LA O SĂPTĂMÂNĂ DE CÂND AU FOST INVITATE LA NEGOCIERI COLECTIVE Doar două bănci au răspuns împrumutaţilor în CHF

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 martie 2015

Raiffeisen şi Volksbank au anunţat că vor discuta cu clienţii

Surse bancare: "Băncile nu vor negocieri colective, întrucât contractele sunt individuale"

Doar două bănci răspunseseră până ieri, la închiderea ediţiei, invitaţiei celor cu credite în franci elveţieni să participe la negocieri colective pentru identificarea unei soluţii la problema împrumuturilor în CHF.

După scrisoarea transmisă zilele trecute de Volksbank, ieri, şi Raiffeisen le-a răspuns debitorilor, anunţându-i că este dispusă să discute cu ei, în data de 3 aprilie, după cum ne-a spus Cătălin Voivozeanu, unul dintre iniţiatorii Grupului clienţilor cu credite în CHF.

Deşi cei cu credite în franci elveţieni au stabilit să poarte discuţii cu băncile în perioada 2-7 aprilie, reprezentanţii Volksbank menţionează că noul acţionar, respectiv Banca Transilvania, va fi disponibil ulterior acestui interval: "Suntem deschişi propunerii de colaborare, cu rugămintea ca întâlnirea să aibă loc după data de 10 aprilie a.c., întrucât acum suntem într-o perioadă de tranziţie şi urmează o schimbare de acţionariat la banca noastră (...) Noii acţionari vor reveni, cu prioritate, către dumneavoastră cu propunerea coordonatelor întâlnirii".

Banca Transilvania se află în procesul de definitivare a tranzacţiei de preluare a Volksbank, după ce a primit avizele de la BNR şi Consiliul Concurenţei.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, Banca Transilvania este obligată să aplice programul dezvoltat de Volksbank ce prevede conversia în lei a creditelor în CHF, cu discount la sold, potrivit reprezentanţilor BNR.

Cătălin Voivozeanu se arată încrezător că, până mâine, debitorii vor primi răspuns de la toate băncile invitate la discuţii.

Surse apropiate situaţiei ne-au precizat că băncile nu doresc negocieri colective, întrucât contractele sunt individuale.

Împrumutaţii în franci elveţieni, ANPC şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) au trimis invitaţii, în urmă cu o săptămână, către Raiffeisen Bank, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank şi Credit Europe Bank.

Aseară s-a încheiat perioada pentru depunerea documentelor de către cele aproape 6.000 de persoane care s-au înscris în grupul pentru negociere( peste 1000 clienţi ai Bancpost, tot în jur de 1000 clienţi Volksbank, circa 800 consumatori ai Raiffeisen Bank, câte 500 de clienţi ai Băncii Româneşti şi Piraeus Bank şi aproximativ 400 de clienţi de la Credit Europe Bank).

"Sunt foarte multe documente, doar eu am luat de la poştă un sac de procuri. Este foarte greu să analizăm fiecare contract şi act adiţional. Dar am demarat acest proces şi ne asumăm să mergem până la capăt", ne-a spus domnul Voivozeanu.

Clienţii vizează reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia în lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb negociat cu banca.

Aceştia au subliniat că nu doresc aprobarea niciunui act legislativ, pentru că "nu trebuie să plătească toţi oamenii pentru actele iresponsabile săvârşite de unele bănci".

Alin Iacob, preşedintele AURSF, a spus, în urmă cu o săptămână: "Acţiunea noastră este o mână întinsă băncilor de a găsi soluţii pe termen lung în avantajul ambelor părţi. (...) Nu vrem să negociem pe fiecare credit în parte, ci să identificăm anumite tipologii şi să discutăm pe ele".

Marius Dunca, preşedintele ANPC, a subliniat că băncile încă nu vin cu soluţii concrete care să-i ajute pe cei cu credite în CHF, precizând: "La nivel declarativ, băncile zic că sunt deschise. Spun: «consumatorii nu vin la noi, nu vin să discute». Şi iată că i-am pus la aceeaşi masă, vreau să văd cu ce soluţii concrete vin băncile, că până acum doar şi-au bătut joc. Am chemat şi înainte băncile la negociere în instituţie, au promis că vin cu cele mai bune soluţii pe care le au pentru toţi consumatorii care suferă ca urmare a impactului creşterii cursului, dar până acum nu au venit cu nicio soluţie. Au fost doar câteva cazuri pe care le putem număra pe degetele unei mâini".

Şeful ANPC a spus că Autoritatea are rolul de mediator în aceste negocieri şi trage un semnal de alarmă ca băncile să fie mai deschise, să colaboreze cu clienţii care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci: "Vreau să văd soluţiile, care trebuie să vină din partea băncilor".

Voivozeanu: "Proiectul MFP mai rău ne încurcă"

Cătălin Voivozeanu ne-a spus că noul proiect la care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lucrat cu băncile reprezintă un obstacol în calea negocierilor programate.

Domnia sa ne-a declarat: "Faptul că MFP propune un discount de doar 15% la sold, care, practic, pe noi nu ne ajută, va determina băncile să refuze din start un altfel de discount. Am fost şi am discutat cu reprezentanţii ministerului. Le-am spus că proiectul nu ne ajută. Sunt plafoane care limitează foarte mult aria de aplicare, comisioane pe care trebuie să le plătim în plus etc. Practic, proiectul acoperă băncile, care vor avea parte şi de garanţii pentru 50% din credite. Ni s-a promis că se va analiza, dar totul este la nivel declarativ".

Mult aşteptatul "produs" iniţiat de MFP pentru rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni a fost caracterizată de specialişti ca fiind "absurdă din toate punctele de vedere".

Printre altele, aceştia ridică atât problema unor comisioane noi, impuse prin noul proiect, cât şi faptul că ipotecile cu care consumatorii au garantat creditele, ar urma să treacă din portofoliile băncilor în cel al statului. O altă problemă pe care o ridică analiştii este cea a plafonului impus, aceştia întrebându-se "cine beneficiază şi cine nu de această măsură, cine alocă bugetul prevăzut pentru aplicarea proiectului şi care va fi impactul în piaţă?".

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a spus că iniţiativa a fost transmisă comisiilor de specialitate din cadrul ARB, ca să fie prelucrate.

Banca Naţională a României (BNR) nu şi-a dat, încă, avizul pe proiectul MFP, după cum ne-au spus unele surse apropiate situaţiei.

Consumatorii subliniază că acest proiect ţine cont doar de interesele băncilor, nu de situaţia reală şi de nevoile clienţilor.

Iniţiativa legislativă s-a aflat în Guvern, săptămâna trecută, pentru o primă lectură.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Includeti si OTP, cu 900 de clienti inscrisi la negociere.

    Se vede clar lipsa de interes din partea bancilor , daca la solicitari in grup , cu ANPC in spate nu dau curs invitatiei in secunda 2 de la primire, ce sanse am avut noi toti pana acum care am fost trimisi de BNR la negociere individuala.Ni s-a bagat pe gat si s-a iesit in presa vuind ca bancile negociaza, in realitate nu ne-au eliberta nici actele cerute in scris in termenul legal.Se vede cu ochiul liber, ca BNR decat acopera bancile si pentru cetatenii romani nu face nimic

    Sa-si asume BNR-ul penalitatile care curg pentru noi toti pentru ca nu avem sprijin din partea bancilor sa negociem, a negocia inseamna a te aseza la masa si a a discuta, tu clietn si reprezentanta bancar, sa dea presei un comunicat bancile in care sa spuna cate astfel de negocieri individuale s-au desfasurat pana acum.Bancile de fapt si-au exportat creditele si reprezentantii din Romania nu au niciun interes de a negocia.Rusine sa va fie pentru ca nu suntetiin stare nici macar sa raspundeti rapid la cererile de negociere individuala.Asa va mai spalati imaginea dar nu va intereseaza nici macar acest lucru pentru ca in spate sunt magarii mult mai mari facute cu sprijinul BNR

    Sa ne abureasca cu negocierea...

    Acum se demostreaza IPOCRIZIA.

    Volskbank nu negociază cu nici un client care are proces cu ea. Doar dacă se renunță la proces. Niște escroci. Se laudă că sunt deschiși la negocieri, pe realitatea e alta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb