Kovesi: "Ar trebui o lege care să interzică celor condamnaţi definitiv să rămână în funcţie"

P.B.
Ziarul BURSA #Politică / 11 aprilie 2016

Kovesi: "Ar trebui o lege care să interzică celor condamnaţi definitiv să rămână în funcţie"

"Nu intru în politică; cei stresaţi de acest lucru să fie speriaţi că rămân la DNA"

Ar trebui să avem o modificare legislativă prin care persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată să exercite în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis fapte de corupţie, a declarat, ieri, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-o emisiune televizată.

"Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care deţin poziţii au fost condamnate definitiv şi nu şi-au pierdut poziţia. Ar trebui să facem o dezbatere la nivelul societăţii să vedem dacă nu ar fi bine ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcţia de care s-au folosit", a precizat şefa DNA, menţionând presiunile asupra instituţiei pe care o coordonează.

"În primii trei ani, am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o formă de presiune", a mai afirmat procurorul şef al DNA.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a declarat că zvonurile privind intrarea sa în viaţa politică sunt neadevărate şi sunt lansate "intenţionat", subliniind că este mai bine ca oamenii "stresaţi" de o asemenea perspectivă să fie "speriaţi" de faptul că rămâne la DNA.

"Cu siguranţă, nu candidez nici la Preşedinţie, nu intru în viaţa politică, o să îmi continui activitatea în segmentul judiciar. Doar aici mă pricep şi aici îmi place să lucrez. Nu o să intru în politică niciodată şi cei care sunt stresaţi că o să intru în politică sau sunt speriaţi de acest lucru să stea liniştiţi. Mai bine să fie speriaţi că rămân la DNA", a spus Laura Codruţa Kovesi, precizând: "Cei care se sperie şi lansează astfel de zvonuri neadevărate. Am spus de foarte multe ori în spaţiul public că nu candidez la Preşedinţie, nu intru în viaţa politică. Cineva lansează intenţionat aceste afirmaţii, rolul meu e să spun de fiecare dată că nu este adevărat. (...) Am un plan foarte bine stabilit pentru viaţa mea de acum încolo, atât profesională, cât şi personală şi care nu vizează în niciun caz o eventuală candidatură pentru niciun partid politic. Nu doresc să intru în viaţa politică şi nici nu doresc să activez într-un alt mediu decât cel juridic".

În ceea ce priveşte numărul de procurori pe care îl are DNA, Laura Codruţa Kovesi a spus că sunt prea puţini pentru numărul mare de corupţi din ţară.

"Sunt în jur de 8.000 de dosare în lucru în acest moment. Una dintre cele mai mari provocări vizează volumul foarte mare de dosare cu care se confruntă DNA. Şi anul trecut am avut 10 mii de dosare în lucru în condiţiile în care doar 90 de procurori instrumentează aceste dosare", a spus şefa DNA.

Întrebată despre "Panama Papers", Laura Codruţa Kovesi a spus că DNA poate cere informaţii despre acest caz dacă ele sunt utile într-un dosar.

"Sunt situaţii în care folosim informaţii ce apar din spaţiul public pentru a deschide anumite investigaţii, folosim informaţii din spaţiul public care pot fi verificate ulterior prin diverse mijloace probatorii pe care noi le putem administra. Atunci când apar informaţii în spaţiul public despre persoane pe care noi deja le investigăm, de asemenea ne uităm cu atenţie la aceste informaţii", a explicat Laura Kovesi, menţionând că DNA poate confisca bani ascunşi în off-shore-uri sau orice venituri obţinute ilegal atunci când se dovedeşte că s-a comis o infracţiune.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Drăguță, ceea ce faci tu e strict politică. E însă o formă destructivă deoarece nu face altceva decât să pună în practică, pas cu pas, politica colonială a SUA. Din cauza unei mâini de trădători ne-am transformat într-o manea de țară, fără legi, fără personalitate, fără putere de negociere.

    Dar, cine știe? Poate până la urmă s-o găsi și ac de cojocul tău. Istoria și bunul simț ne spun că, până la urmă, fiecare e plătit cu ceea ce merită. Sper să se întâmple și în cazul tău! 

    1. Politica coloniala?! Nu vad legatura, insa mi se pare firesc ca o persoana sa nu mai poata beneficia de functia publica pe care a folosit-o in scopul obtinerii de foloase personale necuvenite. In felul acesta se curata padurea de uscaturi si se descurajeaza coruptia. Daca ai avea o bona pe care ai angajat-o ca sa iti ingrijeasca copii si ea ti-ar fura din casa, ai mentine-o in continuare sau ai renunta la ea? In alta ordine de idei, DNA-ul este una dintre institutiile noastre care in ultima vreme isi face bine treaba si nu inteleg de ce esti atat de pornit impotriva ei (poate stii mai multe decat noi si atunci poti profita de ocazie ca sa ne luminezi). Subscriu insa la ceea ce ai mentionat referitor la lipsa de personalitate a tarii care are multiple cauze, principala fiind lipsa de calitate a clasei politice care s-a extins treptat si asupra multora dintre institutiile de baza ale statului. Din pacate, romanii de calitate prefera sa vorbeasca despre politica decat sa faca politica (probabil pentru ca la noi inca nu exista perceptia jobului si carierei de politician).

      Cererea se justifica intrucat persoanele respective, cedand ispitelor la care este supusa functia respectiva, au dovedit ca din punct de vedere emotional nu fac fata acelor posturi (joburi) si prin urmare nu mai pot fi eligibile pentru asemenea joburi. Sunt multe functii in care trebuie avut in vedere si caracterul omului (pregatirea/dotarea psihologica), nu numai pregatirea de specialitate (la noi, din pacate, nici macar cea de specialitate nu prea conteaza pentru ca adesea este ignorata in favoarea "pregatirii" politice).

      unul din cei despre care vorbeste in interviu

      Corect

      Mă minunez când văd cum șlehte de propagandiști proști încearcă să-mi întoarcă vorbele. Fiecare cuvânt pe care l-am spus are acoperire! Poate mă lămiurește și pe mine cineva ce se mai întâmplă cu EADS. Dar cu Microsoft? Dar cu ALRO? Dar cu Flota? Dar cu Hidroelectrica?

      Ciudata asta e pusă la DNA doar ca să atace politic și să confirme statutul de colonie americană a României. Nimic mai mult. Doar nu crede cineva că va investiga vreodata traficul de influentă făcut de Gitenstein în urma căruia s-au vândut fiare vechi pe post de avioane de vânătoare. Să mai spun? Nu-mi mai usuc gura de pomană. Oricum nu vă pot ridica IQ-ul! 

    Nu !!! ĂȘTIA ASCULTĂ : DE NATO,UE ȘI PUTIN

    Salvati-o pe Luluta!

    Nu ca as acea ceva in mod deosebit cu Luluta, dar Luluta are, cum sa-i spun, o problema genitala? Nu, nu-i bine!, are o problema inascuta, de nastere, de genitori; poate se potriveste sintagma: problema congenitala. Genitorul ei in ale procuraturii inalte este [...] Basescu. Monstrul care odata avortat s-a apucat sa-si violeze tara natala si taranii ei, si culmea, mai vrea s-o faca! Ea n-a gasit forta sa-si cerceteze genitorul si nu mai cred ca va fi in stare s-o faca vreodata. Faptul ca ea actioneaza conform “standardului de performanta” pe care cica si l-a creat, care se pare ca n-are printre prevederi arestarea ticalosului si a haitei lui, are o influenta dezastruoasa asupra bunului mers al societatii romanesti. Partidele, in mare parte, au ramas necuratate de tot gunoiul basit, si acum vechii ticalosii ramasi in pozitiile de virf ale partidelor sunt in pozitie de atac.  

    Deci, marele pacat al Lulutei este ca n-a mers pina la capat si se pare ca nu este in stare s-o faca. In acelasi timp ar fi o mare pierdere ca, din acest motiv, marea ei experienta si forta sa fie distrusa de cei care vor veni. Ca urmare, Luluta ar fi bine sa se dea un timp mai la o parte, sa lase pe altul/alta sa curete si gunoiul din partea dreapta a societatii romanesti. Cine sa fie ala/aia? Pai o alta Luluta/alt Lulut, simetrica/simetric cu asta actuala. Ca doar n-o fi unica Luluta in Romania! 

    Daca Luluta vrea sa-si infiga coltii in gitul Scirbei, n-am nimic impotriva, ba chiar o felicit. Dar, repet, nu cred ca-i in stare.

    Luluta nu s-a dat deoparte. Dar nici nu poate fi credibila daca nu-si infige coltii in jugulara scirbei Basescu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb