Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România negociază un acord bilateral de securitate cu Ucraina care este "un acord pentru colaborarea viitoare, care cuprinde şi reconstrucţia Ucrainei, dar şi dezvoltarea legăturilor care unele sunt tradiţionale, unele au apărut în aceşti ani complicaţi de război", informează news.ro.
"Cred că nu exagerez dacă spun că, dacă n-ar fi fost acest export prin România, ar fi fost probleme imense nu doar în Ucraina, ci şi acolo unde se exportă aceste produse agricole", a mai subliniat şeful statului.
"Aceste acorduri de securitate sunt de fapt acorduri de colaborare şi e foarte bine că se încheie astfel de acorduri. Şi noi negociem un astfel de acord şi este bine de ştiut că acordul nu se referă la situaţia de ieri sau de astăzi, ci este un acord pentru colaborarea viitoare, care cuprinde şi reconstrucţia Ucrainei, dar şi dezvoltarea legăturilor care unele sunt tradiţionale, unele au apărut în aceşti ani complicaţi de război. Noi vrem să folosim oportunităţile care au fost create pentru a înlesni în continuare colaborarea. Ştiţi bine că noi ajutăm Ucraina în toate felurile posibil. Poate cel mai vizibil este exportul de produse agricole din Ucraina prin România.", a afirmat Klaus Iohannis, chestionat despre acordul bilateral de securitate cu Ucraina, în contextul întrevederiii pe care a avut cu preşedintele Volodimir Zelenski, joi la Vilnius.
Şeful statului a adăugat că nu crede că exagerează dacă spune că dacă "n-ar fi fost acest export prin România, ar fi fost probleme imense, nu doar în Ucraina, ci şi acolo unde se exportă aceste produse agricole".
"Pe de altă parte, sigur, ajutorul umanitar este foarte important în continuare, dar şi ajutorul militar este relevant pentru Ucraina. Noi vom continua pe toate palierele atâta timp cât este nevoie, şi acest acord va crea un cadru mai bun pentru această colaborare", a completat Iohannis.
Întrebat dacă are vreo o estimare când ar putea fi semnat, şeful statului a răspuns: "Asta vom anunţa când este gata".
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o discuţie substanţială, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări la Vilnius, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina.
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de esop în data de 11.04.2024, 19:31)
Suportul acordat de catre Romania natiunii ucrainiene nu va putea fi uitat in veci .Practic natiunea ucraineana este in faza in care ea devine existent adevarata .Intreaga omenire va face acum diferenta intre ucrainieni si rusi ceea ce pina acum era o iluzie .Natiunea ucraineana a dovedit intregii planete ca exista .Reconstructia Ucrainei vine la pachet cu ajutorul acordat in acesti doi ani Ucrainei .Deciziile Presedintelui Iohannis sunt in mod evident parte a intelegerii viitorului .In mod natural ceteteanul ucrainean nu mai poate acum coabita cu etnicul rus .Crimeea va redeveni parte a Ucrainei .Tot ce pot spera rusii este Donbasul ce acum a devenit un imens morman de moloz .Ucraina si reconstructia ei ofera ofera UE 10 ani de competivitate economica .Vom reconstrui Ucraina .Viitorul sef al NATO (Presedintele Iohannis ) a pariat din nou pe „calul” corect .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 19:44)
Dacă v a mai fii Ukraina după război …
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 11.04.2024, 21:23)
S a legalizat cumva iarba si la noi,ca se trage niste idei interesante in comentariul tau!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 23:33)
Oare minoritatea romana persecutata crunt in Ucraina,
nu limba materna in gradinite/scoli/administratie,
nu biserica ortodoxa romana,preoti romani arestati,
NICI NU CONTEAZA ???
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 21:12)
O sa aflam/votam si noi pe ce se semneaza?
Sau ne trimit pe front, carne de tun cand se termina aia ucrainiana?
Total democratic, igrasam teritorii straine?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 11.04.2024, 21:21)
Ce acord de securitate cu o tara in razboi poate semna turistul asta ,cu mana la inima?
Trebuie sa fii dobitoc sa semnezi un acord de securitate cu o tara aflata in razboi!
INTREABA NE ACUM LA ALEGERI DACA DORIM SAU NU SAU DACA VREM SA CANDIDEZI LA SEFIA NATO!
UN MIC REFERENDUM NU STRICA LA ALEGERILE DE GASCA LA CARE VOM MERGE!eu cred ca stiu raspunsul si nu coincide cu ce spui pe unde te duci!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 21:48)
Pe tine nu te întreabă nimeni nimic în mujicie! Lasă ca ne descurcăm și singuri
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2024, 06:46)
Ce comentariu inteligent ai pus. Acum poți să te culci liniștit.
4. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 12.04.2024, 08:25)
Din johannismele lui KWI:
1. Acordul de securitate e de fapt de cooperare :) Acum la spartul târgului.
2. Dacă nu ar fi fost exportul de cereale ucrainene, ar fi fost probleme imense acolo unde se exportă:)
Din puțul gândirii. Invazia de cereale americane in UE, pardon ukr, a revoltat pe toți, mai puțin pe cei cu Slava în gură .