Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu Preşedintele Republicii Bulgaria că negocierile pentru finalizarea delimitării spaţiilor maritime în Marea Neagră trebuie intensificate, punctând că România vrea o soluţie care să corespundă metodei consacrate în jurisprudenţa instanţelor internaţionale.
"Am convenit că trebuie intensificate negocierile pentru finalizarea delimitării spaţiilor maritime din Marea Neagră. România îşi doreşte o soluţie care să corespundă metodei de delimitare consacrate în jurisprudenţa instanţelor internaţionale", a spus şeful statului, la conferinţa comună cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Conform sursei citate, cei doi şefi de stat au purtat discuţii despre relevanţa proiectelor energetice comune, în special coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi interconectorul Giurgiu-Ruse, al cărui şantier îl voi vizita, de altfel, mâine.
Un alt subiect de discuţie l-a reprezentat menţinerea funcţionalităţii Spaţiului Schengen în contextul actualei crize a migranţilor. În acest sens Klaus Iohannis a subliniat faptul că interesul României pentru aderarea la spaţiul Schengen rămâne neschimbat şi că ţara noastră va continua demersurile pentru a contribui la întărirea frontierelor externe ale UE.
În privinţa comunităţii româneşti din Bulgaria, Iohannis a precizat că trebuie protejate şi promovate drepturile acesteia.
"Consider că este în beneficiul reciproc protejarea şi promovarea identităţii naţionale şi a drepturilor de care comunitatea română din Bulgaria trebuie să se bucure, mai ales în ceea ce priveşte educaţia în limba maternă, aşa cum se bucură şi comunitatea bulgară din România", a arătat şeful statului.
Potrivit acestuia, Bulgaria este stat vecin şi partener tradiţional al României. De asemenea, Iohannis a amintit că Rosen Plevneliev a fost primul preşedinte care l-a vizitat după ce a devenit şef al statului.