LA SEMESTRU, SIF Moldova a realizat 97% din profitul bugetat pe întreg anul

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2013

SIF Moldova a realizat 97% din profitul bugetat pe întreg anul

SIF2 Moldova a raportat un profit net de 83 de milioane de lei, după primul semestru, 97% din bugetul pe anul 2013, pe fondul valorificării unor momente favorabile de piaţă, realizarea unor venituri din investiţii financiare cedate de 115 milioane lei, potrivit raportului transmis, vineri, de societate.

Veniturile SIF2 au scăzut cu 17% în primul semestru, la 170,7 milioane lei, iar cheltuielile au avansat cu 18%, la 80,3 milioane lei.

În prima jumătate a anului, societatea a vândut 0,036% din acţiunile BRD şi 0,0861% din titlurile Erste Bank (EBS).

Potrivit raportului SIF2, sectorul bancar a înregistrat o diminuare a expunerii de la 47,3% (2012) la 42,8% (semestrul I 2013), în condiţiile în care continua: - evoluţia modestă a împrumuturilor, reflectând stadiul actual al ciclului economic şi nivelul crescut al riscului de credit; - ajustarea bilanţurilor în sectorul financiar; - reevaluarea colateralelor şi garanţiilor, prefigurând majorarea provizioanelor şi afectarea indicatorilor de adecvare a capitalurilor.

În raportul SIF2 se arată: "În cazul emitentului BRD, dezinvestirea s-a realizat ca urmare a analizelor fundamentale şi tehnice, luând în considerare riscurile privind înlocuirea finanţării ieftine de la Societe Generale cu alte surse de finanţare şi a reducerii costului riscului în condiţiile necesităţtii creşterii ratei de acoperire a creditelor neperformante.

Vânzările s-au efectuat la un preţ mediu de peste 9 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul de închidere la 28 iunie 2013 a fost de 7,48 lei/acţiune.

Operaţiunile pe emitentul EBS au luat în considerare evoluţiile negative ale creditelor neperformante aparţinând subsidiarelor est-europene. S-a urmărit fructificarea profiturilor generate de riscul ridicat al acţiunii care a avut un trend de scădere în perioada analizată. Vânzările s-au efectuat la un preţ mediu de peste 107 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul de închidere la 28 iunie 2013 a fost de 93,3 lei/acţiune. Expunerile semnificative ale sectorului financiar în totalul activelor sunt: Erste Bank (21,4%:S1-2013; în scădere de la 25,25%: 31.12.2012); BRD (9,99%:S1-2013) şi Banca Transilvania (9,85%:S1-2013)".

70% din investiţiile în acţiuni au mers în sectorul energetic

Sectorul energetic reprezintă pilonul principal în operaţiunea de consolidare a portofoliului, fiindu-i alocate 70% din totalul investiţiilor în acţiuni efectuate pe parcursul semestrului I 2013, se mai arată în raportul SIF2, care adaugă: "S-au urmărit alocari pe emitenţi strategici: OMV Petrom, Transgaz, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Conpet, Electromagnetica, CEZ AS şi Rompetrol Well Services.

Expunerea pe acest sector a crescut de la 22,5% (31.12.2012), la 23,4% (S1-2013), în condiţiile în care pe anumiţi emitenţi din sectorul energetic s-au efectuat şi marcări de profit. Operaţiunile de tranzacţionare au avut în vedere marcarea secvenţială a profitului printr-un mecanism de reglare a expunerii în anumite momente favorabile de piaţă.

Operaţiunile de vânzăre pe emitentul OMV Petrom s-au efectuat la un preţ mediu de peste 0,46 lei/acţiune, în condiţiile în care valoarea de închidere la finalul semestrului a fost de 0,4212 lei/acţiune. În aceeaşi perioadă s-a achiziţionat un pachet de 50 milioane acţiuni SNP în cadrul plasamentului privat accelerat iniţiat de FP la un preţ unitar de 0,39 lei/acţiune.

Operaţiunile pe emitentul Fondul Proprietatea au fost atât de achiziţionare, cât şi de vânzare. Suma totală a tranzacţiilor a fost de peste 25 milioane lei, efectuându-se vânzări cu un preţ mediu de 0,6498 lei şi cumpărări cu un preţ mediu de 0,5847 lei. Acţiunea FP s-a apreciat cu 12,7% în S1 2013.

Achiziţionarea de acţiuni Transgaz, în cadrul ofertei publice secundare de vânzare a 15% din capitalul social, a oferit posibilitatea completării pachetului deţinut şi consolidarea pilonului energetic. Investiţia a avut în vedere: poziţia privilegiată a emitentului în economia naţională, prin operarea unei infrastructuri energetice de importanţă strategică; perspectiva de creştere oferită prin interconectarea cu sistemele similare din Bulgaria, Ungaria, Moldova; performanţa economico-financiară".

Investiţii de 5 milioane de lei în Gabriel Resources

SIF Moldova precizează că în cursul primei jumătăţi a anului au fost efectuate investiţii de circa 5 milioane de lei în compania Gabriel Resources, compania canadiană care controlează 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

SIF Moldova a investit în primele şase luni 80 milioane lei (18,2 milioane euro). Cele mai mari investiţii au fost direcţionate către acţiuni (67 milioane lei), restul banilor fiind plasaţi în obligaţiuni (7,9 milioane lei) şi unităţi de fond (5,4 milioane lei).

SIF2 înfiinţează o societate pentru valorificarea acţiunilor la companiile insolvente

Conducerea SIF Moldova a decis, vineri, înfiinţarea unei societăţi comerciale, în scopul valorificării acţiunilor deţinute la societăţile aflate în lichidare judiciară, insolvenţă şi reorganizare. Procesul de transfer al acţiunilor ar urma să fie derulat, parţial sau integral, până la finele anului 2013, potrivit companiei.

Acţiunile SIF2 Moldova au încheiat şedinţa de vineri la 1,17 lei/unitate, în stagnare faţă de joi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, este un carierist care isi inchipuie ca are realizari marete. A disponibilizat aiurea personal, iar cei ramasi sunt munciti ca sclavii. In numele reformei personale, a inlaturat profesionisti si s-a inconjurat de incompetenti. SIF Moldova va avea mari pierderi sub conducerea actualei echipe presedinte-vice, niste ageamii cu aere de mari investitori!

    1. Da' multe mai stii matale "dle. actioner". De unde stii atatea amanunte din sifa moldova? Chiar au ramas doar incompetent acolo sau tu oi fi un nemultumit care a fost trimis la plimbare si racneste acum disperat pe la colturi.

      Si... ce daca racneste, nu are voie? Probabil daca era dispus sa "taca" si sa se "cocoseze" ramanea coleg cu tine.

    mari realizari la SIF 2, asta dupa ce in urma cu un an, vicepresul Claudiu Doros anunta public ca si-a vandut actiunile la SIF Moldova. halal semnal pentru actionari!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb