La Consiliul Bursei părerile sunt diferite

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2008

Rares Nilas, membru in Consiliul de Administratie al Bursei

Rares Nilas, membru in Consiliul de Administratie al Bursei

Părerile au fost împărţite înaintea deciziei finale a Consiliului Bursei pentru măsurile de încurajare a tranzacţiilor şi de creştere a lichidtăţii.

Stere Farmache, preşedinte - director general al BVB, ne-a declarat că măsurile adoptate "urmăresc creşterea valorii tranzacţiilor şi încurajarea investitorilor". Domnia sa este de părere că reducerea valorii minime a tranzacţiilor pe piaţa Deal nu va încuraja speculaţiile şi, oricum, "în piaţă va exista o observare atentă".

Petru Prunea, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei, ne-a spus că nu a participat la sedinţa de marţi, însă domnul Farmache a putut vota şi pentru dânsul. Domnul Prunea ne-a declarat: "Sunt împotriva reducerii valorii minime a tranzacţiilor pe piaţa Deal. Aceasta echivalează cu eliminarea pieţei Deal şi cu ignorarea intereselor micilor investitori".

Totuşi, domnia sa apreciază modificarea modalităţii de calcul a indicelui BET, exclusiv pe baza simbolurilor disponibile la tranzacţionare, ca fiind adecvată şi necesară.

Pe de altă parte, Rareş Nilaş, un alt membru al CA al BVB, susţine că "o astfel de măsură este normală din cauză că piaţa Deal nu mai funcţiona, iar valoarea de 700.000 lei era mult prea mare". Domnul Nilaş a adăugat că prin aceste măsuri se doreşte creşterea valorii zilnice a tranzacţiilor de la bursă.

Cel mai nou membru al Consiliului de Administraţie al BVB, Mircea Botta, ne-a spus că s-a opus categoric deciziilor legate de piaţa Deal (n.r. eliminarea limitei de variaţie şi reducerea de la 700.000 la 200.000 a valorii minime admise pentru efectuarea tranzacţiilor). Domnia sa ne-a declarat: "În primul rând, cei care au propus aceste modificări, nu le-au fundamentat. Sunt nişte schimbări majore în arhitectura pieţei, care ne întorc în anii "98-"99. Clienţii mari, cu pachete mari de acţiuni preferă să negocieze tranzacţiile pe piaţa Deal. În noile condiţii, ei vor putea să-şi transfere pachete mult mai mici, fără limită în variaţia preţului. Astfel, este omorâtă piaţa de retail". Domnul Botta ne-a mai menţionat că nu ştie dacă acţionarii bursei sunt de acord cu aceste decizii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb