Acţionarii Transgaz (TGN) sunt convocaţi, la data de 25 ianuarie, pentru aprobarea finanţării "Planului de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2020 - 2029", se arată într-un comunicat al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Planul, elaborat de transportatorul de gaze naturale, cuprinde proiecte de investiţii cu o valoare estimată la aproximativ 4,12 miliarde de euro, şi fusese aprobat la finele lunii trecute de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
Cel mai important proiect al companiei este conducta BRUA, a cărei primă fază, cea de pe teritoriul ţării noastre, în valoare de 423 de milioane de lei, a fost finalizată în a doua parte a lunii noiembrie. BRUA a demarat în 2016 şi are o valoare de 478,6 milioane de euro, din care 97 milioane de euro fonduri ale Transgaz şi 170 de milioane finanţare europeană.
Coridorul sudic de transport pentru preluarea gazelor din Marea Neagră (371 milioane de euro), interconectarea SNT cu conducta de tranzit T1 şi reverse-flow Isaccea (77 milioane de euro), precum şi modernizarea staţiilor de la Isaccea şi Negru Vodă, interconectarea cu Serbia şi cu Ungaria, precum şi noi dezvoltări ale SNT în nord-estul ţării, cu scopul de a îmbunătăţi aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova (174 milioane de euro), sunt alte proiecte ale transportatorului de gaze.
În ceea ce priveşte modalităţile de finanţare a investiţiilor, în Planului de Dezvoltare se menţionează că în analiza resurselor financiare s-a luat în considerare doar necesarul acoperirii proiectelor pentru care s-a luat decizia finală de investiţie (FID) şi proiecte pentru care nu s-a luat decizia finală de investiţie, dar demersurile sunt într-un stadiu avansat.
"Valoarea proiectelor majore Transgaz pentru perioada 2020-2029, cu statut FID şi A non FID, estimată la aproximativ 1,27 miliarde euro, va fi acoperită în procent de 35% din surse proprii, iar 65%, din surse atrase", se arată în Plan, adăugându-se: "Transgaz se preocupă, prin eforturi susţinute, de obţinerea de asistenţă financiară nerambursabilă pentru finanţarea proiectelor de investiţii cu impact asupra modernizării, retehnologizării şi dezvoltării infrastructurii SNT, în vederea obţinerii unui mix de finanţare care să asigure cel mai redus cost în finanţarea programului de dezvoltare".
Pentrun primele nouă luni ale acestui an, transportatorul de gaze naturale a raportat un profit net de 204,79 milioane de lei, în scădere cu 9% faţă de cele din aceeaşi perioadă a lui 2019, în condiţiile în care veniturile din activitatea de exploatare s-au ridicat la 1,085 miliarde de lei, în scădere cu 7%, pentru acelaşi interval de raportare.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,51% din acţiunile Transgaz, companie cu o valoare de piaţă de circa 3,379 miliarde de lei.