LA EMITENŢI CONTROLAŢI DE GRUPUL CHELU SIF Oltenia a obţinut despăgubiri pentru nederularea ofertelor publice obligatorii

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2015

SIF Oltenia a obţinut despăgubiri pentru nederularea ofertelor publice obligatorii

SIF5 Oltenia a obţinut, în procese, despăgubiri de la acţionari ai "Mobilă Rădăuţi" şi "Lacta Giurgiu", pentru nerespectarea de către aceştia a obligaţiei să deruleze o ofertă publică de preluare obligatorie (OPP), la depăşirea pragului de deţinere de 33%, stipulat în legea pieţei de capital.

În ambele cazuri, a fost vorba despre pârâţi din grupul omului de afaceri Cătălin Chelu, decedat anul trecut.

SIF Oltenia a solicitat instanţei să constate că societăţile "Amattis" şi "Geochis" nu şi-au îndeplinit obligaţia de a derula OPP adresată deţinătorilor de acţiuni "Mobila" Rădăuţi, în termenul de două luni stabilit de dispoziţiile art. 203 din Legea nr. 294/2004 privind piaţa de capital, şi să dispună obligarea acestora la plata de despăgubiri.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în ianuarie, că "Amattis" şi "Geochis" trebuie să îi plătească SIF5 suma de 1,55 milioane lei, cu titlu de despăgubiri, şi 207.436,44 lei, dobânda legală aferentă calculată de la data de 25.08.2011 până la 24.02.2014.

Pe 17 noiembrie, SIF5 a mai obţinut, la Înalta Curte, şi plata sumelor reprezentând actualizarea cu rata inflaţiei în sumă de 134.283,81 lei.

În cazul "Lacta Giurgiu", SIF5 a solicitat instanţei să constate că "Scop Line", "Goras Consulting", "Geochis" şi doamna Ala Procopenco nu şi-au îndeplinit obligaţia de a derula OPP adresată acţionarilor "Lacta" Giurgiu, conform legii, şi să dispună obligarea pârâţilor la plata de despăgubiri.

În acest caz, oferta a fost derulată, dar cu o foarte mare întârziere, la un preţ mult inferior preţului stabilit conform dispoziţiilor art. 204 din Legea nr. 297/2004. Astfel, cuantumul despăgubirilor solicitate a fost diferenţa dintre valoarea acţiunilor societăţii "Lacta" pe care SIF Oltenia o putea obţine din vânzarea acestora în cadrul ofertei publice de preluare obligatorie ce trebuia derulată în termenul de două luni prevăzut de lege, pe de o parte, şi valoarea acţiunilor deţinute, raportat la preţul de cumpărare obţinut în cadrul ofertei derulate cu întârziere, pe de altă parte.

Pe 28 octombrie, Tribunalul Bucureşti a obligat pârâţii în solidar la plata sumei de 252.953,8 lei, cu titlu de despăgubiri, a sumei de 105.195,13 lei, reprezentând dobânda legală calculată pentru perioada 21.12.2008-23.09.2015, precum şi la plata dobânzii legale ce va curge în continuare până la achitarea integrală a debitului.

Supraveghetorul pieţei de capital nu a reuşit întotdeauna să determine acţionarii să deruleze ofertele publice obligatorii de preluare, atunci când depăşesc pragul de deţinere de 33%, conform legii pieţei de capital, în ciuda amenzilor repetate.

Unul dintre motive a fost chiar faptul că amenzile erau ignorate de cei vizaţi, întrucât Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu putea urmări dacă ele sunt plătite, această sarcină revenind organelor fiscale.

Astfel, îndreptarea către instanţă pentru obţinerea de despăgubiri reprezintă calea corectă şi la îndemână pentru acţionarii care s-au simţit prejudiciaţi de neîndeplinirea dispoziţiilor legii, potrivit lui Cosmin Vasile, partener coordonator Zamfirescu Racoţi & Partners.

Domnia sa ne-a declarat: "Sunt două ieşiri din povestea asta (n.r. cazuri în care acţionarii nu au derulat OPP). Una este obligarea acţionarilor care concertat depăşesc pragul să deruleze oferta, ceea ce teoretic este posibil, însă practic mi se pare o misiune imposibilă - trebuie să obţii titlu executoriu, ceea ce durează, din cauză că procedura poate fi contestată în diverse faze.

A doua cale, cea corectă şi la îndemână, subutilizată, este să ceri despăgubiri pentru nederularea ofertei publice.

Prima hotărâre de genul acesta în România a fost anunţată în 2010, devenită definitivă şi irevocabilă în 2012".

Conform domniei sale, în situaţia în care primeşte despăgubiri, în instanţă, acţionarul "captiv" nu are de ce să mai fie nefericit.

Cosmin Vasile spune că, în procesele de acest gen, misiunea avocaţilor a fost uşurată de ordonaţele CNVM/ASF de concertare şi de obligare pentru derularea ofertelor publice, care au reprezentat dovezi.

Legea pieţei de capital obligă acţionarii care depăşesc pragul de 33% din acţiunile unei societăţi listate să deruleze o ofertă publică adresată celorlalţi acţionari.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. pe MOBT nu A FOST op,SIF5 A VANDUT la jumate din pretul stabilit de ASF ;s-or fi incasat banii din tot pomelnicul insirat de avocat??[despagubiti,dobanzi,e tc]?

    dle avocat si asf, asta inseamna ca trebuie sa fim sif ca sa mai activam la bvb? asf face abuzul in serviciu cand nu isi protejeaza micii actionari....rusine

    dar, de ce sa primeasca despagubiri numai sif5 ? si nu toti micii actionari? pentru ca numai sif i-a dat in judecata? nu este corect d-le asf,dar sa nu justificati ca micii actionari nu i-a dat in judecata, si de asta nu au primit despagubiri,cum putea ca fiecare mic actionar sa ii dea in judecata ,nu era posibil, corect si logic d-le asf este ca fiecare mic actionar sa primeasca despagubiri proportional cu actiunile pe care le detine,poate emiteti ceva in acest sens!!

    1. ASF ar trebui sa reprezinte ea insasi pe toti micii actionari, in instanta, si sa ceara pentru acestia despagubiri colective, in fiecare caz in parte unde mijloacele (amenzile platite sau mai mult neplatite!-cu ce-i compensau amenzile pe micii actionari?!) prin care se faceau ca-i obliga pe majoritari sa intre in legalitate erau insuficiente-si ASF stia ca erau insuficiente !!! Ar avea dreptul ASF sa faca asa ceva invocand obligatia lor de a-I proteja si pe micii actionari ? astadacamai vrea ASF sa aiba o piata pe caresa o supravegheze. Ca in ritmul acesta, cu delistari premise aiurea fara protectia reala a micilor actionari, si-au batut joc de piata. nu stia ASF ce consecinte urma sa aiba desfintarea RASDAQ? STIA FOARTE BINE.

    ASF=Avem Salarii Fenomenale(Fantastice)

    1. Pentruca ne trimiteti/obligati sa mergem prin instante sa ne aparam drepturile pt care sunteti voi platiti sa le aparati. Avem noi bani sa mergem in instante?! Grijania voastra de...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb