Preşeintele Klaus Iohannis a declarat astăzi faptul că anul 2019 a fost anul în care cetăţenii au apărat independenţa justiţiei. Deşi anul a început în notă tensionată, cu un sistem judiciar aflat în defensivă, rezultatul referendumului din mai a obligat decidenţii politici să-şi reconsidere acţiunile.
Acesta a afirmat: ,,Nu am ezitat ca în tot cursul mandatului să acţionez ori de câte ori s-a încercat destablizarea sistemului de justiţie. Am apelat inclusiv la Comisia de la Veneţia. Am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive aduse legislaţiei penale''.
Preşedintele a precizat faptul că a organizat o largă dezbatere pe tema situaţiei din justiţie şi a organizat consultări cu partidele politice şi a iniţiat Acordul pentru continuarea parcursului european.
Iohannis a declarat: ,,Adresându-mă noilor generaţii de magistraţi, am reiterat an de an încrederea în sistemul de justiţie şi sprijinul meu pentru întregul corp al magistraţilor. Mi-am asumat un parteneriat cu CSM, ca susţinător ferm al justiţiei independente. Consiliul Superior al Magistraturii are un rol fundamental în buna funcţionare a sistemului judiciar şi, implicit, în menţinerea unui echilibru în interiorul acestuia. Pentru ca acest deziderat să se realizeze, este necesar un echilibru chiar în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii.
Cred că nu surprind pe nimeni dacă spun că, în acest an, care a trecut, atât în percepţia publică, cât şi în interiorul corpului profesional, unele dintre deciziile luate de CSM, în plen sau în secţii, au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM.
Activitatea Consiliului are de cele mai multe ori o importantă componentă tehnică. Modul de funcţionare a Consiliului a ridicat uneori semne de îngrijorare, de la modul de exprimare a punctelor de vedere, la disfuncţionalităţi de organizare a şedinţelor şi până la lipsa de predictibilitate a stabilirii acestora, cu consecinţe directe asupra calităţii dezbaterilor şi justeţei soluţiilor adoptate.
Din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă şi responsabilă, inclusiv în comunicarea publică. O relaţie tensionată în CSM ori cu magistraţii sau cu alte autorităţi publice aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar.
O bună funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, atât la nivelul Plenului, dar mai ales al secţiilor, implică predictibilitate în luarea deciziilor, respect reciproc şi atenuarea eventualelor divergenţe.
Numai astfel, poziţiile Consiliului Superior al Magistraturii şi demersurile de asigurare a independenţei justiţiei se pot bucura de o mai mare credibilitate în relaţia cu celelalte autorităţi, în rândul magistraţilor şi, în acelaşi timp, în ochii cetăţenilor''.