Lagarde, BCE: "Bundesbank trebuie să continue să participe la achiziţiile de obligaţiuni ale BCE"

M.G.
Bănci-Asigurări / 19 mai 2020

"Bundesbank trebuie să continue să participe la achiziţiile de obligaţiuni ale BCE"

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) trebuie să participe în continuare la achiziţiile de obligaţiuni pentru Banca Centrală Europeană, în pofida deciziei Curţii Constituţionale a Germaniei care critică programul de stimulare, a afirmat marţi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite DPA, citată de Agerpres.

"Toate băncile naţionale trebuie să participe deplin la stabilirea şi implementarea politicii monetare în zona euro", a declarat şeful BCE, într-un interviu acordat mai multor publicaţii europene, inclusiv ziarul german Handelsblatt.

"Fiecare bancă naţională din zona euro este independentă şi nu poate accepta instrucţiuni de guverne", a precizat Lagarde.

Cu o participaţie cu puţin peste 26%, Bundesbank este cel mai mare acţionar al BCE.

Obiectivul principal al BCE este menţinerea stabilităţii preţurilor în zona euro, ţinta de inflaţie pe termen mediu fiind de aproape 2%. Prin achiziţionarea de bonduri guvernamentale, BCE caută să ţină sub control inflaţia.

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis în 5 mai judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei, o decizie cu implicaţii incerte asupra viitorului program al BCE.

Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligaţiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care BCE le-a achiziţionat începând din 2015. Încă din 2017, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au ridicat unele obiecţii faţă de participarea Bundesbank la o parte a programului de achiziţii de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), care, în opinia judecătorilor, ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanţarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.

"Banca Centrală Europeană a primit un mandat din partea statelor membre UE când s-a ratificat tratatul. BCE este sub jurisdicţia CJUE. Vom continua să răspundem în faţa Parlamentului European şi să explicăm deciziile noastre cetăţenilor europeni", a declarat Christine Lagarde.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe timpul lu Ceausescu, daca faceai asemenea declaratii de incalcare grava a suveranitatii statelor, prevazuta in Constitutie, te pastea ori munca silnica pe viata la Canal ori plutonu de executie.

    Cine conduce de fapt UE, madam Lagarde ??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb