LA CINCI ANI DE LA EXPLOZIA FRANCULUI ELVEŢIAN Împrumutaţii în CHF invită din nou băncile la negocieri

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Construcţii / 10 ianuarie 2020

Împrumutaţii în CHF invită din nou băncile la negocieri

Până ieri, doar Banca Transilvania şi OTP Bank au răspuns pozitiv invitaţiei debitorilor

Debitorii cu împrumuturi în franci elveţieni (CHF) au pornit o nouă campanie, la cinci ani de la explozia CHF, în care invită băncile la negocieri.

"Asociaţia CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor a lansat o invitaţie la negociere băncilor care au acordat credite în franci elveţieni", au anunţat debitorii, într-un comunicat.

Aceştia subliniază: "Demersul asociaţiei a pornit de la declaraţiile publice ale reprezentanţilor băncilor privind valorile pe care pretind că le respectă în raport cu propriii lor clienţi: dialogul, transparenţa şi încrederea. Din acest motiv, solicităm din nou băncilor să accepte invitaţia noastră de a găsi soluţii privind situaţiile dramatice în care se regăsesc debitorii în CHF. Asociaţia Credere a invitat la negociere următoarele bănci: Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP, First Bank, Eurobank, Credit Europe Bank, Banca Românească. Până la emiterea acestui comunicat de presă au răspuns pozitiv reprezentanţii Băncii Transilvania şi OTP. First Bank ne-a transmis că analizează propunerea şi că va reveni cu un răspuns. Ceilalţi reprezentanţi ai băncilor nu au răspuns în niciun mod invitaţiei la negociere".

Împrumutaţii în CHF consideră că situaţia clienţilor cu credite în franci elveţieni poate fi rezolvată pe cale amiabilă şi că soluţiile pe care le propun reduc numărul proceselor între clienţi şi bănci, situaţii care generează costuri pentru ambele părţi.

Sursele citate evidenţiază că, în plus, contextul european al protecţiei consumatorilor de servicii financiar-bancare s-a schimbat radical în ultimii ani, directivele şi deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene obligând instituţiile să conceapă contracte clare, transparente şi lipsite de clauze abuzive: "De aceea, considerăm că este necesară alinierea contractelor vechi la noile prevederi.

Dorim rezolvarea situaţiei dramatice în care se află clienţii, creşterea ratelor afectându-le sănătatea, integritatea psihică şi demnitatea umană. Apreciem deschiderea băncilor care au răspuns pozitiv invitaţiei noastre şi ne exprimăm speranţa că vom identifica soluţii comune, benefice ambelor părţi. Totodată, sperăm ca şi celelalte bănci să dea curs invitaţiei noastre".

Reprezentanţii CREDERE au anunţat, ieri, că, indiferent de răspunsul băncilor, debitorii nu vor intra în negocieri dacă nu vor primi din partea consumatorilor cel puţin 100 de înscrieri în asociaţie pentru fiecare bancă. Sursele citate menţionează că nu există niciun cost aferent înscrierii în asociaţie sau participării la negocieri.

Amintim că, în 15 ianuarie 2015, francul elveţian a crescut neaşteptat, după ce Banca Naţională a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/euro impus în anul 2011. În acest context, ratele bancare s-au dublat, unele împrumuturi nemaiputând fi achitate de către debitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb