Kronospan câştigă în instanţă procesul cu Garda de Mediu Braşov

Agerpres
Politică / 15 februarie 2009

Kronospan câştigă în instanţă procesul cu Garda de Mediu Braşov

Judecătoria Braşov a respins printr-o sentinţă definitivă plângerea înaintată de compania Kronospan România împotriva sancţiunii aplicate de Garda de Mediu Braşov, informează un comunicat al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu /CIDRM/.

"Prin această decizie, Judecătoria Braşov recunoaşte legalitatea măsurilor de sancţionare luate de Garda de Mediu Braşov pentru construirea unei fabrici de PAL în oraşul Braşov fără un acord de mediu valabil de către compania Kronospan România", se arată în comunicat.

Kronospan România este cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei şi o filială a multi-naţionalei Kronospan. Această companie operează în România în oraşele Sebeş, Braşov şi Constanţa.

Potrivit CIDRM, activitatea Kronospan s-a remarcat de-a lungul timpului prin încălcarea gravă a legislaţiei privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de construcţii, generând deja un impact semnificativ asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului, datorită emisiilor de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de producţie (ex. formaldehidă).

"Autorităţile competente au sancţionat în repetate rânduri ilegalităţile comise de Kronospan însă compania preferă să plătească amenzi de cele mai multe ori simbolice, să evite consecinţele juridice, continuând să polueze mediul şi să afecteze sănătatea oamenilor", se mai precizează în comunicat.

În februarie 2008, Kronospan a început la Braşov lucrări de construire pentru o nouă fabrică de producere de plăci PAL generând profunde nemulţumiri şi îngrijorări din partea locuitorilor din zonă. Nu mai puţin de 600 de braşoveni au trimis petiţii autorităţilor competente, prin care şi-au exprimat dezacordul faţă de activitatea Kronospan.

În mai 2008, CIDRM a sesizat Garda de Mediu Braşov privind faptul că SC Kronospan Braşov desfăşoară lucrări de construcţii în baza unui acord de mediu care şi-a pierdut valabilitatea, solicitând sancţionarea companiei şi oprirea lucrărilor. Ca urmare a sesizării, Garda de Mediu a sancţionat Kronospan cu amendă şi oprirea lucrărilor.

Ulterior, Kronospan a atacat în instanţă procesul verbal al Gărzii de Mediu, dar în octombrie 2008 CIDRM a intervenit în acest proces, în interesul autorităţii de mediu. Dezbaterile au vizat valabilitatea acordului de mediu obţinut de companie în anul 2002 şi expirat în 2007, înainte de începerea lucrărilor. Mai mult decât atât, acordul de mediu a fost obţinut într-un moment în care legislaţia de mediu din România era mult mai permisivă şi nearmonizată cu directivele europene.

Potrivit CIDRM, în ianuarie 2008, Agentia de Protecţie a Mediului Braşov a pus în vedere Kronospan că pentru obţinerea unui nou acord de mediu, trebuie să parcurgă o nouă procedură de evaluare a impactului asupra mediului, mult mai strictă, cu respectarea directivelor europene relevante. În acest nou context legislativ, Kronospan a luat practic decizia de a ignora complet legea, începând deja în februarie 2008 lucrările de construire.

"Decizia instanţei arată importanţa respectării legislaţiei de mediu de către marii poluatori. În acelaşi timp încurajează accesul larg la justiţie pe probleme de mediu al organizaţiilor neguvernamentale care promoveaza protecţia mediului", a declarat avocat dr. Andreea Ciurea, care a reprezentat interesele CIDRM în acest caz.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Titlul spune una si continutul alta! Pana la urma cui i s-a dat dreptate? Mai sunt multe cazuri similare: La Buzau s-a dat aviz la un incineraor situat langa sursele de alimentare cu apa potabila...se pare ca pana la urma justitia le-a dat dreptul sa faca ce vor...ca de obicei...

    Este chiar asa de greu sa intelegeti diferenta dintre titlu si realitate???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb