iti dau dreptate.De la bun inceput trebuia sa ne dam seama ca vivi nu trece asa tac pac intr-a 30-a zi de carantina,ca si cum n-ar fi fost.L-au luat pe Borris tare acum o luna si acuma trebe sa mearga toti sa-si ceara scuze.

      Dar cel mai mare lugu-lugu e asta cu relaxarea dupa 15 mai ca "stim noi ca pana atunci trece ca asa ne-a spus camila".Nu trece.Sarbatorile au fost pentru multi,mai ales din mediul rural un prilej super de imbolnavire.Mai asa prin fundul gradinilor oamenii si-au mentinut obiceiurile.Asa ca mergem pe mana lui Darwin si-om vedea ce-a fi.Doamne ajuta!

      Ma rog,alaturarea celor doi este cam atipica.Da"e criza! 

      Boris este un caraghios, care, urmare a caraghioslicului lui, a fost cit pe ce sa dea bonda.

      As spune ca strategia aplicata de autoritatile nostre a fost cu reazultate neasteptat de bune. Cu acesta strategie am reusit pina in prezent sa trecem relativ cu bine prin napasta. Sper sa reusim sa trecem cu bine prin mijlocul puhoiului si sa ajungem in conditii relativ bune la mal.  

      Respectiva strategie a fost adoptata si de Angelo Niculescu, "recunoscut oficial de FIFA ca fiind inventatorul stilului tiki-taka", si a fost cunoscuta sub numele de "temporizarea jocului". Aplicind acesta strategie, marele antrenor "a contribuit decisiv la renașterea fotbalului românesc după Al Doilea Război Mondial și (a fost) făuritorul primei generații „de aur” a naționalei, pe care a calificat-o pentru prima oară după 32 de ani la un turneu al Mondialelor și în premieră în „sferturile” Campionatului European." 

      Finalul pare a fi intodeauna cea mai fericita si plina de invataminte parte a unei povesti. Ca de n-ar fi nu s-ar povesti.

      Ce sfirsit mai fericit al acestei povesti ti-ai putea tu imagina? 

      cine se crede adeptul neconditionat a lui Darvin s-ar putea trage direct din maimuta (ma rog, poate o diferenta de cateva generarii!)

      daca te dor ochii cand citesti , foloseste logica! 

      este vb de o gripa mai lipicioasa si tr sa ne imunizam toti 

      crezi ca alte tari care au aplicat ac metoda or fi sinucigasi 

      sau ceva mai realisti?

      deci?... 

    Numarul imbolnavirilor si al deceselor nu justifica mentinerea restrictiilor. Masca, manusi, dezinfectanti si circulatie libera din 4 mai. Deschideti magazinele si incurajati firmele sa reporneasca activitatea din 4 mai. Orice zi de intarziere ne costa scump. Exemplul DACIA trebuie urmat rapid de toti producatorii.

    1. Experimentul trebuie sa continue. Miza e prea mare ca sa dai drumul necontrolat la atatia oameni pe strada, fara nicio declaratie in mana, fara nimic.

    Dupa tot ce am vazut cu totii si ne-am facut cruce, sunt curios ce le mai bese mintea acestor agenti de vanzari ai ocultei mondiale, la adresa populatiei civile

    Ne indreptam spre un stat totalitar?Prea multe sunt iertate unora iar altii sunt pedepsiti si pentru ce nu au facut.Nu s-a intamplat nimic dupa alomeratia de pe aieroportul din Cluj etc.si s-a facut circ privind pastele.

    Ce se intampla in Romania se intampla peste TOT in lume ACUM !

    Exceptand datul cu parerea (ce bine ar fi fost daca, imunizarea prin imbolnavirea 100% a populatiei , sa iesim cu toti afara ca e o conspiratie oculta, vezi ca Boris avea dreptate , etc..) care este sportul mioritic preferat, se pare ca uitam ca moartea unui singur om este o tragedie! 

    Statistica "chioara" spune ca daca stai cu o mana in frigider si cu alta in cuptor te simti bine! Deci ce inseamna acolo 500 si ceva de decese (aveau comorbitati, erau batrani, etc. ce conteaza pe langa un gratar la iarba verde, sau o bere pe terasa, sau fata de" SUFERINTA" izolarii care ne distruge zi de zi!!! 

    Un primar din Italia spunea (si avea atata dreptate) "suferinta au cunoscut-o bunicii nostrii care plecau la razboi sau supravietuiau cu un cartof pe zi", acum in 2020 suferinta este mai sofisticata si mai "GREA" in fata TV-ului, sau PC-ului sau telefonului pe care postam cat de curajosi suntem si cat de mult rezistam!! 

    Dar daca nu am mai avea internet, telefonie functionala, curent electric, apa, gaze, canalizare sau TV! WOW! Daca pietele si magazinele de pe strada (sau on line) ar fi inchise si daca nu s-ar mai ridica gunoiul? 

    Economia nationala nu este un motor de automobil, sa ii dai cheie si sa o i-a din loc si din pacate cu ce aduc la PIB sunt unele sectoare (NECESARE) cu aport minim, care TREBUIE sa functioneze. 

    DECENT ar fi sa gandim , decent ar fi sa nu ne intoarcem la "epoca de aur" cu masuri si mijloace adoptate cu cuvinte mari , decent ar fi sa nu ne invrajbim intre noi si sa creem "vanatori de vrajitoare" , decent ar fi sa crestem sau macar sa pastram veniturile pentru TOTI romani, NU sa incercam sa le taiem in spatele vorbelor goale si in numele unei egalitatii prost intelese care nu are nimic de a face nici cu democratia, nici cu capitalismul .

    Normal, decent ce notiuni , ce ironic!!!! 

    1. Nimic din ceea ce vezi nu are legătură nici cu democratia, nici cu capitalismul. Și e abia începutul.

      Romanii au inca venituri pentru că plătește statul șomajul tehnic 2 luni. După ce se termina banii sa vezi show. 

      Atunci chiar vor fi mișcări de strada, de asta pregătește Klaus armata.

      In conditiile actuale mioritice, DAR si global, democratia si capitalismul sufera mutatii mai ceva ca virusul si de aici "conflictul" intre (cei ce inteleg si pot), (cei care inteleg si ar vrea) si (cei care NU inteleg si POT) !

       

      Repetam erorile de pana acum, asta face specia umana cu obstinenta si veselie imbecila mascand problemele REALE cu MULT circ si mai putina paine -din ce in ce mai putina ! 

      Resursele sunt LIMITATE (exceptand PROSTIA si NESIMTIREA), iar promisiunile si asteptarile NELIMITATE . Vorbim de solidaritate , dar vrem sa o facem ca in socialism cu lozinci de egalitarism pe model autohton (sa moara si capra vecinului ).

      Ramane (???) viitorul SCURT al interesului personal si al tupeului inconstient (???) 

    Iohannis, care nu este medic, catalogheaza drept "masura aberanta" recomandarea lui Streinu-Cercel, desi acesta nu este doar medic, ci profesor universitar.

    Intrebarea mea este: daca Streinu-Cercel ca mare profesor universitar, doctor in stiinte medicale, manager de spital, etc este capabil sa emita "masuri aberante", cate astfel de masuri aberante ne-au fost servite in ultimele saptamani de somitati precum Arafat, Rafila sau Iohannis?

    De ce crede Iohannis ca recomandarea lui Streinu-Cercel ar fi o masura "totalitara", pe cand masurile adoptate in ultima vreme in Romania nu sunt totalitare? Unde e limita? 

    1. A fost o diversiune, s-a stabilit deja. Măsurile totalitare, având ca motivație virusul, vor continua. "Izolarea bătrânilor" a fost doar un balon de încercare sa testeze reacția poporului.

    Nu trebuie nici o masura de relaxare, pentru ca animalele romanesti nu sunt o natie cu constiinta sau discernamant. Parca vad spurcaciunile tiganesti pe litoral care mai de care mai smecher, si nu numai ei. O sa ne infectam exponential, pentru ca gloata nu intelege ca tre sa stam cat mai mult posibil izolati, le trebuie distractie socializarea pul...i, nu-i nimic si asa suntem multi si prosti, virusul asta va face o sel ectie, vedem la urma care si cum raman in viata.

    Nu forțați izolarea în casa la Suceava dupa 15 mai NE AJUNGE Nu calcati in picioare răbdarea oamenilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb