Fondul Român de Contragarantare şi-a schimbat sediul din satul Tâncăbeşti, judeţul Ilfov în Bucureşti.
Aceasta este prima măsură a Fondului, creat de Guvern încă din martie anul trecut, şi anunţat de autorităţi ca fiind o importantă decizie anticriză a anului 2009.
Că Guvernul a privit acest proiect ca o prioritate o arată şi faptul că a fost promovat prin Ordonanţă de urgenţă în martie 2009. Însă societatea Fondul Român de Contragarantarea fost înfiinţată la Registrul Comerţului abia în decembrie, adică abia după nouă luni. Luna trecută au fost numiţi şi primii membri ai directoratului: Ioan Hidegcuti Ioan, preşedinte , pe o perioadă de patru ani, Vasile Coman, fost director în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi Elena Kleininger.
Acţionari iniţiali ai Fondului sunt Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cu o cotă de participare de 68%, şi Fundaţia Post Privatizare, cu o cotă de 32%.
Fondul Român de Contragarantare a fost constituit ca instituţie financiară specializată, care are ca unic obiect de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare pentru creditele şi alte instrumente de finanţare obţinute de întreprinderile mici şi mijlocii de la băncile comerciale şi din alte surse. Nici Ionuţ Popescu, preşedintele consiliului de administraţie al Fondului de Contragarantare, nici alt oficial al instituţiei, nu au putut fi contactaţi ieri ca să comenteze motivele pentru care înfiinţarea instituţiei a durat nouă luni şi de ce iniţial locaţia aleasă a fost satul Tâncăbeşti.