Acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pot avea efect durabil doar dacă sunt dublate de activităţi preventive desfăşurate de celelalte instituţii ale statului, a afirmat, ieri, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la Bruxelles, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.
"Acţiunile noastre pot avea efect durabil doar dacă sunt dublate de acţiunile preventive desfăşurate de celelalte instituţii şi autorităţi ale statului, de mediul educaţional şi cel de afaceri", a spus Laura Codruţa Kovesi în faţa participanţilor prezenţi la conferinţa cu tema "Lecţii de învăţat din România: schimb de bune practici între autorităţile anticorupţie din România şi Ucraina", potrivit unui comunicat de presă al DNA.
Sursa citată precizează că Laura Codruţa Kovesi a subliniat, în discursul său, că eficienţa activităţii DNA din ultimii zece ani este demonstrată prin:
"- Numărul dosarelor finalizate cu succes a crescut de la an la an, precum şi importanţa funcţiei persoanelor investigate;
- Numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat;
- Numărul persoanelor condamnate de instanţele de judecată în dosarele DNA a crescut de peste 5 ori (în 2006 au fost 155 persoane condamnate, iar în 2017 au fost 870 persoane condamnate);
- Din 2006 până în prezent DNA a dispus trimiterea în judecată a 99 de demnitari;
- Rata condamnărilor s-a menţinut în mod constant la peste 90%;
- Din 2013 pană în prezent, DNA a indisponibilizat peste 2 miliarde de euro astfel încât produsele infracţiunilor să poată fi recuperate".
Kovesi a susţinut că instituţia pe care o conduce este prezentată drept unul dintre cele cinci exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene, iar caracterul eficient, obiectiv şi nepărtinitor al anchetelor efectuate de procurorii DNA a fost remarcat în rapoartele anuale ale experţilor europeni în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, potrivit comunicatului.
De asemenea, şefa DNA a arătat că rezultatele procurorilor anticorupţie demonstrează şi faptul că există vulnerabilităţi majore, care pun în pericol buna funcţionare a societăţii din ţara noastră.
Kovesi a punctat: "Corupţia are efecte dramatice şi se manifestă prin aceleaşi acţiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire şi control, tipologia faptelor investigate şi mecanismele care au permis săvârşirea faptelor se repetă. Pedepsirea funcţionarilor corupţi nu este suficientă pentru eradicarea fenomenului, ci trebuie identificate şi înlăturate riscurile şi vulnerabilităţile care conduc la comiterea faptelor de corupţie. (...) Pot să vă asigur că DNA va continua cu aceeaşi fermitate şi consecvenţă aplicarea cu rigoare a legii, respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor şi asigurarea unui act de justiţie corect şi echilibrat. Contăm în acest efort pe sprijinul partenerilor noştri instituţionali din România şi privim cu încredere către instituţiile europene, pentru a ne fi în continuare alături cu obiectivitate şi deschidere, în beneficiul statului de drept şi cetăţeanului român".
Potrivit şefei DNA, eforturile sistemului de justiţie trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional pentru a avea eficienţă în combaterea corupţiei.
Laura Codruţa Kovesi a mai susţinut: "Investigaţiile efectuate au fost primite cu speranţă şi încredere de către societate, dar nu este mai puţin adevărat că au mobilizat un întreg sistem compus din politicieni şi oameni de afaceri care se simte ameninţat şi care încearcă să îşi menţină controlul asupra resurselor publice. Au existat încercări repetate de a limita eficienţa investigaţiilor, prin iniţiative de modificare a legislaţiei anticorupţie, prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Stabilitatea legislativă şi instituţională este vitală pentru a fi eficienţi. Întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri incredibile, pornind de la dezinformări calomnioase până la angajarea unor firme specializate în acţiuni de intimidare. Respectăm libertatea de opinie, dar considerăm că nu trebuie neglijat fenomenul informaţiilor false, care schimbă percepţia unor realităţi şi poate afecta grav credibilitatea şi încrederea, inclusiv în sistemul de Justiţie. Presiunile exercitate în spaţiul public depăşesc uneori limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică, mai ales în condiţiile în care ele au venit din partea unor condamnaţi sau inculpaţi care deţin sau au deţinut funcţii importante în stat".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2017, 11:29)
Legea raspunderii magistratilor va rezolva toate dilemele lui Kovesi.
Procuroru Eva, judecatoarea Bogdan, papici,, man, negulescu, sunt cateva exemple de ce sa nu ai incredere in institutiile statului.
Condamnatii sau inculpatii de care vorbeste Kovesi vor castiga procese la CEDO impotriva statului roman, iar Kovesi ne va spune ca de vina sunt legile, adica Parlamentul.
Si Parlamentul va ramane raspunzator daca nu trece legea raspunderii magistratilor. Dupa asta o asteptam pe Kovesi la bilanturi.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 18.10.2017, 16:35)
.....sa tinem cont ca rata condamnarilor este totusi peste 90 %. ...si nu cred ca avem chiar pretentia de 100% .....dar sunt deacord cu legea raspunderi magistratilor.
1.2. Justitie la kg (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2017, 21:27)
973 de condamnari si 96 de achitari definitive in 2015.
Media naționala de achitări este 1,6%.
Parte din condamnările obținute de procurorii DNA (formularea e corectă independent de interpretare, vezi caz Eva) sunt aranjate cu judecători corupți, șantajați sau inferiori în grad.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2017, 21:28)
Achitați bălăcăriți de către DNA și aparatul de propagandă, probabil publicați de bursa monocrom, pot obține sume consistente de la statul român.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2017, 11:55)
Toti romanii trebuie sa sustina activitatea DNA , ca fiind ultima solutie pt. a scapa tara de hotomanii de politicieni care se gasesc in toate partidele si in deosebi cei din psd.care acum, prin modificarea Legilor Justitiei, urmaresc sa anihileze activitatea DNA, cu scopul de a fura in continuare. Votul dat de parlamentarii psd. in cazul Rovanei Plumb, dovedeste ca acesta - Parlamentul - trebuie reformat, in sensul de a fi redus numai la 100 si acestia sa fie alesi, numai cei " curati ca lacrima", cum se spune.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2017, 12:11)
Cum se face ca multi procurori ajunsi la DNA sunt niste gunoaise securiste?
Vreti si un Parlament format din 100 gunoiase securiste?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 18.10.2017, 13:56)
Si asa parlamentul plus partidele sunt pline de odraslele securistilor ,fie ACOPERITI,fie "sefi".La fel si magistratii.INAITE De a pune pe cineva intr-o functie pus un detectiv cel putin 3 luni sa-l urmareasca sa nu ne mai pacaleasca SRI-ul
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 04:09)
Mah da nu cumva sint deja peste 100 de gunoaie securiste in parlament ?
Ia pune mina pe cartea alba a securitatii si citeste mah Ioane ca Moromete-i securist mah !